Piroska
-1 °C
5 °C

Az üzletembereket győzködi Orbán

2006.10.04. 17:59
Reformalap létrehozására tesz javaslatot szerdán este Orbán Viktor száz üzletember előtt. Az Index információi szerint a Fidesz elnöke arról akarja meggyőzni a gazdaság szereplőit, hogy a valódi reformok letéteményese nem a kormány, hanem az ellenzék.

Az Index információi szerint száz külföldi és magyar üzletembert, bankárt és gazdasági szakértőt hívott meg a Fidesz elnöke az Aquincum Hotelbe, hogy előttük vezesse elő a államreform finanszírozására vonatkozó tervét.

Alapból reformálna

Úgy tudjuk, Orbán a konzervatív politikai irányvonalat támogató üzletembereket tömörítő Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén arról akarja meggyőzni a magyar gazdaság befolyásos szereplőit, hogy a reformok igazi letéteményese a Fidesz. A pártelnök szerint ugyanis a kormány nem rendelkezik azzal a támogatottsággal, ami szükséges lenne a program végrehajtásához, sőt Orbán szerint a Gyurcsány-program amúgy is csak pénzbehajtási akciónak tekinthető. A Fidesz szerint egyébként az átalakítások a kormány terveihez meglehetősen hasonló módon öt területen elengedhetetlenek. Orbán szerint is szükség van az államigazgatás, az egészségügy, az oktatás, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjára.

A reformok azonban csak akkor finanszírozhatók, ha rendelkezésre áll az átalakítások idejére elegendő forrás. Orbán ezért, úgy tudjuk, azzal a javaslattal áll a gazdasági szereplők elé, hogy jöjjön létre egy reformalap. A kormány pedig ezt az alapot használhatná fel az átmeneti időszakban a rendszer működtetésére.