Kiporszívózták a higanyt a Csukáséri főcsatornából

2009.03.13. 11:46

Eltávolították a Csukáséri főcsatornából a szerdán talált higanyt és feloldották a harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget is, közölte pénteken az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) környezeti kárelhárítási vezetője.

Fekete Endre elmondta, csaknem tíz kilogramm higanyt távolítottak el egynapos munkával a főcsatornán átvezető híd betonalapjáról. A pontos mennyiséget csak aztán tudják megállapítani, hogy a szennyező anyagoktól megtisztították.

A begyűjtést egy víz alatti ipari porszívóval végezték, ami a higany körüli iszapot is összeszedte. A higany, miután vízben nem oldódik, semmilyen kárt nem okozott. Azt, hogy mikor és hogyan került a csatornába az anyag, nem tudni, a rendőrség ismeretlen tettes ellen vizsgálatot indított, mondta Fekete Endre.

A víz alatt, egy foltban lévő, öt-hat tenyérnyi kiterjedésű fém higanyra a főcsatornán átvezető híd betonalapjánál szerdán bukkant rá a csatornaőr a terület bejárása közben. A szakemberek a környezetkárosodás megelőzésére azonnal harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el.