Ödön
2 °C
11 °C

Növényvédő szerek nőiesítik a világot

2009.07.20. 17:50 Módosítva: 2009-07-20 17:50:51
29 hozzászólás

A magyarok 84 százaléka szerint az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az ember egészségére, derült ki a Medián felméréséből, melyben azt vizsgálták, mennyire ismeri a lakosság a vegyi anyagok egészségügyi hatásait. A megkérdezettek összesen 94 százaléka említette az élelmiszereket egészségre kockázatos termékként.

A környezetünkben található vegyszerek emberekre gyakorolt hatásáról Simon Gergely vegyészt, a Levegő Munkacsoport szakértőjét kérdeztük. Azt mondta, a hazai élelmiszerek közel fele tartalmaz növényvédőszer-maradékot, köztük számos hormonhatású szert is.

Az EU korlátozza a növényvédőket

Beszélt arról, hogy néhány éven belül érdemi változásra lehet számítani Európában. Az új uniós rendelet, amit várhatóan rövidesen elfogadnak, pont a hormonhatású, hormonrendszert károsító (szakszóval endokrin diszruptor), valamint rákkeltő és génkárosító szerek engedélyezését korlátoznák. Ez azért is jelentős, mert a növényvédő szerek kijutnak a természetbe, bekerülnek az ökorendszerekbe, a természetes vizekbe, az ivóvízbe, illetve az élelmiszerekbe.

Megjegyezte, hogy a magyar ipar is vadul tiltakozott a hormonhatású anyagok korlátozása ellen, azzal érveltek, hogy a közel 400 hazai növényvédő szerben használt hatóanyagok akár 80 százaléka fog eltűnni a piacról. Ezzel szemben a svéd hatóság, a KEMI szerint szó sincs anyagok százainak a tiltásáról, uniós szinten csak 23, hazánkban is rendszeresen az élelmiszerekben található anyagot korlátoznak.

Simon Gergely szerint a környezetvédelem további sikere, hogy a jogszabály tervezete kimondja: az élelmiszertermeléskor csökkentenünk kell a függőségünket a kemikáliáktól. A szabályozás egyébként biztosra megy: ha egy adott, akár rákkeltő vagy hormonrendszert károsító anyagot csak akkor kell kivonni, ha rendelkezésre áll az adott kártevő elleni védekezésre kevésbé ártalmas anyag. Tehát csak azokat a növényvédő szereket tiltják be, amelyeket más anyaggal helyettesíthetőnek ítélnek.

Csökken a férfiak tesztoszteronszintje

Az endokrin diszruptor anyagok hatásairól részletesen is beszélt. Lou Guillette zoológus professzor kutatást végzett a floridai Apopka-tóban, ahol az aligátorok pénisze 25 százalékkal kisebb, mint az átlagos aligátoré. A részletesebb vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztoszteronszintjük (férfihormon) olyan alacsony volt, mint egy nőstényé, ez a hormonális elváltozás okozta a zavart az aligátorok férfiasságában.

A közelben lévő hasonló tóban viszont teljesen normálisak voltak az aligátorok. A két tó körülményei mindenben egyeztek, kivéve, hogy az Apopka mellett volt egy régi vegyi üzem, ami a 80-as években DDT-vel és más peszticidekkel (növényvédő szerek) szennyezte a tavat. A szennyezések miatt a tó aligátorpopulációjának 90 százaléka kipusztult.

PVC-adalékanyagok a csökkenő nemzőképesség hátterében

Közben az elmúlt 20 évben az amerikai férfiak tesztosztoszteronszintje is 20 százalékkal csökkent. Tudósok szerint a fejlett férfiak csökkenő nemzőképességének hátterében többek között a PVC adalékanyagai, a ftalátok állhatnak, melyekről ismert, hogy beavatkoznak az ember hormonrendszerének működésébe.

Emiatt a 3 év alatti gyerekek számára előállított, szájba vehető, ftalátot tartalmazó PVC-játékok 2002 júliusa óta az EU-ban nem hozhatóak forgalomba. Kifejtette, hogy így is számos lehetőségünk van ftalátokkal érintkezni, hiszen a számítógép műanyag részeitől a telefonkábelen át, mindenben megtalálhatóak ezek az anyagok, akár a hazai élővizekből is könnyen kimutathatóak.

