Az MNV szerint értékarányos volt a sukorói telekcsere

2009.05.28. 17:52 Módosítva: 2009.05.28. 18:04
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerint értékarányos volt a sukorói, illetve az albertirsai és pilisi telkek csereügylete az MNV és Joav Blum között.

Közcélok megvalósítását, az útfejlesztéseket, valamint a Velencei-tó fejlesztését is gátolja az úgynevezett "Sukoró-ügy", noha teljes mértékben jogszerű volt a sukorói, illetve az albertirsai és pilisi telkek csereügylete a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és Joav Blum magyar-izraeli állampolgár között - jelentette ki Császy Zsolt, az MNV Zrt. értékesítési igazgatója csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Császy Zsolt dokumentumokkal bizonyította a csere jogszerűségét, amire azért volt szükség, mert a Joav Blum által birtokolt három - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 182,1 hektár területű telek a jogerős építési engedéllyel rendelkező és európai uniós támogatással megépülő M4-es autópálya nyomvonalába esik. A területszerzés már megkezdődött.

Miután a telektulajdonosnak joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amit megjelöl, a befektető egy sukorói telket kapott. A Velencei-tó mellett lévő 70,1 hektár területű telket a független értékbecslő 1,08 milliárd forintra értékelte, míg a Pest megyei ingatlanokat 787,4 millió forintra, ezért a befektető már a múlt év végén átutalta a különbözetet, a 296,6 millió forintot - hangzott el.

Az igazgató megjegyezte, hogy a törvény értelmében csereügylet esetén csak az egyik félnek kell helyi lakosnak lennie, ezért lényegtelen Joav Blum lakhelye.

A sukorói telek parti sávja állami tulajdonban marad, miután a jogszabály az élővizeknél 6-10 méter sáv szélességben a part állami tulajdonban tartását írja elő. A parti sáv az ingatlan és a Velencei-tó betontámfala közötti 10 méter széles sáv. Az MNV a maximális 10 métert a közérdekek jobb érvényesítése miatt kötötte ki.

Jelenleg a csereügyletben a sukorói ingatlan földhivatali bejegyzését akadályozza az, hogy az illetékes ügyész megóvta az állami tulajdonban maradó, több mint 2 hektár területű parti sáv földhivatali bejegyzését eljárási hibára hivatkozva. Ezért az érintett építésügyi és ingatlan-nyilvántartási hatóságok az ügyészi óvásra tekintettel visszavonták a telek átalakítására, azaz a parti sáv kialakítására vonatkozó határozataikat, és az eljárás megismétlését írták elő, ami jelenleg is tart.

Korábbi információk szerint Joav Blum tagja annak az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoportnak, amely a Velencei-tó mellett mintegy egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást kíván megvalósítani. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, fedett sípálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztató-központ is helyet kapna.

A beruházó King City Kft.-nek a tervezett kaszinóhoz koncessziót kell elnyernie, de az ingatlan csereügylet nem feltétele a koncesszió megszerzésének - magyarázta az MNV igazgatója.

Császy Zsolt emlékeztetett arra, hogy kormányrendelet döntött abban, hogy a beruházás nagyságrendje miatt, a King City turisztikai projekt kiemelt nagyberuházás legyen, ami a hatóság számára jelent korlátot az engedélyek és határozatok kiadásához.

A sajtóhírekkel ellentétben a sukorói telek nincs természetvédelmi terület közelében, és nincs ott villapark sem, viszont 500 méterre van az M7-es autópálya.