Fenékgátakkal oldanák meg a bősi ügyet

2010.03.06. 12:37

Magyarország váratlanul olyan vízpótlási javaslattal fordult Szlovákiához, amely a Szigetköz problémáját nem az Öreg-Duna vízmennyiségének növelésével, hanem mobil fenékgátakkal oldaná meg, írja a Népszabadság. A lap szerint az egyezkedésre egy korábbi kétoldalú megállapodásban rögzített határidő után, ráadásul szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül adták át a megválasíthatósági tanulmányt.

A magyarországi környezetvédők tiltakozni akarnak a lépés ellen, mert szerintük a minisztérium több szabályt is megsértett az anyag késői kiküldésével.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint ugyanakkor az anyag nem a hivatalos kormányálláspont, hanem olyan szakértői munkaanyag, amely egy későbbi magyar-szlovák rendezési terv alapjául szolgálhat, írja a lap.

A kiküldött változatot sem a miniszter, sem az államtitkár nem ismerte, az nem minősül hivatalos javaslatnak, áll a tárca közleményében. A stratégiai vizsgálat irányító testületének munkaközi anyagáról van szó, amely hat különböző változatot is tartalmaz a Szigetköz vízpótlásának megoldására, hangsúlyozzák.

Hétfőn mind az anyag kiküldésének szabályosságát, mind annak tartalmát kivizsgálja a minisztérium, ennek eredményét pedig két héten belül nyilvánosságra hozzák. Amennyiben a szükséges társadalmi egyeztetés elmaradt, a tárca azt meg fogja tartani, állítják.

A két ország közötti vízpótlási javaslatoknak már 2009-ben el kellett volna készülniük, a szlovákok azonban még hozzá sem kezdtek a munkához, míg a magyar vízügyesek sokáig halogattak a felmérést. A Népszabadság szerint a dokumentumokból az is kiderül, hogy a magyar fél álláspontja szerint az 1997-es hágai ítélet óta nem sikerült közelebb jutni a rendezéshez, egyik ország álláspontja sem változott.