Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem álruhában járt Orbán Sólyomnál

2006.01.24. 12:45
A Fidesz szerint nem volt semmi szokatlan Orbán Viktor szombati, a köztársasági elnöknél tett látogatásában. Hasonlóan nyilatkozik az államfő hivatala is, akik szerint kedden épp Gyurcsány Ferenc járt a Sándor Palotában.

Hivatalos, de nem sajtónyilvános látogatáson járt szombaton Orbán Viktor Fidesz-elnök szombaton Sólyom László köztársasági elnök hivatalában, nyilatkozta az államfő sajtófőnöke az Indexnek kedden.

A Népszabadság keddi híre szerint Sólyom László köztársasági elnök szombaton a Sándor-palotában fogadta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, aki kerülve a feltűnést, felesége Opel gépkocsijával érkezett a megbeszélésre.

Gyurcsány is felment a Várba

"Orbán Viktor ugyanabban az ügyben járt a köztársasági elnöknél, mint kedd reggel Gyurcsány Ferenc"" - nyilatkozta Wéber Ferenc, Sólyom László sajtófőnöke az Indexnek. Hozzátette, hogy Sólyom László mindkettejükkel a parlament tavaszi ülésszakkal kapcsolatos kérdésekről tartott megbeszélést, csakúgy, mint a múlt héten Szili Katalin házelnökkel, akkor a sajtó bevonásával.

A köztársasági elnök és a miniszterelnök megbeszélésének egyébként két témája volt: az egyik, hogy ki képviselje Magyarországot a szlovák repülőgép áldozatainak temetésén. Az a meggyezés született, hogy Sólyom László utazik a temetésre, mondta a kormányfő sajtófőnöke. László Boglár hozzátette, emellett a miniszterelnök tájékoztatta a köztársasági elnököt a választásokig tartó kormányzati munkáról.

Corsa helyett VW

A Fidesz Szentkirályi utcai sajtóosztályán cáfolták azt a lapértesülést, hogy Orbán Viktor szokatlan módját választotta az államfőnél tett látogatásnak. A Fidesz szerint ugyanis nem igaz, hogy a pártelnök szombaton felesége Opel Corsájával ment a Sándor Palotába második köztársasági elnöki megbeszélésére. A sajtóosztály szerint Orbán a hivatalos útjain használt VW kisbusszal utazott, a szombatra pedig csupán a kampány miatt besűrűsödött napirend miatt esett a választás.

Úgy tudjuk, hogy a látogató kívánságán múlik, hogy az államfőnél tett vizit nyilvánosságot kap-e, a szombati találkozónak pedig Orbán Viktor nem akart publicitást. Orbán Viktor a hivatalos tájékoztatás szerint Sólyom hivatalba lépése óta eddig egyszer volt négyszemközti megbeszélésen az államfőnél. Nem sokkal a találkozó után Orbán jól tippelte meg a választások várható időpontját, és emiatt találgatások indultak: elárulta-e Sólyom a megválasztását segítő Fidesz vezetőjének a dátumot.

Zagyvaság

A körülmények és a titkosság miatt zagyvaságnak nevezte a szombati találkozót Lendvai Ildikó. A szocialista frakcióvezető a Nap-kelte tévéműsor keddi adásában azt mondta, hogy nem érti a titkolózás okát és egyáltalán, szokatlannak és zavarosnak tartja az egész ügyet a furcsa körülmények miatt.