Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napfényből állítanak elő melegvizet Ferihegyen

2009.11.12. 20:13
12 hozzászólás

Befejeződött a napkollektorok felszerelése a ferihegyi repülőtér 1-es termináljára, az 56 berendezés az épület teljes melegvíz ellátását képes biztosítani a nyári időszakban, közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Aiport Zrt. (BA) csütörtökön.

A közlemény szerint az összesen 27,5 milliós beruházással havonta egy átlagos lakás éves fűtéséhez szükséges energiát - 45-50 gigajoule-t – takarítanak meg, ráadásul jelentősen csökken szén-dioxid-kibocsátás is.

A berendezések próbaüzeme alatt a szakemberek vizsgálták azt is, hogy sikerült-e olyan kollektorokat telepíteni, amelyek felületéről nem tükröződnek élesen a napsugarak, zavarva esetleg a pilótákat. A kivitelezéssel megbízott cég egy tükröződésmentes prototípust fejlesztett ki, amelyről az üzemeltető vizsgálata bebizonyította, hogy teljesen biztonságos a repülőtéri körülmények között, fejti ki tájékoztatásában Hardy Mihály, a BA vállalati kapcsolatok igazgatója.