Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egyelőre nem repül a Pannon Airlines

2000.09.01. 16:38
Péntek reggel, a HTC utazásszervező cég fizetésképtelensége miatt bizonytalan időre felfüggesztette járatait a Pannon Airlines (PA). A reggeli korfui járat utasait már a Malév szállította a görög szigetre. A PA ügyvezető igazgatója szerint az utazásszervező cég százmillió forinttal tartozik a légitársaságnak, amely nem vállalja a további hitelezést, és a jövő héten kezdeményezi a csődeljárás elindítását is a HTC ellen. Az utazásszervezők szerint viszont a Pannon adósodott el annyira, hogy gépeit már nem engednék leszállni a görög repülőterekre.

Ma reggel már nem szállt fel a PA Korfura induló gépe, és hétvégi hat járatát is törölték, miután fizetésképtelenné vált a cég megrendeléseinek 70-75 százalékát adó HTC utazásszervező Kft. Légi közlekedési cég vagyunk és nem hitelbank, a HTC-nek pedig nem tudunk tovább hitelezni - mondta magyarázatképpen Somodi Endre, a Pannon Airlines ügyvezető igazgatója. A PA hétvégi járatait ki kellett volna már fizetni, és hiába vagyunk egy tőkeerős légitársaság, a hétvégi járatok harmincmilliós költségét már nem tudtuk megelőlegezni -- tette hozzá. Havas Tamás, aki tulajdonosa mind az utazásszervező cégnek, mind 50 százalékban a PA-nak is, nem jelent meg a sajtótájékoztatón, pedig Somodi szerint tud a problémákról.

A HTC mintegy százmillió forinttal tartozik a PA-nak. Ebből nyolcvanmillió kifizetésére péntekig tett ígéretet az utazásszervező cég - közölte Somodi. Ebből az összegből a kijelölt határidőig Somodi állítása szerint körülbelül 51 millió forintot törlesztettek, ám a péntek reggel esedékes részlet már nem érkezett meg. Ezen az adósságon felül a HTC még tíz hazaút költségét is beszedte az utasoktól, ám a PA-hoz ez az összeg sem érkezett meg. A légitársaság a jövő héten a csődeljárás megindítását kezdeményezi az utazásszervező cég ellen. A HTC korábbi nyilatkozataiban azt állította, hogy cégük összes tartozása nem éri el a 15 millió forintot.

A Malév hozta haza a PA utasait

A péntek reggeli korfui járat utasait, miután a HTC-vel szintén üzleti kapcsolatban lévő Neckermann utazási iroda kifizette a költségeket, a Malév szállította ki a görög szigetre.

A HTC szerint a Pannon tartozik
A HTC az elmúlt 12 hét alatt összesen 840 millió forintot fizetett ki a PA-nak, tartozása jelenleg 19 millió forint - áll az utazásszervező cég vezetőségének az MTI-hez eljuttatott el közleményében. Tudomásuk szerint a PA az elmúlt időszakban több milliós tartozást halmozott fel a görög repülőterek földi kiszolgáló cégeinél, emiatt a görög fél bejelentette, hogy addig nem engedi felszállni a PA gépét, amíg az nem egyenlíti ki tartozásait. A HTC úgy tudja, hogy a légitársaság magyarországi kiszolgálóknak is több millió forinttal tartozik, vagyis, mint a közleményben fogalmaznak, a cég a HTC által kifizetett díjakból ismeretlen okból saját kötelezettségét nem teljesítette. Az utazásszervező cég közleményében leszögezi: ezen a héten azért nem fizette előre a következő hét szolgáltatási díját, mert bizonyos abban, hogy abból a PA csak tartozását törlesztené, de arra, hogy repüljön, már nem maradna pénze. A HTC-nek a PA csődje miatt most más légitársasággal kell megegyeznie, az pedig nyilvánvaló, hogy ugyanazért a szolgáltatásért kétszer nem fizet - áll a közleményben.
Ezen kívül Somodi elmondta, hogy tudomása szerint a HTC ma a Malév és a Neckermann munkatársainak azt a tájékoztatást adta, hogy a PA gépe meghibásodott, és ezért nem száll fel reggel. Az ügyvezető igazgató a HTC ezen állítását nyomatékosan visszautasította. Jelenleg a PA tíz járatának utasai tartózkodnak külföldön, akik hazajutásáról más légitársaságok gondoskodnak majd.

A PA új gépek bérlésére készül

Somodi nevetségesnek tartotta azt a sajtóban is napvilágot látott híresztelést, hogy a PA-nak több százmilliós tartozása volna. ,,Múlt havi elszámolásunk mérlege pozitív volt, a szeptember 10-én esedékes e havi pedig nem éri el a tízmilliós negatív egyenleget." - tette hozzá. Az igazgató visszautasította azokat a vádakat is, hogy a PA gépei a tartozás miatt nem szállhatnak le Görögországban.

A PA terveiről az igazgató elmondta, hogy a PA a HTC nélkül is fennmarad, hiszen más cégekkel is kapcsolatban áll. Ezenkívül a Kft. további repülőgépek bérlésére is készül.