Kiderül az atomtitok

2009.03.12. 14:47

Másodfokon is pert nyert az Energia Klub az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) ellen, a döntés értelmében a nyilvánosság is megismerheti, mi történik 3,5 tonna veszélyes atomhulladékkal.

Amikor 2003. április 11-én éjszaka a Paksi Atomerőműben, mulasztások és hibák sorozata után a fűtőelemeket tisztító tartályt kinyitották, annak csaknem ezer fokos tartalmára hideg víz zúdult, ezt robbanás követte. Hatására a tartály alján összetörve hevertek a csaknem 3,5 tonna súlyú hasadóanyagot tartalmazó fűtőelem-kazetták, a reaktorcsarnok elszennyeződött, a tartály tartalmához napokig nem tudtak hozzáférni.

Az Energia Klub azt akarta megtudni, hogy mi lesz a sorsa az így keletkezett atomhulladéknak, meg is kapta a Paksi Atomerőműtől az erről szóló háromoldalas dokumentumot. A civil szervezet azért fordult végül bírósághoz, mert a dokumentum lényegi része ki volt takarva fekete csíkokkal.

Első fokon az OAH elvesztette a pert, az indoklás szerint ugyanis közérdekű adatnak számít, hogy mi történik a 30 fűtőelem erősen sugárzó roncsaival. Az OAH fellebbezett a döntés ellen.

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon megerősítette az elsőfokú ítéletet, így a civil szervezet hamarosan hozzájut a dokumentumhoz, illetve annak eltitkolt részéhez, ezzel pedig a nyilvánosság is megismerheti tartalmát.

Az Energia Klub szerint kiderülhet, hogy valami nincs rendben a hulladékkal, de akár az is, hogy az eljárás rendben folyt, az OAH és a Paksi Atomerőmű csak „a régi beidegződéseknek engedelmeskedve akarja eldönteni, mi tartozik a nyilvánosságra és mi nem".