Piroska
-1 °C
5 °C

Nincs pánik Pakson

A paksiak az atomerőmű vezetőinek családtagjait figyelték a baleset utáni napokban, és nem estek pánikba, mert senki nem menekítette el gyermekeit. A helyieket tovább nyugtatta, hogy egy független osztrák környezetvédő szervezet is megerősítette a hivatalos magyar közleményeket: méréseik eredménye az átlagos természetes sugárzásnak megfelelő értékeket mutatott.
Nincs pánik Pakson azt követően, hogy csütörtökön kiderült: a vártnál nagyobb mértékben sérültek a paksi atomerőmű II-es blokkjának fűtőanyag-tisztító berendezésében elhelyezett fűtőelemek. Ezért a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán a 2-es fokozatba sorolt üzemzavart egy héttel később 3-as fokozatúra módosították.

Mindenféle pletykák keringenek

Erről nem igazán lehet nyilatkozni - mondta az Indexnek egy helyi autószerelő, aki azt azért elárulta: "mindenféle pletykák keringenek" a városban, de ezeket nem tartja hitelesnek. "Nagyon komoly dologról van szó, tudomásom szerint az atomerőmű átadása óta nem volt ilyen súlyos baleset, de azt nem gondolom, hogy bárkinek is baja eshet" - vélekedett az autószerelő, aki hisz abban, hogy a paksi valóban a világ egyik legbiztonságosabb atomerőműve, és az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás esetén a "szakemberek azonnal hermetikusan lezárnák a 2-es blokkot".

A szkeptikusok azt gondolják, hogy átállították a mérőműszereket, így csak nagyon kevesen tudhatják azt, hogy mekkora is valójában a radioaktív szennyezés - mondta kérdésünkre egy paksi étterem vezetője.

Rögtön becsuktam az ablakot

A helyiek többsége ezt indokolatlan pánikkeltésnek tartja. Különösen péntek hajnal óta, amikor nyilvánosságra került a Global 2000 független osztrák környezetvédő szervezet helyszíni méréseinek eredménye: "Nem találtunk akut veszélyes sugárzást" - nyilatkozta a Global 2000 szakértője a távirati iroda bécsi tudósítójának. A 90-130 nanosievert megfelel az átlagos természetes sugárzásnak. Hasonló adatokat mérnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének munkatársai is.

"Amikor meghallottam a rádióban, hogy hármas fokozatúra sorolták a balesetet, nagyon megijedtem. Rögtön becsuktam az ablakokat és az ajtókat, ahogy régen mondták nekünk" - nyilatkozta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő paksi nyugdíjas asszony. Úgy véli, hogy Ausztriának szívügye a paksi biztonság, mert közel van a határ.

Az ellenzék is nyugodt volt

A város vezetőinek hozzáállását az ellenzéki városi képviselő, Mezősi Árpád György (MSZP) is megfelelőnek tartja. "Nyugodtak voltunk, mert láttuk, hogy az erőmű vezetőinek családtagjai a városban maradtak, nagy baj nem lehet" - nyilatkozta a szocialista városatya, aki nem dolgozik ugyan az erőműben, mégsem kívánja annak bezárását. "Nagy csőd volna az kérem" - mondja, utalva arra, hogy a város és környékén élők közül több ezer embernek nyújt biztos megélhetést az atomerőmű.