A Föld légköre felkerült a világörökségi listára

2009.06.18. 16:38

Megegyezést írtak alá a világ vezetői, amiben elkötelezték magukat, hogy érdemi lépéseket tesznek a klímaváltozás megakadályozásáért, írja az International Herald Tribune 2009. december 19-i száma. A megállapodás értelmében az országok vállalják, hogy nagymértékben csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A vezetők azután változtatták meg korábbi álláspontjukat, hogy az utóbbi fél évben tüntetéssorozat rázta meg a világot, ahol azt követelték a politikusoktól, hozzanak felelős döntéseket környezetünk megmentéséért.

Az újság címlapfotóján Nicholas Sarkozy francia elnök, Angela Merkel német kancellár és a Jose Manuel Baroso, az Európai Bizottság elnöke láthatóak, amint az egyezmény aláírása után gratulálnak egymásnak.

A lépést történelmi jelentőségűnek nevezik, ami képes lesz leállítani a globális felmelegedést és megakadályozni a klímaváltozást. A lap idézi Sarkozyt, aki a konferencián az atomenergia ellen foglalt állást annak ellenére, hogy Franciaország atomenergia-nagyhatalomnak számít. Beszámolnak arról is, hogy az ENSZ Világörökség Bizottsága döntésének értelmében a Föld légköre felkerült a világörökségi listára.

Az újsággal egyetlen gond van, hogy kamu. A Yes Men nevű szervezet újabb akciójáról van szó, ezúttal egymillió példányban nyomtatták ki a fél év múlva esedékes lapszámot, melyeket önkénteseik a világ számos városában osztottak szét, olvasható közleményükben. A médiahackjeiről elhíresült csoport tavaly novemberben például a New York Times 2009. július 4-i számát nyomtatta ki 1,2 millió példányban, melyben arról számolnak be, hogy véget ért az iraki háború.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a december 7-18-ig tartó koppenhágai klímacsúcsra, ahol a tervek szerint a Kiotói Egyezményen túlmutató klímavédelmi tervet fogadnak majd el. Az új megállapodás 2012 után lépne hatályba, mikor véget ér a Kiotói Egyezmény teljesítési időszaka.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az országok sokkal kisebb mértékű kibocsátás-csökkentést vállalnak, mint amennyit a tudósok szükségesnek tartanak ahhoz, hogy már elindult folyamatokat befolyásolhassanak.

A Nobel-díjas Al Gore, az USA egykori alelnöke tavaly szeptemberben úgy fogalmazott: „elértük azt a szintet, amikor civil engedetlenségi mozgalmak kellenek ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni további szénerőművek építését".

„Majdnem minden, változásra felhívó kampány előterében erőszakmentes civil megmozdulások álltak" – mondta Andy Bichlbaum, a Yes Men egyik tagja. Szerinte erős nyomást kell gyakorolni a vezetőkre, hogy ellenálljanak az ipari lobbistáknak és meghozzák a szükséges döntéseket.

A klímaváltozás elleni harcról szóló decemberi International Herald Tribune elkészítésében részt vett a Greenpeace is. A kamu újság mellett elindult a BeyondTalk.net is, ahol olyan civileket toboroznak a klímaváltozás elleni harchoz, akik részt vennének békés akciókban, és vállalják akár a letartóztatást is.