Az ehhez hasonló részleges korlátozásokon túl a mai napig nincs olyan egységes hazai vagy európai előírás, ami korlátozná az endokrin diszruptor anyagok használatát. Ehhez képest a hormonok élelmiszeripari használatát és a hormonkezelt húsok importját Magyarország és az EU is tiltja.

Nőiesedik a világ

A szakértő azt mondta, hogy szükség lenne egységes korlátozásokra, mert egyre több jel utal arra, hogy a hétköznapi termékekben használt hormonhatású vegyi anyagok miatt fokozatosan elnőiesedik a világ. Példaként egy brit kutatást említett, mely szerint a szennyezett brit folyókban található halak felénél már kimutathatóak az elnőiesedés jelei, a hormonhatású vegyi anyagok miatt pedig indokolatlanul sok hermafrodita jegesmedve született a sarkvidéken. A Floridai Egyetem intenzív mezőgazdasági művelésű területeken, azaz ahol fokozottan használnak növényvédő szereket, a hím varangyok 35 százalékánál transzszexuális, hermafrodita elváltozásokat talált.

Ami talán súlyosabban érinthet minket, hogy az emberek elnőiesedésének elkezdtek mutatkozni a jelei. San Francisco térségében a 60-as években, mikor az endokrin diszruptor és magzatkárosító PCB-kből (poliklórozott-bifenilek) a legtöbb került a környezetbe, azok a nők, akiknek a testébe a legtöbb PCB került, harmadával kevesebb fiú utódot szültek.

Károsodik az ideg- és az immunrendszer

Simon Gergely kitért arra is, hogy az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak, hanem károsítják az ideg- és az immunrendszert; illetve több rákfajta így mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak. Kanadában 1983-tól 2005-ig 54 százalékkal nőtt a 20 és 44 év közötti férfiak körében a hererákos esetek száma. A növekedés oka egyelőre ismeretlen, de sokan az endokrin diszruptor anyagokat sejtik a háttérben.

A floridai zoológus Theo Colborn szerint ezek az anyagok főleg a férfiakat veszélyeztetik, és a nemi elváltozáson túl a fiú csecsemők agyi fejlődését károsíthatják. A férfi nemre azok az anyagok jelentik a legnagyobb veszélyt, melyek a női ösztrogén hormonra hasonlítanak. Hormonhatású tulajdonsággal rendelkezik több, eleve az élő szervezetek elpusztítására tervezett peszticid, azaz növényvédő- és rovarirtó szer, több műanyag adalék, mint például a hazai cumisüvegekben is megtalálható Biszfenol-A, vagy a PVC-adalék ftalátok, valamint több brómozott égésgátló anyag. Ezek az anyagok fellelhetőek az élelmiszerekben, műanyagokban, ruhákban és műszaki cikkekben is, sorolta a szakértő.

A szintetikusok felhalmozódnak a zsírszövetben

Persze számos, a hormonrendszert befolyásoló természetes anyag is létezik, de ezekkel részben megtanultunk együtt élni (ismert például a szerecsendió vágykeltő hatása), másfelől a természetes anyagok gyorsan lebomlanak az emberi testben és eltűnnek onnan. A vegyész felhívta a figyelmet arra, hogy a szintetikus anyagok legnagyobb része viszont gyakorlatilag sosem bomlik le, és felhalmozódik a szervezetben.

A szerves, csak zsíros közegben oldódó mesterséges szintetikus anyagok (pl. DDT, PCB-k, dioxinok) felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben, és mivel a víz nem oldja ezeket, nem ürülnek ki a szervezetből. Az anyák a bennük található vegyi anyagok egy részét, akár az ötödét is átadják a méhben fejlődő gyermekeiknek, sőt, az anyatejbe is bekerülnek.

Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok 287 mesterséges vegyi anyagot tudtak köldökzsinórvérben azonosítani, köztük DDT bomlástermékeket, festékekben használt PCB-ket és brómozott égésgátló anyagokat is. A hormonhatású vegyi anyagok leginkább a fejlődő magzatokra veszélyesek, hiszen brutálisan beavatkoznak egy nagyon törékeny fejlődési folyamatba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?