Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Kijátszották a robbantáskártyát

2006.03.08. 18:54
A rendőrség február végén újra megnyitotta az 1998-as robbantássorozat dossziéját, bukkant fel a hír néhány napja a sajtóban. Később kiderült, hogy a nyomozás az "éjszakai élet nehézfiúja", a többek között gyilkosság gyanújával letartóztatott M. Róbert új tanúvallomása miatt kerülhet újra elő. A 168 óra legújabb száma két fotót közöl, a képeken M. Róbert és Orbán Viktor együtt mosolyognak. A Fidesz szerint gyakran készül közös kép ismeretlen emberekkel Az ORFK és a BRFK tájékoztatása szerint új nyomozás nincs, az viszont igaz, hogy elővették az ügyet.

Ez igaz? címmel közöl meghatározhatatlan műfajú cikket a 168 óra legfrissebb száma, "borítékban kapott" fotókat mutatnak be benne. A képeken Orbán Viktor és egy bizonyos M. Róbert látható, együtt, egy éttermi összejövetelen. A fényképekhez az ismeretlen feladó mellékelt egy kitépett lapot az újság egy korábbi számból, az 1998-as robbantások utóéletét elemező cikkel.


A 168 óra Ez igaz? c. cikke

Információk és M. Róbert

Február végén a Népszava dobta be a hírt, hogy a nyomozóhatóság új információk birtokába jutott arról az 1998-as robbantássorozatról, amelyben többek között Torgyán József házánál és Szájer József lakásánál történt kisebb detonáció. A Népszabadság hétfőn azt írta: "Az információk egy jelenleg is letartóztatásban lévő budapesti személytől származnak, akit a rendőrség a fővárosi alvilág meghatározó személyének tart.

A jelenleg emberölés alapos gyanúja miatt börtönben lévő M. Róbertről van szó, akit az éjszakai élet igazi «nehézfiújaként» tartanak számon." A lap szerint egy 2004-es alvilági összecsapás nyomozása során véletlenül kerültek elő olyan adatok, amelyek szerint "az M. Róberthez kötődő szervezett bűnözői csoportoknak közük lehetett a '98-as robbantások előkészítéséhez". A lap emlékeztetett arra, hogy a robbantásos ügyek terrorcselekménynek minősülnek, és nem évülnek el.

A Boksz utcába mentek

A 168 óra egy meg nem nevezett rendőrségi szakértőre hivatkozva azt állítja, hogy a postán érkezett képeken Orbán Viktor a rendőrségi hírek gyanúsítottjával, M. Róberttel látható együtt. Az egyik fotón egy nagyobb vidám társaságban bukkannak fel mindketten, a másikon csak ők ketten láthatók. A hetilap bennfentes szakértője azt is elárulta, hogy a felvételek Kovács Kokó István Andrássy úti éttermében, a Boksz utcában készültek, 2004-ben, azon az estén, amikor Erdei Zsolt Karlsruhében szerzett világbajnoki címét ünnepelték.

Mindenki fényképezkedett

"Az elmúlt négy évben szerencsére sok mindent volt okunk megünnepelni, ahogy Erdei Zsolt világbajnoki címmeccsét is két évvel ezelőtt" - mondta az Indexnek Kovács Kokó István. Az étteremtulajdonossá lett egykori sportolónak M. Róbert neve nem volt ismerős, és fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a Boksz utca étterem nyilvános hely, ahol nem kérik el a vendégek erkölcsi bizonyítványát, oda bármikor bárki bemehet.


Kovács Kokó István képei

A képekről a bokszoló azt mondta, hogy azok valóban az éttermében készültek. Kokó szerint a két évvel ezelőtti ünneplésen legalább 300 vendég vett részt, többek között Kepes András vagy Majka, és sokan fényképezkedtek Orbán Viktorral, holott nyilvánvalóan nem ismerték egymást. Állítását alátámasztandó elküldött az Indexnek számos, a rendezvényen készült képet. A képek tanúsága szerint a volt miniszterelnök valóban népszerű volt a közös fotókra vágyók között.

Politikus-nehézfiú arcképcsarnok
#alt# Egy fogadáson sikerült megörökíteni Lamperth Mónika férjét, Jegesy Andrást, amint a tízmilliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilával koccint. Egy másik fotó is egy belügyminisztert kényszerített magyarázkodásra: "Erre a rendezvényre én elmentem, az általam felajánlott tárgyra volt egy licitálás, a licitálás győztesének ezt átadtam, vele lefényképeztek. A licitálás után derült ki, hogy az illetőt Prisztás Józsefnek hívják" - mondta 1996-ban a parlamentben Torgyán Józsefnek egy, a sajtóban megjelent képről szóló kérdésére az akkori belügyminiszter, Kuncze Gábor néhány nappal azután, hogy Prisztást meggyilkolták.

Deutsch: Ismeretlenek ezreivel készül közös kép

Az Index megpróbálta megkérdezni Orbán Viktort, emlékei szerint milyen körülmények között készült a közös kép M. Róberttel. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője kora délután azt mondta, hogy birtokukban van már a hetilap, de még egyeztetnie kell Orbánnal.

Kora este munkatársain keresztül reagált a fideszes politikus. "Ennek az ügynek a kapcsán is látszik, hogy az MSZP nagy bajban lehet, ez a mostani eset az MSZP mocskolódó kampányának része" - tolmácsolták Deutsch-Für Tamás szavait. "Orbán Viktort és a Fidesz más vezetőit -, akár engem is beleértve - száz és száz, ezer és ezer alkalommal fényképeztek le olyan emberekkel, akikről nem is tudjuk, hogy kik ők" - idézték a kommunikációs igazgatót, aki szerint "nem egy esetben éttermekben, majálisokon, futballmérkőzéseken, vagy akár egy bevásárlóközpontban is megkérnek minket emberek arra, hogy fényképezkedjenek velünk". Bár szerettük volna megtudni, Orbán ismeri-e a vele egy képen szereplő M. Róbertet, kérdéseket nem tehettünk fel.

Nem nyomoznak, elővették

A rendőrség szóvivői az Index érdeklődésére cáfolták, hogy újraindultak volna a robbantásos ügyekben folytatott nyomozások. A BRFK sajtóosztályán elmondták, hogy ott nincs új vizsgálat, Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója viszont azt közölte, hogy M. Róbert 2004-es ügye miatt tényleg elővették az 1998-as aktákat, de újabb nyomozást nem indítottak.

A politikai robbantások a kampány idején
1996-tól szaporodtak meg az országban a robbantásos merényletek, az 1998-as választások előtt azonban az alvilági hátterű akciók mellett politikai jellegű robbantások is voltak. A főként az akkori ellenzéket sújtó merényletek között a legnagyobb visszhangot kétségtelenül a voksolás előtti hetekben, március 16.-án Torgyán József rózsadombi társasházi lakásánál történt detonáció váltotta ki. Az FKGP-elnök háza előtt robbant a bomba, Torgyán a tévékamerák előtt házikabátban segédkezett a megrongálódott udvari rész takarításában. Május 1.-én aztán Szájer Józsefnek, a Fidesz alelnökének Futórózsa utcai lakása előtt robban egy csőbomba. A háziak nem voltak otthon, amikor az eset történt. Korábban kisebb anyagi károkkal járó merényletek történtek több SZDSZ és MSZP iroda közelében is.