Füvön járhat a Duna Plazába

2009.03.24. 11:36 Módosítva: 2009.03.24. 11:44
Környezettudatos imázzsal frissítik a legrégebbi magyarországi bevásárlóközpontot. Pázsitot, rügyező fákat telepítettek a Duna Plazába, madárcsicsergés szól a hangszórókból, és a zöld energiát fejlesztő szélkereket terveznek az épület tetejére.

Gyep borítja egy hónapon át az 1996-ban átadott Váci úti Duna Plaza földszintjét. A füvesített részekre, ha akarnak, a bevásárlók is leülhetnek piknikezni, pihenni. „Fűre lépni szabad akcióval" ezer négyzetméter járófelületet borítottak be gyeptéglákkal, bukszusokkal, az emeletekre pedig rügyező fákat telepítettek.

Zselefoto 0104

A pláza új tulajdonosa, a francia Ségécé azt vette tervbe, hogy megújítja a több mint egy évtizedes épület imázsát. Az általános zöldítés része, hogy a felhasznált gyeptéglákkal az akció után a környéket akarják feldobni, várhatóan a bevásárlóközponttal szemben lévő, a Váci út túloldalán található közterületre helyezik majd ki őket.

Dankowsky György, a pláza igazgatója az Indexnek azt mondta, a cég nem csak olyan külsőségekben, például az üzlethelyiségek portáljainak cseréjével igyekszik frissíteni, hanem azt is szeretnék elérni, hogy az épület energiafelhasználását jelentős részben megújuló források biztosítsák.

Zselefoto 0202

Ehhez az egyik ötlet egy szélkerék lenne, amely vagy a tetőn, vagy egy külön telken termelné az áramot, de hőcserélő berendezéssel is csökkenteni akarják a pláza gázfogyasztását. Mindkét projekt engedélyeztetése és hatásvizsgálata folyamatban van.