Natália
1 °C
7 °C

Az olaszoké a New York palota

2000.11.14. 20:50
Mintegy tízéves huzavona, két sikertelen pályázat és számos elutasított vevő, mint például a Postabank vagy a Vico Rt. után kedden elkelt a főváros egyik legpatinásabb épülete, a mostanra életveszélyesen leromlott állapotú, ,,szellemkávéházként" is emlegetett New York palota. A 2,15 milliárd forintos vételárat az ÁPV Rt.-nek egy szállodaiparral és turizmussal foglalkozó olasz cég, a Boscolo-csoport fizetheti ki, amely 2002-ig további nyolc milliárd forintos beruházással ötcsillagos luxusszálloda, a palotával együtt megvásárolt épületekben pedig konferenciaközpont, irodaház és üzlethelyiségek kialakítását vállalta.
Három pályázó közül az olasz Boscolo-csoport nyerte az áprilisban az ÁPV Rt. alapította Váltó-4 Libra Kft. által meghirdetett nyilvános pályázatot, így kedden ők írhatták alá az adásvételi szerződést a New York palota épület együttesének megvásárlásáról. A főváros egyik leghíresebb műemlékének vételára nettó 2,15 milliárd forint, amelyen felül a győztes, a szerződés szerint további 8 milliárd forintot költ majd el az épület felújítására. Az áprilisi pályázatnak nem az olasz cég az első nyertese, a svájci INTAS AG ugyanis egyszer már ,,megnyerte" a palotát, ám mivel augusztus utolsó napjáig sem tett eleget az adásvételi szerződés aláírására vonatkozó követelménynek, a Váltó újra kezdte a tárgyalásokat a palota értékesítéséről. Nagy István, a Váltó vezérigazgatójának indoklása szerint egyedül az olasz cég tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy mind szakmailag, mind anyagilag alkalmas a patinás épület rekonstrukciójára. Az adásvételi szerződést három napon belül eljuttatják az ÁPV Rt.-hez, amelynek igazgatósága várhatóan a következő ülésén megtárgyalja, és Nagy reményei szerint áldását is adja a szerződéskötésre.

A Boscolo-fivérek ,,beleszerettek" a romos épületbe

A családi vállalkozásként, az apa és négy fia által alapított, idén 320 milliárd lírás forgalomra számító Boscolo-csoport 1978 óta foglalkozik szállodaiparral és turizmussal., és a New York-palota megvásárlásával húszra emelkedett a cég tulajdonában lévő, elsősorban Olaszországban és más európai nagyvárosokban működő szállodák száma. Angelo Boscolo, a legidősebb és ezért a csoport élén igazgatói tisztet betöltő testvér az adásvételi szerződést követően elmondta: a család régi álma, hogy Európa minden fővárosában álljon egy, a família nevét viselő hotel, a körúti szállodára pedig azért esett a választásuk, mert egyik itt tartózkodásuk alkalmával egyszerűen beleszerettek az elhanyagolt, romos épületbe. Az olasz cég a kedden aláírt szerződés szerint a New York palotával együtt megvásárolta a hozzá kapcsolt, a körútra párhuzamos Osváth utcai épületegyüttest is, amelynek felújítását szintén elvállalta. A kétmilliárdos vételáron felül mintegy nyolc milliárd forint költségen kétszáz szobás luxus szállodát, a csatolt épületben pedig konferenciaközpontot, irodaházat és üzleteket alakítanak ki. Az elsősorban saját erőből megvalósuló beruházás első lépcsőjeként 2001-ben újra megnyitják a november végén bezáró New York kávéházat A parkolási gondok enyhítésére a VII. kerület felajánlotta 380 férőhelyes parkolóházának megvételét, vagy tartós bérletét.

A tárgyalássorozat nyertese ígéretet tett arra, hogy 2002-re eredeti, 1897-es állapotában áll majd a mostanra helyenként életveszélyesen leromlott állapotú műemlék. A beruházás mihamarabbi megkezdését késleltetheti az építési engedélyek megszerzése: a csatolt épületeket leszámítva ugyanis, amelyek az Erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában vannak, a restaurációhoz az Országos Műemlékvédelmi Hivatal beleegyezése szükséges.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?