Alfréd
-3 °C
3 °C

Az aktív Gyurcsányhoz kerestek csendes államtitkárt

2003.07.08. 07:47
Fejvadászok segítségével választották ki a Gyermek-, Ifúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkárát. Benedek András azzal győzött, hogy az aktívnak tartott miniszterhez egy csendes bürokrata illik.
Magyarországon először választottak ki államtitkárt nyilvános pályázattal. A korábbi közigazgatási államtitkár, Szilvásy György Gyurcsányhoz fűződő korábbi üzleti kapcsolatai miatt távozott posztjáról. Az államtitkári széket több tucat pályázó közül végül Benedek András nyerte el, aki eddig a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára volt.

Modernitás, piaci szempontok

A pályázatra 46-an jelentkeztek, tájékoztatta az Indexet Szigetvári Viktor, Gyurcsány Ferenc titkárságvezetője. A feltételeknek azonban csak tizenhárman feleltek meg, közülük az utolsó körbe már csupán négyen kerültek be. Őket egy multinacionális tanácsadó cég tesztelte pszichológiai- és jellemrajz alapján.

Az MSZP-s kapcsolat

A négy jelöltnek különféle kérdésekre kellett válaszolniuk, a klasszikus piaci sztenderdek szerint. Értesüléseink szerint egyikük éppen korábbi MSZP-s kapcsolata miatt esett ki a rostán. A két, közel azonos esélyes közül végül az döntött, hogy a miniszter maga temperamentumos, inkább "mindenbe beleszóló" ember, akihez a szakértők szerint csendes, hivatalnok típusú államtitkár való, aki felsorakoztatja mögé a működő tárcát, egy aktív közigazgatási államtitkárral "elnyomták" volna egymást.

Benedek a rendszerváltás óta dolgozik az államigazgatásban. Szigetvári azt is elmondta, hogy adatvédelmi okokból a többiekről semmilyen anyag, dokumentum sem maradt a minisztériumnál.