Hongkongból kerültek vissza a magyar kvóták

2010.03.21. 14:55
Egy hongkongi kereskedőház juttatta vissza nem kis haszonnal Európába a Magyarország által jóhiszeműen eladott, CER (Certified Emission Reduction) kvótákat, azaz széndioxidkibocsátás-csökkentési egységeket, írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap szerint a Microdyne nevű, londoni székhelyű, de Cipruson bejegyzett kis kereskedőcég a hétvégén megerősítette, hogy tőle egy hongkongi kereskedőházhoz kerültek a magyar CER-kvóták. A lap úgy tudja: 800 ezer egységről van szó, amelyeket a Hungarian Energy Power Kft. egyenként 9 euróért vett meg, majd nyomban továbbadta a Microdyne-nak.

A londoni cég a CER-kvótákat a hongkongi cégnek adta el, amely az egységeket a BlueNext tőzsdén európai brókereknek és bankoknak értékesítette, hozzávetőleg 11,50-12 eurós egységáron, mintegy kétmillió euró gyors profitra szert téve.

A The Sunday Times kiemeli: a magyar kormány abban a tudatban adta el a kvótákat, hogy azok Japánba kerülnek.

Japán - jóllehet nem tagja a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó EU-programnak - használhatja a CER-eket az ENSZ klímaprogramja keretében. A kvótákat azonban nem lehet európai "újrahasznosításra" visszajuttatni.

Anvar Kasimov, a Microdyne tulajdonosa a brit lap által idézett hétvégi levelében közölte: szerződéses előírások nem teszik lehetővé, hogy felfedje, melyik hongkongi cégről van szó.  • Tippek
  • Csok