Valér
4 °C
8 °C

Orbánt jobban utálják, mint Szálasit

2005.04.11. 07:44
Orbán Viktor volt miniszterelnök a tanárok által legelutasítottabb magyar politikus, idézi a hétfői Magyar Nemzet az Egyenes út az egyetemre című, 135 ezer példányban megjelentett kiadványt. A végzős középiskolások számára készült lapot a Felvételi Információs Szolgálat adta ki és ebből kiderül, hogy még Szálasi Ferenc is elfogadottabb a volt miniszterelnöknél.

A Felvételi Információs Szolgálat 265 érettségit adó középiskola 2268 pedagógusának megkérdezésével készített felmérést a kétszintű érettségiről és a felsőoktatás színvonaláról. A felmérésben helyet kapott egy olyan kérdés is, hogy ki az általuk legismertebb, illetve a legelutasítottabb politikus.

A végeredmény szerint a tanárok 15 százaléka Orbán Viktor volt miniszterelnöktől határoldik el a leginkább. A negatív ranglista további két szereplője Szálasi ferenc (12 százalék), illetve Rákosi Mátyás (11 százalék). A külföldiek közül a legelutasítottabb személy Adolf Hitler (9 százalék), őt követi George Bush, illetve Oszama bin Laden.

A pedagógusok Göncz Árpádot, a rendszerváltás utáni első államfőt kedvelik legjobban, a külföldi rangsort pedig II. János Pál vezeti. Népszerű még a tanárok körében Mihail Gorbacsov. A Felvételi Információs Szolgálat 135 ezer példányban megjelentett, Egyenes út az egyetemre című kiadványát azért adták ki, hogy a diákok minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak a felsőoktatásról, illetve a felvételiről. Az oktatási tárca azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az információs szolgálat a minisztériumtól függetlenül végzi tevékenységét, ugyanakkor a kiadvány megjelentetését nem konkretizált "kisebb összeggel" támogatták.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft