János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évente ötezer embert öl meg a levegő Teheránban

2010.01.19. 15:30
21 hozzászólás

Az elviselhetőnél lényegesen magasabb a légszennyezettség mértéke Irán fővárosában, a rossz teheráni levegő évente ötezer ember halálát okozza, figyelmeztetett a levegőminőséget ellenőrző iráni központ.

A Teheránban belélegzett levegő a világon a legszennyezettebbek közé tartozik, már olyan országokéval lehet összehasonlítani mint India vagy Banglades, mondta az állami televízióban közzétett felhívásában a központ igazgatója. "A főváros levegőjének szennyezettsége jóval meghaladja az elfogadható mértéket" - idézte a tévé Juszuf Rasifit.

Az ellenőrző központ vezetője keményen bírálta a 14 millió lakosú nagyváros vezetését, amely szerinte nem tesz meg mindent a levegőminőség javítására. A szakember szerint a városnak a pontos mérésekhez szükséges eszközök sem állnak rendelkezésre. Rasifi aggodalmaival egyetért a teheráni önkormányzat levegőminőség felügyeletére létrehozott bizottságának elnöke is, ő kritikusnak nevezte a helyzetet.

Az ISNA hírügynökségnek adott nyilatkozatában a bizottsági elnök azt mondta, 2009-ben Teherán légszennyezettségének mértéke 38-szorosa volt a világátlagnak, ami azt jelenti, hogy közel ötezer ember vesztette életét a rossz levegő miatt.

A szakember szerint a szennyezés 70 százalékáért a közlekedési eszközök felelnek. Teherán utcáin becslések szerint hárommillió olyan autó jár, amelyik nem felel meg az európai követelményeknek. Az iráni főváros rossz levegője - leginkább télen, amikor nincs csapadék és szél - légzési nehézségeket okoz, előfordul, hogy ezért állami intézmények, így minisztériumok és iskolák is bezárnak.

Az amerikai NYC Partnership Consulting nevű cég a világ legszennyezettebb városairól készített listáján Teherán a 29. helyen szerepel. A felmérés szerint a legszennyezettebb Azerbajdzsán fővárosa, Baku.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!