Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mit válaszolt a pápa Gyurcsánynak?

2004.12.20. 07:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Válaszolt a pápa Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök arra a felvetésére, hogy nem helyes ha az egyház pártpolitikával foglalkozik, állítja a katolikus püspöki kar titkára, aki azonban Gyurcsányra bízza a válasz ismertetését. A kormányfő újságíróknak szombaton azt mondta, II. János Pál felvetésére úgy reagált, "érti a problémát".

A miniszterelnök választ kapott a Vatikánban a magyar katolikus egyház szerepvállalásával kapcsolatos aggályaira - jelentette ki Veres András püspök vasárnap.

Gyurcsány szerint a pápa érti a problémát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában arra reagált, hogy Gyurcsány Ferenc a Vatikánban folytatott szombati tárgyalásairól elmondta: felvette azt a kérdést "miként értékelhető az az aktív közéleti szerep, amely sokakban kétséget ébreszt, helyes-e, ha azokban a kérdésekben nyílt és egyértelmű állásfoglalást tesz közzé a magyar katolikus egyház püspöki kara, illetve ezt helyenként aggodalomra okot adóan képviselik. Amely kérdések egyébként a pártpolitika tárgykörébe tartoznak, vagy messze túlterjeszkednek ezek a kérdések a hit szabad megvallásának és a vallás szabad gyakorlásának tárgykörén".

#alt# Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a pápával folytatott megbeszélés során az egyházfő jelezte: "érti a problémát". A Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában Veres András úgy fogalmazott: "sejtettük, hogy a miniszterelnök úrnak ez a véleménye a megnyilatkozásunkról. Másképp gondoljuk ezt és azt is tudjuk, mi történt a tárgyaláson, bízom benne, hogy csak azért nem mondta el a választ erre a fölvetésre, mert nem kérdezték róla".

Veres: a miniszterelnök mondja el

A vatikáni választ Veres András nem ismertette, annyit mondott: "azt szeretném, hogy a miniszterelnök mondja el ezt." A püspök hangsúlyozta, hogy az egyháznak, így az egyház vezetőjének egyértelműen van szociális, politikai kérdésekben is véleménye, amit meg is jeleníthet.

Elmondta: a második vatikáni zsinatban megfogalmazott felfogás szerint a püspökök és a papok ne vegyenek részt a pártpolitikában, viszont az egyháznak és az egyház vezetőjének is van megjeleníthető véleménye, "hiszen az egyház is ebben a világban él és a társadalmat, az emberiség világát próbálja a maga értékeivel gazdagítani".

László Boglár kormányszóvivő úgy nyilatkozott a rádiónak: a kormányfő vatikáni tárgyalásain szóba került, hogy az a szerep, amelybe az utóbbi időben bocsátkoztak az egyházak, az legalábbis kétséges és kérdéses, miközben a társadalmi területen, szociális szférában ténykedésük messze elismert és kívánatos.

Hiller a diplomáciára hivatkozik

Hiller István, az MSZP elnöke az mtv Napkelte című műsorában hétfőn kijelentette: "a pápai magánkihallgatáson váltott szavakat nem illik kibeszélni, ez 400 éves diplomáciai hagyomány". A pártelnök arra a kérdésre, igaz-e, hogy a pápa figyelmeztette Gyurcsányt, hogy polgári értékekre van szükség, úgy válaszolt, hogy "figyelmeztetés nem volt tapasztalható".

Mint mondta, a tárgyalódelegáció találkozott Vatikán "miniszterelnökével", Sodano bíborossal, ami egy "kemény hangulatú megbeszélés volt, melyen senki nem takargatta a véleményét". Hiller szerint Sodano bíboros megértéssel fogadta azt a kérdésfelvetést, hogy Magyarország kormánya szeretné szétválasztani az állam és az egyház szerepét. Hiller arra a kérdésre, hogy a Vatikánban nem érzékelték-e pimaszságnak a felvetést, úgy válaszolt, hogy semmiképpen, különben a hivatalos programon túl nem találkoztak volna mégegyszer egy ebéd során a delegációval.

Pártvita Gyurcsány vatikáni útjáról
Harrach Péter fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferenc "bekönyörögve magát a Vatikánba úgy viselkedett, mint aki vendégségben a saját vendéglátójával pimaszkodik". Véleménye szerint a kormányfő törekvése az, hogy visszaszorítsa az egyházakat a templomfalak közé és társadalmi kérdésekben ne engedje nyilatkozni őket. "Az egyházaknak nem csak hitéleti, de társadalmi szerepük is van" - hangoztatta a fideszes politikus. Hozzátette, hogy a kettős állampolgárság kérdése olyan fontos nemzeti kérdés, amelyben a történelmi egyházak indokoltan nyilatkoztak meg.

Farizeus magatartásnak nevezte az MSZP szóvivője, ha "valaki politikusként hétről hétre szószékeken haknizva adja el a Fidesz politikáját a templomot pártháznak, a híveket párttagnak tekintve, a hitet a pártpolitika eszközeként használva". Nyakó István szerint a közvélemény eldönti, hogy melyik viselkedés minősül arcátlanságnak. "Az-e az arcátlanság, hogy nyitottságunkat és fogékonyságunkat bizonyítva a problémákról is akarunk beszélni, vagy az a farizeus magatartás, amikor politikusként hétről hétre a szószéken haknizva adja el valaki a Fidesz politikáját" - mondta.