Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A MeH-en keresztül jutott óvodához Gyurcsány

2003.08.05. 11:38
A Miniszterelnöki Hivatal óvodája is Gyurcsány Ferenc miniszter érdekeltségébe került 1994-ben. Az ügylet akkori engedélyezője a tárcától üzleti kapcsolatai miatt nemrég távozó Szilvásy György.
A Balatonöszödi kormányüdülő egy részének megszerzésének évében a Gyurcsány Ferenc miniszterhez tartozó cégbirodalom a Miniszterelnöki Hivataltól egy fővárosi óvodát is megszerzett - írja a Magyar Nemzet. Az ALDO Kft. ingatlanszerzéséhez az a Szilvásy György adta elvi engedélyét, aki Gyurcsány miniszterré történő kinevezése után távozott a GYISM-től, arra hivatkozva, hogy korábban üzlettársa volt a miniszternek.

Hatodik, hetedik, földszint, alagsor

Répássy: Cinikus fordulat
Cinikus fordulat, hogy Gyurcsány miniszter "egy nap alatt kitört abból a csapdából, amit szerinte a Fidesz állított neki" - jelentette ki Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra reagálva, hogy immár a sportminiszter maga is kéri a KEHI-jelentés nyilvánossá tételét. Répássy elismeri ugyan, hogy a dokumentum, amely nem nyilvános miniősítést kapott, még az előző KEHI-vezető, Sepsey Tamás aláírásával készült el, de szerinte az abban szereplő adatok közérdekűek, mert állami tulajdonról és egy miniszter vagyongyarapodásáról szólnak. Az ellenzéki politkus reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a szerdai kormányülés dönést hoz a jelentésről, megkönnyítve ezzel Kiss Péter kancelláriaminiszter munkáját, aki egyébként saját jogkörben is változtathatna a dokumentum minősítésén.
Az ingatlan a főváros V. kerületében található, itt működtette korábban óvodáját a MeH. A Gyurcsányhoz tartozó ALDO Kft. megvásárolta az épület több szintjét, így az óvodát is.

Keszthelyi András, a miniszter kabinetfőnöke azt mondta, hogy az ALDO 1994. május 26-i szerződés szerint a cég két emeletet, összesen 478 négyzetméternyi területet szerzett meg, amelyért két részletben húszmillió forintot fizetett.

Emellett a jelenleg országgyűlési klubként üzemelő alagsorhoz illetve a földszinthez hároméves lízingszerződéssel jutott hozzá az ALDO Kft.

Előtörlesztés miatt csökkent az ár

A szerződés szerint eredetileg 13 millió forintos lízingszerződést kötöttek, ám egy évvel később a cég előtörlesztett, így kétmillió forinttal kevesebbe került neki végül az ingatlan.

A miniszter kabinetfőnöke az Indexnek elismerte az ingatlanszerzést, ám hozzátette: az Állami Számvevőszék már 1992-ben javasolta, 1998-as jelentésében pedig jogszerűnek találta az óvoda eladását.