Merkel megállítaná a fajok kihalását

2010.01.11. 19:32

A biodiverzitás tudományos kutatásával foglalkozó ENSZ-szerv felállítására tett javaslatot Angela Merkel német kancellár a biológiai sokféleség évének hétfői nyitórendezvényén Berlinben. A klímakancellárnak is nevezett Merkel az ENSZ-év megnyitóján kifejtette, hasonló szervezetre gondol, mint a világszervezet Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC), ami rendszeresen összegzi a klímaváltozásról szóló kutatásokat. "A biológiai sokféleség megőrzése ugyanolyan súlyú feladat, mint a klímavédelem" - jelentette ki. Az új testület felállításának ötletét támogatta Achim Steiner, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) igazgatója is.

Merkel szerint a fejlett és fejlődő országoknak egyaránt több pénzt kellene fordítaniuk a fajok védelmére és a védett élőhelyek hálózatának bővítésére.

Tudósok szerint a biológiai sokféleség megőrzése kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az ENSZ hangsúlyozza, hogy az erdők és lápok pusztulásával az emberiség elveszíti ezek ingyenes szolgáltatásait: a levegő és a víz tisztítását, a védelmet szélsőséges időjárási eseményektől, valamint az építkezéshez és fűtéshez szükséges anyagokat. A városok terjeszkedése, a mezőgazdasági termelés és az infrastruktúra bővülése drámaian csökkenti a biodiverzitást.

Kutatások szerint az emberi tevékenység hatására a fajok kihalásának üteme ezerszerese a természetes rátának: az ENSZ becslései szerint ma óránként három faj tűnik el a bolygó színéről. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint összességében több mint 16 ezer állat- és növényfajt fenyeget a kihalás: ezen belül az emlősök csaknem negyede, a kétéltűek harmada, a madarak 12 százaléka veszélyeztetett.

Az ENSZ Biodiverzitási Egyezményét (CBD) az 1992-es Riói Konferencián fogadták el az Éghajlat-változási Keretegyezménnyel (FCCC) együtt, valódi tartalommal azonban csak a 2002-es johannesburgi konferencián töltötték meg. Ekkor a 192 aláíró ország vállalta, hogy 2010-ig jelentősen mérséklik a biodiverzitás csökkenésének mértékét. Az Egyesült Államok, Szomália és néhány kisebb ország nem ratifikálta az egyezményt.

A Biodiverzitási Egyezmény elnöki posztját jelenleg Németország tölti be, az elnökség azonban az év folyamán Japánhoz kerül. Az ENSZ reményei szerint a szigetországban októberben rendezendő csúcsértekezleten a felek elfogadhatnak egy biodiverzitás védelméről szóló, jogilag kötelező erejű szerződést.