Növényvédő szerek nőiesítik a világot

2009.07.20. 17:50 Módosítva: 2009.07.20. 17:50

A magyarok 84 százaléka szerint az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az ember egészségére, derült ki a Medián felméréséből, melyben azt vizsgálták, mennyire ismeri a lakosság a vegyi anyagok egészségügyi hatásait. A megkérdezettek összesen 94 százaléka említette az élelmiszereket egészségre kockázatos termékként.

A környezetünkben található vegyszerek emberekre gyakorolt hatásáról Simon Gergely vegyészt, a Levegő Munkacsoport szakértőjét kérdeztük. Azt mondta, a hazai élelmiszerek közel fele tartalmaz növényvédőszer-maradékot, köztük számos hormonhatású szert is.

Az EU korlátozza a növényvédőket

Beszélt arról, hogy néhány éven belül érdemi változásra lehet számítani Európában. Az új uniós rendelet, amit várhatóan rövidesen elfogadnak, pont a hormonhatású, hormonrendszert károsító (szakszóval endokrin diszruptor), valamint rákkeltő és génkárosító szerek engedélyezését korlátoznák. Ez azért is jelentős, mert a növényvédő szerek kijutnak a természetbe, bekerülnek az ökorendszerekbe, a természetes vizekbe, az ivóvízbe, illetve az élelmiszerekbe.

Megjegyezte, hogy a magyar ipar is vadul tiltakozott a hormonhatású anyagok korlátozása ellen, azzal érveltek, hogy a közel 400 hazai növényvédő szerben használt hatóanyagok akár 80 százaléka fog eltűnni a piacról. Ezzel szemben a svéd hatóság, a KEMI szerint szó sincs anyagok százainak a tiltásáról, uniós szinten csak 23, hazánkban is rendszeresen az élelmiszerekben található anyagot korlátoznak.

Simon Gergely szerint a környezetvédelem további sikere, hogy a jogszabály tervezete kimondja: az élelmiszertermeléskor csökkentenünk kell a függőségünket a kemikáliáktól. A szabályozás egyébként biztosra megy: ha egy adott, akár rákkeltő vagy hormonrendszert károsító anyagot csak akkor kell kivonni, ha rendelkezésre áll az adott kártevő elleni védekezésre kevésbé ártalmas anyag. Tehát csak azokat a növényvédő szereket tiltják be, amelyeket más anyaggal helyettesíthetőnek ítélnek.

Csökken a férfiak tesztoszteronszintje

Az endokrin diszruptor anyagok hatásairól részletesen is beszélt. Lou Guillette zoológus professzor kutatást végzett a floridai Apopka-tóban, ahol az aligátorok pénisze 25 százalékkal kisebb, mint az átlagos aligátoré. A részletesebb vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztoszteronszintjük (férfihormon) olyan alacsony volt, mint egy nőstényé, ez a hormonális elváltozás okozta a zavart az aligátorok férfiasságában.

A közelben lévő hasonló tóban viszont teljesen normálisak voltak az aligátorok. A két tó körülményei mindenben egyeztek, kivéve, hogy az Apopka mellett volt egy régi vegyi üzem, ami a 80-as években DDT-vel és más peszticidekkel (növényvédő szerek) szennyezte a tavat. A szennyezések miatt a tó aligátorpopulációjának 90 százaléka kipusztult.

PVC-adalékanyagok a csökkenő nemzőképesség hátterében

Közben az elmúlt 20 évben az amerikai férfiak tesztosztoszteronszintje is 20 százalékkal csökkent. Tudósok szerint a fejlett férfiak csökkenő nemzőképességének hátterében többek között a PVC adalékanyagai, a ftalátok állhatnak, melyekről ismert, hogy beavatkoznak az ember hormonrendszerének működésébe.

Emiatt a 3 év alatti gyerekek számára előállított, szájba vehető, ftalátot tartalmazó PVC-játékok 2002 júliusa óta az EU-ban nem hozhatóak forgalomba. Kifejtette, hogy így is számos lehetőségünk van ftalátokkal érintkezni, hiszen a számítógép műanyag részeitől a telefonkábelen át, mindenben megtalálhatóak ezek az anyagok, akár a hazai élővizekből is könnyen kimutathatóak.

Az ehhez hasonló részleges korlátozásokon túl a mai napig nincs olyan egységes hazai vagy európai előírás, ami korlátozná az endokrin diszruptor anyagok használatát. Ehhez képest a hormonok élelmiszeripari használatát és a hormonkezelt húsok importját Magyarország és az EU is tiltja.

Nőiesedik a világ

A szakértő azt mondta, hogy szükség lenne egységes korlátozásokra, mert egyre több jel utal arra, hogy a hétköznapi termékekben használt hormonhatású vegyi anyagok miatt fokozatosan elnőiesedik a világ. Példaként egy brit kutatást említett, mely szerint a szennyezett brit folyókban található halak felénél már kimutathatóak az elnőiesedés jelei, a hormonhatású vegyi anyagok miatt pedig indokolatlanul sok hermafrodita jegesmedve született a sarkvidéken. A Floridai Egyetem intenzív mezőgazdasági művelésű területeken, azaz ahol fokozottan használnak növényvédő szereket, a hím varangyok 35 százalékánál transzszexuális, hermafrodita elváltozásokat talált.

Ami talán súlyosabban érinthet minket, hogy az emberek elnőiesedésének elkezdtek mutatkozni a jelei. San Francisco térségében a 60-as években, mikor az endokrin diszruptor és magzatkárosító PCB-kből (poliklórozott-bifenilek) a legtöbb került a környezetbe, azok a nők, akiknek a testébe a legtöbb PCB került, harmadával kevesebb fiú utódot szültek.

Károsodik az ideg- és az immunrendszer

Simon Gergely kitért arra is, hogy az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak, hanem károsítják az ideg- és az immunrendszert; illetve több rákfajta így mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak. Kanadában 1983-tól 2005-ig 54 százalékkal nőtt a 20 és 44 év közötti férfiak körében a hererákos esetek száma. A növekedés oka egyelőre ismeretlen, de sokan az endokrin diszruptor anyagokat sejtik a háttérben.

A floridai zoológus Theo Colborn szerint ezek az anyagok főleg a férfiakat veszélyeztetik, és a nemi elváltozáson túl a fiú csecsemők agyi fejlődését károsíthatják. A férfi nemre azok az anyagok jelentik a legnagyobb veszélyt, melyek a női ösztrogén hormonra hasonlítanak. Hormonhatású tulajdonsággal rendelkezik több, eleve az élő szervezetek elpusztítására tervezett peszticid, azaz növényvédő- és rovarirtó szer, több műanyag adalék, mint például a hazai cumisüvegekben is megtalálható Biszfenol-A, vagy a PVC-adalék ftalátok, valamint több brómozott égésgátló anyag. Ezek az anyagok fellelhetőek az élelmiszerekben, műanyagokban, ruhákban és műszaki cikkekben is, sorolta a szakértő.

A szintetikusok felhalmozódnak a zsírszövetben

Persze számos, a hormonrendszert befolyásoló természetes anyag is létezik, de ezekkel részben megtanultunk együtt élni (ismert például a szerecsendió vágykeltő hatása), másfelől a természetes anyagok gyorsan lebomlanak az emberi testben és eltűnnek onnan. A vegyész felhívta a figyelmet arra, hogy a szintetikus anyagok legnagyobb része viszont gyakorlatilag sosem bomlik le, és felhalmozódik a szervezetben.

A szerves, csak zsíros közegben oldódó mesterséges szintetikus anyagok (pl. DDT, PCB-k, dioxinok) felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben, és mivel a víz nem oldja ezeket, nem ürülnek ki a szervezetből. Az anyák a bennük található vegyi anyagok egy részét, akár az ötödét is átadják a méhben fejlődő gyermekeiknek, sőt, az anyatejbe is bekerülnek.

Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok 287 mesterséges vegyi anyagot tudtak köldökzsinórvérben azonosítani, köztük DDT bomlástermékeket, festékekben használt PCB-ket és brómozott égésgátló anyagokat is. A hormonhatású vegyi anyagok leginkább a fejlődő magzatokra veszélyesek, hiszen brutálisan beavatkoznak egy nagyon törékeny fejlődési folyamatba.