Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Orbán: Fizessenek a hazugok!

2007.02.16. 18:06
Kilencedik alkalommal tart évértékelő beszédet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Szerinte Magyarország ma gyenge, erős országra, nemzeti maximumra van szükség.

A hagyományoknak megfelelően Martonyi János, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke nyitotta meg a Millenáris Parkban Orbán Viktor évértékelését. A volt külügyminiszter arról beszélt, hogy "a jövőben álmodott, de a múltról". Az álom ideje 2012 volt, amikor átélte az azt megelőző tíz évet: ez az időszak az álmában a bizalom, a testi és lelki megújulás, a bizalom, a hit évtizede volt. Az álmában Magyarország 2007-ben csatlakozott az euróövezethez. A jogállam erősödött, az emberek egyre jobban bíztak a köztársasági intézményekben. "No, ez volt az a pillanat, amikor felébredtem" - mondta Martonyi, aki szerint vannak bizonyos dolgok, amelyeket jóvátehetetlenül elveszítettek.

"Az évtizednek azonban csak a közepén vagyunk" - folytatta Martonyi, aki szerint kérdés, hogy van-e esélyünk a változtatásra.

A Martonyi felkérésére színpadra lépő Orbán Viktor Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt és feleségét, valamint Szabad György volt házelnököt név szerint köszöntetötte.

Orbán Viktor
Orbán Viktor évértékelő beszéde - galéria Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szamaras példa

A 2006-os év eseményeit "szokatlannak és váratlannak" nevezte, a magyarok úgy érezhették magukat, mint az egyszeri ember szamara, amelyik száraz kútba esett, pedig minden olyan bíztató volt, amikor nekiindult az útnak. A gazda egyszercsak megjött, de nem kihúzta, hanem segítőivel eltemetette a szamarat, mert a reformszellemű gazdának olcsóbb volt eltemetni a szamarat, mint kihúzni. "Velünk, magyarokkal is ez történt tavaly" - mondta.

A volt miniszterelnök utalt a választási kampányt megelőző vitákra, miszerint dübörög-e a gazdaság vagy sem, jólét van vagy sem. Később a korábban dübörgő gazdaságot hirdetők is elismerték, hogy válság van. A pénz hiányzott, lába kelt, mert a szocialista vezetők eltüntették. "Kiderült, hogy az MSZP-kormány éveken át hazudott", válságba sodorta az országot, de a felelősséget nem hajlandó vállalni, és a vétlen emberekkel akarja megfizettetni ennek az árát.

Az MSZP-kormány szerint azért kell tandíj, vizitdíj és a többi, mert valakinek meg kell fizetnie a hiányt. "De miért mindig a vétlenek fizetnek?" - kérdezte Orbán aki szerint "fizessenek a hazugok", akik meghamisították a gazdasági adatokat, akik kioktatták és sértegették a jegybank elnökét, akik százmilliárdokat költöttek propagandára és szavazatvásárlásra.

A baloldal pártja "alaposan megváltozott", a régi baloldal letűnése és az új baloldal színre lépése közötti átmenet volt 2002-2006. Tavaly Orbán szerint megtudhattuk, hogy az új baloldal gátlástalan, erőszakos, kapzsi. Egy új arisztokrata klikk lépett színre 2006-ban, a kapzsiság politikája termelte ki ezt a réteget, most újabb és újabb kiváltságokat akar, ma már a törvények fölött áll, ellenőrzés nélkül rendelkezhetnek az uniós pénzek fölött, akadálytalanul rendelkeznek a rendőrség és a titkosszolgálatok fölött.

Új arisztokrácia

"Az MSZP-kormány nem az, aminek mondja magát, legkevésbé sem baloldali, mert az új arisztokrácia érdekeit képviseli" - mondta Orbán, aki szerint a kapzsiság telhetetlen, a kapzsi ember nem elégszik meg azzal, amije van. A Fidesz elnöke szerint elgondolkodtató, hogy a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter és a miniszterelnök sikeres volt, ha a saját pénzéről volt szó, ha az államéról, akkor viszont hiányt hagy maga után.

