Magyar nem a génkezelt kukoricára

2010.06.29. 19:04

Ismét határozatképtelen volt az Európai Unió miniszteri tanácsa a génkezelt kukoricaféleségek forgalmazásának ügyében. A tagországok mezőgazdasági minisztereinek keddi luxembourgi találkozóján nem gyűlt össze elégséges támogató szavazat hat ilyen termék engedélyezéséhez.

Helyszíni források szerint Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Lettország, Litvánia, Görögország, Ciprus, Luxemburg és Szlovénia mind a hat érintett kukoricaféle beengedésére nemmel voksolt, de egyes termékek esetében Olaszország, Franciaország és Málta is csatlakozott ehhez a csoporthoz.

A döntésképtelenségnek az uniós szabályok szerint az a következménye, hogy a végső határozatot az Európai Bizottság hozza meg - a tapasztalatok szerint a végrehajtó testület döntése általában pozitív. Korábbi hírek ugyanakkor arról szóltak, hogy az Európai Bizottság a közeljövőben olyan szabályozásra készül javaslatot tenni, ami lehetővé tenné, hogy bármely tagország nemzeti hatáskörben döntsön a génjeiben módosított termékek engedélyezéséről - ezzel megoldódhatna a sorozatos döntésképtelenség problémája.

Az uniós tagországok régóta határozatképtelenek a génkezelt termékek ügyében, mert két nagy csoportra oszlanak attól függően, hogy ellenzik vagy támogatják az ilyen növények termesztését és forgalmazását. Magyarország az ellenzők csoportjába tartozik.