Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Felmentették 'Papát'

2004.02.02. 14:06
Felmentette a vesztegetéssel vádolt egykori rendőrtisztet, Sándor Istvánt a Fővárosi Bíróság, az elsőfokú ítéletet hétfőn hirdették ki. A hatóságok államtitokra hivatkozva nyolcvanöt évre titkosították az ügyet.
"Papa" és öt vádlott társa ügyére hétfőn délután zárt tárgyaláson tett pontot az elsőfokon eljáró Fővárosi Bíróság, mely minden ellene felhozott vád alól felmentette az elsőrendű vádlottat. "Papa" öt társa közül négyet szintén felmentettek, egyiküket pedig egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Tekintse meg képeinket!

Hálás a bíróságnak

"Nagy megnyugvásal vettük tudomásul az elsőfokú ítéletet" - nyilatkozott Sándor István jogi képviselője a sajtónak az ítélet kihirdetését követő tárgyalási szünetben, hozzátéve, hogy az ítélet tükrében alaposan megkérdőjelezhető az egész eljárás jogossága.

Sándor István szerint precedensértékű ítélet született ebben az "irreális és hiteltelen történetben". "Papa" a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hálás a bíróságnak, hogy két év alatt rengeteg nyomozati cselekményt hajtott végre, és így tisztázhatta magát az "alvilág közreműködésével összehordott" vádak alól.

A sajtóban "Papa" fedőnéven is szereplő rendőrtisztet az ügyészség egyrendbeli büntetőügyben elkövetett hamis tanúzással, egyrendbeli hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, illetve egyrendbeli vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolta a 90-es évek második felében elkövetett cselekmények miatt. A vádirat alapján halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható lett volna.

Következetesen tagadott

Sándor István, a KBI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának tisztjeként kábítószer-ügyekkel, olajügyekkel és robbantásos bűncselekmények felderítésével foglalkozott a kilencvenes években. A rendőrségtől saját kérésére 1998 júliusában távozott. Sándor István 27 évig volt rendőr. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon 1971-től 1989-ig, az ORFK-n pedig 1989-től 1998-ig teljesített szolgálatot. Sándor István felesége ügyész.

Sándor István mindvégig következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat és a büntetőeljárást többször is koncepciósnak minősítette. Sajtónyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy főnökei tudtak minden lépéséről és a vádként felhozott cselekmények során is csak kötelességét teljesítette.

A "Papa" szerint a vele szemben álló bűnözői körök, az "olajos" alvilág lejárató kampánya juttatta őt hatósági segédlettel a vádlottak padjára. A rendőrtiszt csaknem fél évig, 2001. április 12-ig volt előzetes letartóztatásban.

Államtitok 2086-ig

Klikk a képre!
A sajtóban is megjelent más vélemények szerint azonban a "Papa" bűnös kapcsolatban állt a szervezett bűnözés bizonyos csoportjaival, támogatta őket és beavatkozott az érdekükben más rendőri szerv előtt folyó nyomozásba.

A hatóságok államtitokra hivatkozva nyolcvanöt évre titkosították az ügyet, ezért csak a határozat rendelkező része lesz nyilvános. Az ítéletet viszont nyilvánosan, bár az államtitok tiszteletben tartásával hirdették ki.

A rendkívül hosszú ideig tartó titkosítás okáról Sándor István annyit mondott a sajtó összegyűlt képviselőinek, hogy szerinte az ügyében eljáró rendvédelmi szervek rengeteg törvénysértést követtek el, és ezzel indokolható, hogy egy "ilyen piti ügyet" ilyen időtartamra államtitokká nyilvánítottak.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla dönt a nyomozóról.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft