Zöld ramadánt hirdettek Chicagóban

2009.08.24. 12:26

Környezettudatosságra szólította fel a chicagói muzulmánokat a több mint 50 mecset csaknem 400 ezres közösségét irányító Iszlám Szervezetek Tanácsa. A szervezet a hétvégén kezdődött és egy hónapig tartó (augusztus 21-től szeptember 20-ig) ramadán kapcsán hívta fel a figyelmet, hiszen ebben az időszakban a böjtölők amúgy is eltérnek megszokott életmódjuktól – ilyenkor napközben böjtölnek, és csak sötétedés után esznek.

A Daily Herald beszámolója szerint azt várják a közösségtől, hogy az ünnepi étkezések legyenek egyszerűbbek és egészségesebbek, fogyasszanak kevesebb vörös húst, figyeljenek oda az újrahasznosításra, ne egyesével üljenek autóba.

„Azt szeretnénk, ha a közösség nemcsak a böjtölésre figyelne, hanem ennél is tovább menne, és nagyobb jelentőséget tulajdonítana a muzulmánok felelősségének az emberiség sorsában” – fogalmazott Dzsunaid Afif igazgató.

Eddig öt mecset csatlakozott a kezdeményezéshez, amivel vállalták, hogy az ünnepet felhasználják a környezettudatosság hirdetésére, környezeti nevelésre, és arra, hogy megteremtsék az alapjait egy zöldebb életmódnak hosszabb távon is.

A muzulmánok zöld mozgalmának egyik élharcosa az a Mecset Alapítvány, amelyik a közelmúltban nyitott meg egy energiahatékony mecsetet: egyebek mellett természetes fényt eresztenek be az épületbe, napenergiával nyernek meleg vizet, illetve újrahasznosított anyagokból készített berendezési tárgyakat használnak. Emellett a közösség tagjai körében hirdetik az újrahasznosítás, az egészséges táplálkozás és a hulladék csökkentésének fontosságát.

Jordániában a kormány a kistermelőknek és a vásárlóknak próbál kedvezni azzal, hogy ramadán idején 15 piacon 30 százalékkal olcsóbb árat garantál, írja a Jordan Times. A kistermelők az olcsóbb árakért cserébe ingyen települhetnek ki a piacokra, továbbá nem kell fizetniük az áram- és vízhasználatért. A várakozások szerint így megtörhetik a viszonteladók ármonopóliumát, és egészségesebb termékek juthatnak a fogyasztókhoz az ünnep idején.