Frigyes
18 °C
24 °C

Az ügyészség nem adja ki 'Papát'

2000.10.30. 13:39
A fővárosi főügyész-helyettes korábbi, Indexnek adott nyilatkozata ellenére nem adják ki Sándor Istvánt az olajbizottság hétfői meghallgatására. Az ok: a nyilvános szereplés sértené a nyomozás érdekeit. Korábban az olajbizottság délig adott haladékot az ügyészségnek, hogy közöljék, milyen körülmények között tudják meghallgatni a bizottság tagjai a vasárnap őrizetbe vett Sándor Istvánt még délután kettő előtt.
A bizottság határozatában, melyben a volt nyomozó kiadatását kérte az ügyészségtől, arra hivatkozott, hogy az ügyészség a parlament alá rendelt szerv, amely nem akadályozhatja egy vizsgálóbizottság munkáját. Kandikó Gyula, fővárosi főügyész-helyettes az Indexnek adott telefoninterjúban kijelentette, hogy ha a bizottsági határozat hivatalos úton eljut hozzá, kiadják Sándort a délutáni meghallgatásra. Az Index információi szerint azonban a mai meghallgatás mindenképpen elmarad, a továbbiakban pedig csak a fővárosi ügyészségen, zárt tárgyaláson tudhatja meg az olajbizottság is, amit a magas rangú volt rendőrtiszt tud az olajügyekről.

Kandikó az Indexnek kifejtette, hogy az ügyészség semmiképpen sem akadályozhatja meg Papa meghallgatását, erre sor fog kerülni, de nem nyilvános körülmények között, hanem zárt tárgyaláson. A Főügyész-helyettes nem tartja kizártnak, hogy az ügyészség szabályai szerint megszervezett olajbizottság - Papa találkozó még hétfőn megtörténik zárt ajtók mögött.

A volt és jelenlegi vezető beosztású rendőröket arról hallgatja meg hétfői ülésén az olajbizottság, hogy mit tettek az elmúlt tíz év alatt az olajügyek feltárásáért. Az ülés kezdetén Pallag László, a bizottság elnöke felolvasta az ügyészségi nyomozóhivatal levelét, miszerint vasárnap őrizetbe vették Sándor Istvánt. Az ügyészségi nyilatkozat szerint a volt nyomozó letartóztatása nem áll kapcsolatban az olajügyekkel és nem hallgatható meg, mert a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatai hátrányosan befolyásolhatják a nyomozást - tájékoztatta levelében a fővárosi főügyész-helyettes a bizottságot.

Sándor István, nyugalmazott rendőr alezredes évekkel ezelőtt a magyarországi olaj- és leszámolási ügyekben nyomozott az ORFK által működtetett, időközben megszűnt Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) kötelékében. A jelenleg nyugdíjas ex-nyomozót az olajbizottság hétfői ülése előtti napon a Fővárosi Főügyészség nyomozó hivatala váratlanul őrizetbe vette, hivatali visszaélés és csalás gyanújával. A nyomozó hatóság az eljárást azonnali hatállyal titkosított ügymenetű vizsgálatnak minősítette.

Az Index érdeklődésére Kandikó Gyula, fővárosi főügyész-helyettes megerősítette, hogy Sándor jelenleg őrizetben van, de azt cáfolta, hogy a volt tiszt ellen indított eljárás titkos lenne. ,,Sándor István ellen nem titkos nyomozás folyik, hiszen az ügyészség ilyet nem is végezhet, hanem a titkos ügykezelés szabályai vonatkoznak a rendőrtiszt ellen indított eljárásra." - mondta az Indexnek Kandikó. A kétféle vizsgálat közötti különbség az, hogy ez utóbbi nyomozati forma abban az esetben szükséges, ha államtitkok és szolgálati titkok is szerepelnek a vizsgálati anyagban.

Sándor kettős ügynök volt?

A nyomozó, akit azokban a körökben, ahol fedő- és álnevet szokás használni, ,,Papa"-ként ismertek, a történtek ellenére részt kíván venni a bizottsági meghallgatáson. ,,Ha kell, bilincsben fogok elmenni"- mondta az ex-rendőr vasárnap, őrizetbe vétele után. Az ügyészségi nyomozóhivatal tisztjei Sándor letartóztatását az ,,évszázad rendőrbűnügyeként" aposztrofálták, többet azonban nem árultak el, mert az ügyészség titkosította az eljárást.

Sándor KBI-s beosztása szerint operatív tiszt volt, ami azt jelentette, hogy munkája közben a magyarországi szervezett bűnözői körökbe is beépült. Nyomozásai során Papa kiterjedt és rendkívül szövevényes alvilági és rendőrségi kapcsolatrendszert mozgatott.

A Népszabadság információi szerint a nyomozó mesterien lavírozott az alvilág és a bűnüldöző szervek köreiben, munkájában sokszor használta kiváló kapcsolatait mindkét oldalon. Papa állítólag több esetben neves alvilági alakok, és számára valamilyen okból ,,fontos" bűnözők ügyeit vette magához nem egy esetben túllépve hatáskörét.

Papa ,,jó zsaru volt"

A napilap információi szerint a hónapokkal ezelőtt indított, de a vasárnapi akció után azonnali hatállyal titkos ügymenetűnek minősített nyomozás is olyan, több évvel ezelőtti ügyeket vizsgál, amikor Sándor befolyásával visszaélve jogtalan előnyökhöz juttatott bűnözőket. Egykori felettesei szerint azonban mindezek ellenére a KBI volt tisztje ,,jó zsaru" volt, aki mindig pontos és megbízható információkkal segítette a rendőrség munkáját.

,,Papát" kivonták a forgalomból

A volt rendőrtiszt ügyvédje szerint nem véletlen, hogy védencét éppen a parlamenti bizottsági meghallgatás előtti napon vette őrizetbe az ügyészség nyomozó hivatala.

"Papára" várva

A főügyész-helyettes azonban az Index kérdésére reagálva csupán a véletlen művének tulajdonította, hogy a nyomozót éppen a jeles nap előtti estén vették őrizetbe. Kandikó szerint már csak azért sem lehet összefüggés, mert Sándort nem az olajbizottság hatáskörébe tartozó bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe, és egyébként is minden további nélkül jelen lehet a meghallgatáson, ha a bizottság határozatban kéri Papa kiadását. A bizottság kérte a kiadatást és egész délelőtt "Papára" várt, aki mégsem jelenhetett meg a hétfői ülésen.