Orbán szerint a reformintézkedések mögött üzleti érdek van, üzleti érdek van a receptköteles aspirin vagy a kórházbezárások között. "Az új arisztokraták eszköze a lapát" - mondta a Fidesz-elnök.

Orbán nem értette, hogy minek kellenek az interaktív iskolai táblák, amikor iskolákat zár be a kormányzat.

Orbán visszatért a szamaras hasonlathoz: a szamár - miközben hányják rá a földet - egyre följebb és följebb lép, végül kikecmereg a gödörből és otthagyja a gazdáját. A Fidesz elnöke szerint ez történt 2006-ban, amikor országos tiltakozások robbantak ki, és az új arisztokrácia ellenében megszületett egy új többség. "A nyílt és szervezett hazugsághadjárat esetén is kettőn áll a vásár: aki hazudik és aki elhiszi, de mégsem helyes az áldozatot okolni a tettes helyett - mondta. - Hogy nem sül ki a szemük. Szokta mondani a nagymamám."

Orbán Viktor
Orbán Viktor évértékelő beszéde - galéria Fotó: Barakonyi Szabolcs

A baloldahoz is szólt

A kormányzásra alkalmatlan MSZP-kormány mögött kevesen maradtak, de maradtak, ezért Orbán szerint hozzájuk is szólni kell. "Ők azok a fogyatkozó számú baloldaliak, akiket még mindig sikeresen lehet ijesztgetni, mint a gyerekeket." A Fidesz elnöke szerint ezek az emberek elhiszik, hogy neki két hegyes szarvat visel és patái vannak. Orbán megnevezte a volt liberális értelmiséget is, akik "hazugságaikkal teleírják a sajtót", akik ugyanolyan szánalomra méltók, mint a kisembereket védő régi MSZP-sek.

Orbán idézeteket olvasott fel Gyurcsánytól; ebben a miniszterelnök a 23 millió románnal riogató MSZP-kampány, vagy Kövér akasztós beszédének kiforgatásáról beszélt, de Orbán bőven idézett az őszödi beszédről is. A szocialista szavazóknak azt ajánlotta, hogy "érdemes keresni az ösvényt az új többség világába".

Orbán szerint kikezdi az emberek hitét, ha azt látják, hogy öt éve még éltanulók voltunk, most sereghajtók vagyunk. "Kikezdi a politikába vetett hitet" a gyógyszeráremelés, a mindennapi megélhetési nehézség, a fiatalok kedve az ország elhagyására. "Nekünk jó okunk van arra, hogy megőrizzük a politikába vetett hitet" - mondta Orbán, aki szerint a polgári oldal már bizonyított, és most is jó csapatuk van: "Navracsics a frakció élén, Szájer Európában, Kósa Debrecenben, Tarlós a fővárosban" - sorolt néhány példát.

A magyar gazdák, a kis- és középvállalkozók azt várják a politikától, hogy hagyja őket növekedni, a munkanélküliek munkahelyet, a munkavállalók biztos munkahelyet és megélhetést várnak. És itt van egy 1990 után felnőtt új nemzedék, mondta Orbán, amelyik nem fogadja el, hogy utolsóként kullogunk, hogy másodrendű állampolgárok. Ők sohasem fogadják el a kiváltságosok uralmát, "mindig is lázadni fognak ellene". Az új nemzedék alkotja Orbán szerint az új többséget, akik nem fogadják el, hogy "hűtlen vezetőik" becsapják őket.

Az új többségről

"Mit akar az új többség?" - tette fel a kérdést Orbán. A válasz szerinte csak úgy lehetséges, ha megnézzük a "hazug kormány" intézkerdéseinek következményeit: az adósságállomány az égbe emelkedett. Csak azéves adósságszolgálat több, mint amennyit az összes nyugdíjasnak kifizet az ország. A 2002-es állapothoz kiemelkedően sikeres kormányzat esetén tizenkét, átlagos esetén tizenhat év kell Orbán szerint, aki szerint a múlt lezárásához meg kell állapítani a felelősök személyét és ki kell szabni a büntetést, mert "egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni". A miniszterelnök felelősségrevonás nélkül nincs újrakezdés és béke.

