Orbán Viktor: Elég volt!

2007.09.18. 16:02
"Magyarország szívdobbanása ma ez a két szó: elég volt!" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a hajógyári szigeten tartott ún. hazugságértékelő beszédében. Szerinte a kormány "a demokrácia felségterületén kívül tanyázik". A népszavazás sikere az új többségen múlik, mondta Orbán, most azoknak kell elől menni, akik nem rettennek meg. Tarlós Demszkyt szapulta, de közben elment a hangja.

"Aki hazudik, az kiírja magát a demokratikus politikusok közösségéből" - mondta Orbán Viktor a hajógyári szigeten az őszödi beszéd kiszivárgásának egyéves évfordulóján tartott ún. hazugságértékelőn, kedden. A Fidesz elnöke szerint a kormány a demokrácia felségterületén kívül tanyázik, a demokrácia paraván csak Magyarországon. A pártelnök szerint, ha a Fidesz szövetsége nem lenne, akkor már nem lenne demokrácia Magyarországon.

Orbán azt mondta, hogy Európában új szelek fújnak, új szelek fújnak Németországban és Franciaországban, új kulturális áramlat söpört végig a kontinensen. Minden relatív volt, de Európa szerencsére kilábalt a bódulatból, és a korszellemből nem kért többé. "Megint van jó, és van rossz, a dolgok nem relatívak."

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Európa szakított néhány téveszmével, jelentette ki Orbán. Hogy a pénz mindent jól mér, hogy az egészségügyet és az oktatásügyet piaci alapra kell helyezni, hogy a magántulajdon jobb, mint a közösségi. Európa szociális piacgazdaságot kezd építeni, fejtegette.

"Nem úgy Magyarországon - folytatta. - Egy éve jött rá az ország, hogy nálunk a régi szelek fújnak. Nálunk még mindig nem lehet néven nevezni a dolgokat. A hazugságra igazságbeszédet, a rombolásra reformot mondanak."

Orbán azt mondta, hogy a "régi széljárás" súlyosabb kárt okozott, mint sokan elképzelték, Magyarország ma szociális válságban vergődik. "A hazugság, az emberek megtévesztése, az adatok meghamisítása bűn, amiért felelni kell. Senkinek sincs joga, hogy a választók felhatalmazása nélkül pénzt vegyen el az emberektől, hogy családokat romboljon szét, hogy porig rombolja a szociális biztonságot."

Elég volt

"Magyarország szívdobbanása ma ez a két szó: elég volt! Elég volt a rombolásból!" (Az első nyíltszíni taps.) "A magyar ember nem szeret asztalt borogatni, meg tudjuk várni, amíg betelik a pohár. Hát, most betelt. Hiába a bértollnokok hada, a pénzeszsákok. Battonyától Nemesmedvesig azt hallani: elég volt."

A Fidesz elnökének megfogalmazásában a kormányon lévők módszeresen tépik szét a szociális hálót, és ez sokkal nagyobb bűn, mint amit eddig tettek. "Elég volt, hogy a beteg embereket ide-oda küldözgessék, elég volt a kíméletlenségből, az érzéketlenségből, elég volt, hogy egyre kevesebb jut azoknak, akik gürcölnek, gyereket nevelnek, miközben egyre több jut a léhűtőknek, a hazudozó milliárdosoknak. Elég volt, hogy a betegeknek vizitdíjat, kórházi napidíjat kell fizetniük, mert valakik hazudtak."

"A hazugságnak ára van, mert felelős kormányzás helyett hazudtak, hamisítottak és csaltak. És most fizetni kell." Orbán Viktor szerint a hazugság ára ott van minden bezárt munkahelyen, a lelakatolt iskolákban, a külföldre készülő fiatal lemondásában, az idős emberek csalódottságában, az eladósodottságban, az elmaradó nyaralásban, az egyre ócskább és foltosabb ruhákban.

"Ez a leggyengébb kormány Európában. Gyönge, mert nem áll mögötte a társadalom, soha, semmiért nem vállal felelősséget, nincs erejük bevallani a bukást, a kudarcot, tehát megint hazudni fognak."

Újabb adókat vizionál

"Két évvel ezelőtt előre megmondtuk - emlékeztetett Orbán -, hogy fieztőssé teszik az egészségügyet, hogy tandíjat vezetnek be. Azt mondják, hazudtunk. Bebizonyosodott, hogy ők hazudtak, mi mondtunk igazat. Most azt mondjuk, hogy emelik a vizitdíjat, növekedni fog a kórházi napidíj, a tandíj, újabb és újabb adókat vezetnek be."

Miből terveznek kormányzati negyedet, propagandahadjáratot, tette fel a kérdést Orbán. "Hova lett a reptér eladásából befolyt rengeteg pénzből? Hány munkahelyet teremtettek? Hová lett a pénzünk? Hová lett az EU-s támogatásokból érkező milliárdok sora?"

A mai "szociális válság" Orbán szerint újabb családokat ránt majd magával. A "szociális vívmányokat" készek esztelen módon lerombolni. "Egy erős párt, egy erős polgári oldal mindezt nem tűrheti el." "Mi történik a vállalatnál, ha tetten érik egy vezetőt, aki pénzt vesz ki a kasszából, és nem büntetik meg, nem teszik ki a szűrét? - kérdezte. - Még többet lop, és a végén eladja a vállalatot, ami nem is az övé."

"Miénk a legnagyobb politikai szervezet egész Közép-Európában - állította Orbán Viktor. - Az erő felelős cselekvésre kötelez. Bármennyire is fájdalmas, kötelességünk elmondani, hogy újabb hazugságra, az ország kirablására készülnek a szocialisták. De mindez nem elég, a magyar emberek többet várnak."

Retteg, mint ördög a tömjénfüsttől

"Nem azért vagyunk itt, hogy közösen átkozzuk a sötétséget, hanem hogy gyertyát gyújtsunk, magyarul cselekedni kell." (A második nyíltszíni taps.) A leszakadóknak és a középosztálynak történelmi szövetséget kell kötniük egymással. A történelmi szövetség első lépése a népszavazás, taglalta Orbán. "Demokratikus, erőszakmentes, összefogásra serkentő." A "kicsinyhitűeknek" azt mondta, hogy a kormány "úgy retteg a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől". Orbán elmodta: hiszi, hogy azonos tartalmú kérdéseket nem lehet egyszerre feltenni.

Néhány nap, és kezdődik az aláírásgyűjtés, gyorsnak kell lenni, több, mint egymillió aláírást kell összegyűjteni. A cél, hogy a köztársasági elnök még az idén kitűzhesse a népszavazás időpontját. (Taps, harmadszor.)

Orbán azt mondta, a népszavazás olyan "történelmi egységet" teremthet, ami tizenhét éve nem volt Magyarországon. "Megállíthatjuk a rombolást, a szociális válságot, véget vethetünk a kormány ámokfutásának, gátat szabhatunk a gátlástalanságnak, móresre tanítjuk a hazugokat, és megtanítjuk a hatalmat igazat mondani." (Taps.)

Szerinte a népszavazás az elrugaszkodási pont, "ahonnan megindulhatunk a jó irányba." A "polgári kormány" idején előrébb jutott az ország, "rend volt, nyugalom, kiszámítható viszonyok és ésszerű fejlődés". (Taps.)

"A népszavazás sikere az új többségen múlik, a becsapott diákokon, az egyre kevesebb pénzért egyre többet dolgozó embereken. Aki nem tud úrrá lenni bizonytalanságán, aki félszívvel tud csak megindulni, az lépjen néhány sort hátra. Most azoknak kell elől menni, akik nem rettennek meg" - fejezte be beszédét Orbán Viktor.

Csak állni lehet

Beszédet mondott Bús Balázs, Óbuda fideszes polgármestere és Tarlós István, a kerület volt polgármestere, fővárosi Fidesz-frakcióvezető, és Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető is. Tarlós hosszasan szapulta a fővárost vezető Demszky Gábort, mert már nem érdekli Budapest. Tarlós súlyos kritikái közben azonban elcsuklott a hangja, és hosszú percekig nem is jött vissza annak ellenére sem, hogy az ellenzéki politikus hosszú szünetekkel, krákogással és ivással is megpróbált urrá lenni hangszálain. A sipító beszédfoszlányok általános derültséget okoztak az Orbán felszólalását váró közönség körében.

Már a hajógyári szigetre felvezető hídon Fidesz-zászlók jelezték a rendezvény helyszínét, a hétvégeken szórakozóhelyként működő, a Playboy szerkesztőségének szomszédságában lévő, Stúdió csarnokot. Az eredetileg is kívül-belül narancssárga színű csarnok egyik végében állították fel a kétszintes színpadot, a szónoki pulpitus mögött a házigazda III. kerületi Fidesz ötven tagja kapott helyet, az első sorban ülők például narancssárga ülőkés bárszékeken. A színpad háttérében lévő drapériára kétoldalt nemzetiszínű zászlót tettek ki. A párt helyszínválasztása a kezdés előtt és az esemény után egy-egy órára megakasztotta a budai alsórakpart közlekedését, mert a szigetre többségében autóval érkeztek a nézők.

A rendezvényen néhány kivételtől eltekintve csak állóhelyek vannak, a csarnokba 1000-1200 embert hívtak meg, országgyűlési képviselőket, megyei és a önkormányzati vezetőket, szimpatizánsokat, munkatársakat.

A meghívottak már délután két órától, a kezdés előtt egy órával gyülekeztek, sokan a beléptetés után megálltak a Fidesz-relikviákat áruló pultnál, válogatva a fideszes pólók, sapkák, esőkabátok között, de megvehetők még például Orbán Viktor, Áder János és Bayer Zsolt könyvei is.