Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormányülést tartanak a Mount Everesten

2009.11.02. 16:06
4 hozzászólás

Nepálban a Mount Everesten fogják tartani a következő kormányülést, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a globális felmelegedés Himalájára gyakorolt hatására a decemberi klímakonferencia előtt.

A kormány tagjai az Everesten 5360 méteren található alaptáborba utaznak majd, mondta Deepak Bohora környezetvédelmi miniszter az AFP-nek. "A klímaváltozás veszélyezteti a Himaláját, Nepált pedig különösen érzékenyen érinti" - mondta.

everest

A nepáli kormány szerint jól ismert a klímaváltozás veszélye az olyan alacsonyan fekvő ázsiai országokra, mint Banglades vagy a Maldív-szigetek, de a nemzetköi közösség nincs tisztában a Himalája környékének sebezhetőségével. Szakértők szerint a Himalája gleccsereinek olvadása áradásokkal, később pedig szárazsággal fenyeget több százmillió embert.

Bohora azt is elmondta, hogy terveik szerint a december 7-18. között Koppenhágában tartott klímakonferenciára elhívják a világ legismertebb hegymászóit, köztük Apa serpát, aki már 19 alkalommal mászta meg az Everestet. Apa korábban azt mondta, hogy kevesebb a hó a csúcsokon, mint amikor először megmászta a hegyet 1990-ben, ez pedig szerinte a globális felmelegedés hatása.

Hasonló kezdeményezés volt, amikor néhány héttel korábban a Maldív-szigetek kormánya víz alatti kormányülést tartott, hogy felhívja a figyelmet az óceánok vízszintjének emelkedésére, amely több szigetet is veszélyeztet.