Az új többség ragaszkodik a demokráciához, és Bibó Istvánt idézve kifejezte a jogot a vezetői elkergetésére - ha szükség van rá.

Az új többség nem akar "szélhámosokból és pártvezetőkből verbuvált" új arisztokráciát. Magyarország Orbán szerint ma gyenge, de gyenge országban nincs se szabadság, se igazság. "Csak egy erős ország képes megújulni és normális viszonyokat teremteni a gazdaságban" - mondta. Az erős Magyarország arra törekszik, hogy mindenkinek legyen munkája és tulajdona, az erős Magyarországnak nemzeti maximumra van szüksége, nem nemzeti minimumra.

Orbán szerint kiveszőfélben van a becsületes munka iránti tisztelet. Az új többségnek ki kell állnia amellett, hogy a munka adóztatásánál minden megoldás jobb, mert a magyarok tudnak és szeretnek dolgozni. Orbán szerint heti 40 óra helyett 53-at töltenek munkával, ennyit még az amerikaiak sem dolgoznak. Az adókat csökkneteni kell, és a heti 40 óra feletti munkának adómentesnek kell lennie.

Meg kell fogalmazni az erkölcsi követelményeket a kapitalizmussal szemben. "Nem érdemes hinni egy olyan rendszerben, ahol a vállalatot tönkretevő vezetők sok pénzzel távoznak, miközben a munkások üres zsebbel kerülnek az utcára" - mondta.

Orbán Viktor
Orbán Viktor évértékelő beszéde - galéria Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az erős Magyarország Orbán szerint hisz a versenyben, de "nem becsületes dolog a magyar vállalatokat kiszolgáltani az erkölcstelen vállalatoknak". "A kapitalisták azok, akik majd eladják nekünk azt a kötelet, amelyikre felakasztuk őket" - idézett. Orbán szerint ma mindenkinek azt tanácsolják, hogy gázoljon át a másikon és "ha bundával többet lehet keresni, akkor adja el a meccset". Az erős ország olyan, mint egy erős csapat. Vigyáznak egymásra, örülnek a másik sikerének, biztatják a másikat.

A plebejus Magyarország

"Magyarország csak a plebejus politika teheti sikeressé" - mondta Orbán, mert a plebejus politika erkölcsi megalapozottságú, érvelő és demokrata politika.

A polgári oldal feladatáról "az intés hangján" szólt. Orbán szerint az új többség nem tulajdona a polgári oldalnak. "Az igazi alázat azt jelenti, hogy a munka megbízatás - mondta. - A bizalmat és a reményt csak alázattal lehet megtartani."

A Fidesz, mivel nincs kormányon, az önkormányzatokban tud helytállni, valamint készülhet a "várhatóan ősszel esedékes országos népszavazásra". A győztes gondolkodás elsődleges feltétele a saját értékek vállalása, és nem kell a másik oldal vádjaival foglalkozni. Orbán szerint a polgári oldal volt a rendszerváltás motorja, a szocialisták "vasfüggönyt húztak és megverették az embereket".

Orbán Viktor
Orbán Viktor évértékel - tévégaléria

Orbán szerint nem szabad elfogadni a szélsőségekkel való riogatást, ami mögött "valójában a kormányoldal trükkjei" állnak. "Elfogadhatatlan, hogy az MSZP a napi poliitka szolgálatába állítja a magyar rendőrséget" - mondta Orbán, aki szerint ez a rendszerváltás óta példátlan.

Orbán megismételte több éves jelszavát, miszerint "egy az ország, egy a zászló". Beszédét a szokásos "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"-kal zárta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?