Csak a szlovák atom sugárzik át a magyar határon

2009.10.12. 13:44

Greenpeace-es aktivisták másztak fel hétfőn délelőtt 10 óra előtt az esztergomi Mária Valéria hídras egy óriási Stop mohi! Feliratú transzparenst helyeztek el rajta. Két aktivista közben felolvasta a környezetvédő civil szervezet mohi atomerőmű bővítéséről szóló álláspontját. A szlovák, az osztrák és magyar aktivistákból álló 8 fős csoport egy kisebb transzparenst is tartott: A hatások vizsgálata megállt a határon, az atomerőmű szennyezése nem fog!

A rendőrség röviddel az akció kezdete után a helyszínre érkezett, két rendőr békésen dohányozva tanácskozta meg adóvevőjén a további teendőket. Pár perccel később újabb rendőrök érkeztek, és hangosbeszélőn felszólították az aktivistákat, hogy másszanak le a hídról. Ekkor két tűzoltóautó is a helyszínre ért, rendőrautók szirénáztak, kisebb dugó is kialakult, mert az egyik sávot az intézkedők járművei elfoglalták.

DKOKO20091012002

Fél 11-kor az aktivisták végül maguktól lemásztak, a rendőrök minden résztvevőt előállítottak. Varga Ferenc Csaba, Esztergom rendőrkapitánya kérdésünkre elmondta, hogy az akció nyolc résztvevője megsértette a gyülekezési törvényt azzal, hogy az akciót nem jelentették be, ezért a kapitányságra szállították őket, ellenük szabálysértési eljárás indul. Később egy kilencedik fiatalembert is rendőrautóba ültettek, amit azzal indokoltak, hogy kamerák kereszttüzében nyilatkozott a sajtónak a rendezvény céljáról és résztvevőiről, így feltehetően köze van a rendezvény szervezéséhez.

A Greenpeace azt kifogásolja, hogy a mohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkja úgy épül fel, hogy nem készül hozzá duplafalú vasbeton védőszarkofág, ami a biztonságot garantálná. Tömöri Balázs, a szervezet kampányfelelőse azt mondta, hogy az erőmű törésvonalon helyezkedik el, itt a középkorban 7,2-es erősségű földrengést mértek, a mostani tervek viszont csak 6-os erősségű rengésig nyújtanak védelmet. Emellett a terrorizmusra is gondolni kell, hiszen egy repülő becsapódására semmiféle védelmi eszköz nem készül. „Csernobil és szeptember 11. után ezt nem szabad szó nélkül hagyni!” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a terveket az Európai Bizottság is kifogásolta, mert a biztonsági kockázat nagyobb az EU-ban mgengedettnél.

A Greenpeace azt is kifogásolja, hogy a kidolgozott biztonsági tervek sem felelnek meg az előírásoknak, azoknak ugyanis az erőmű 50 kilométeres körzetére kéne vonatkozniuk, ehhez képest a magyarországi területek, amelyek 37 kilométerre fekszenek a létesítménytől, nem szerepelnek a tervekben. Megjegyezte, hogy az erőműtől kevesebb mint 100 kilométerre fekszik Budapest, Győr és Pozsony is, így a szlovák lakosság mellett a magyarok is a veszélyeztetett körzetben élnek.

Éppen ezért Magyarország is részt vesz az engedélyeztetséi eljárásban, a magyarországi közmeghallgatást hétfőn tartják, ezért szervezte a Greenpeace a spontán akciót erre a napra. Szeptemberben már megtartották a közmeghallgatásokat Pozsonyban és Bécsben, a civilek szerint a legfontosabb kérdésekre válaszok nem hangzottak el.

A mohi atomerőmű építése már zajlik, 70 százaléka el is készült, a vita most nem is az építési, hanem az üzemeltetési engedélyezésről szól. A beruházó cég és a szlovák kormány szerint a létesítmény nyolcvanas években kiadott építési engedélye még hatályos, és hogy a biztonsági előírásoknak megfelel, míg a civilek azzal érvelnek, hogy egy csaknem 30 éves koncepció nem felelhet meg a 2009-es előírásoknak, ezért az eddigi engedélyeztetési eljárást semmisnek kéne tekinteni, és helyette újat indítani.