Kormányülést tartanak a Mount Everesten

2009.11.02. 16:06

Nepálban a Mount Everesten fogják tartani a következő kormányülést, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a globális felmelegedés Himalájára gyakorolt hatására a decemberi klímakonferencia előtt.

A kormány tagjai az Everesten 5360 méteren található alaptáborba utaznak majd, mondta Deepak Bohora környezetvédelmi miniszter az AFP-nek. "A klímaváltozás veszélyezteti a Himaláját, Nepált pedig különösen érzékenyen érinti" - mondta.

everest

A nepáli kormány szerint jól ismert a klímaváltozás veszélye az olyan alacsonyan fekvő ázsiai országokra, mint Banglades vagy a Maldív-szigetek, de a nemzetköi közösség nincs tisztában a Himalája környékének sebezhetőségével. Szakértők szerint a Himalája gleccsereinek olvadása áradásokkal, később pedig szárazsággal fenyeget több százmillió embert.

Bohora azt is elmondta, hogy terveik szerint a december 7-18. között Koppenhágában tartott klímakonferenciára elhívják a világ legismertebb hegymászóit, köztük Apa serpát, aki már 19 alkalommal mászta meg az Everestet. Apa korábban azt mondta, hogy kevesebb a hó a csúcsokon, mint amikor először megmászta a hegyet 1990-ben, ez pedig szerinte a globális felmelegedés hatása.

Hasonló kezdeményezés volt, amikor néhány héttel korábban a Maldív-szigetek kormánya víz alatti kormányülést tartott, hogy felhívja a figyelmet az óceánok vízszintjének emelkedésére, amely több szigetet is veszélyeztet.