Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az egységes parkolási rendszer megosztja a parkolási cégeket

2003.11.26. 13:18
Saját jövőbeni vezető pozícióját feltételezve tartott sajtótájékoztatót a Fővárosi Parkolási Társulás (FÖPT), amely szerint a főváros egységes parkolási rendszerről hozott rendeletét fél éven belül képesek megteremteni. A sajtótájékoztatón a hallottak alapján elképedve ülő IX. és XIII. kerületi parkolási társaság vezetője nem érti, miféle egységes rendszerről beszélt a terézvárosi alpolgármester. A XIII. kerületi alpolgármester szerint éppenhogy a FÖPT-nek kellene csatlakoznia a náluk már bevált rendszerhez.
Fürst György, a főváros VI. kerületének alpolgármestere az FÖPT nevében karácsony és újév között büntetlenséget és a kerékbilincsek használatának mellőzését ígérte a budapesti autósoknak. További hangulatjavító bejelentése szerint a tavalyi év anomáliáiból leszűrt tapasztalat alapján a hó miatt parkolóban rekedt autókat nem büntetik meg.

Bizonyos értelemben már most is egységes

Az alpolgármester a sajtótájékoztatón azon meggyőződésének adott hangot, hogy a főváros által kitalált egységes parkolási rendszert fél éven belül megvalósíthatják. (A kerületekben jelenleg nem egységes a rendszer, a fővárosi területeken a fővárosi önkormányzat, a kerületi útszakaszokon a kerületi önkormányzatok, illetve a FŐPT működteti a parkolóórákat.) "Esetleges panaszaikat az ügyfelek már ma bármely parkolási cég ügyfélszolgálati irodáin bejelenthetik". Az egységes rendszerhez tartozik az I., a II., a XI., a XII., a VI., a VII., a VIII. kerület, és további három kerülettel Csepellel, Óbudával és Újpesttel pedig tárgyalások folynak a csatlakozásról - mondta az alpolgármester. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az V. kerülettel is egyeztetnek.

Az egységes rendszer mellett különféle fejlesztéseket terveznek, például egységes parkolási kártyát, mobil illetve az sms-alapú parkolást. Ez utóbbiak bevezetése Fürst szerint a mobilszolgáltatók jóindulatán múlik.

Náluk már működik

Nem csupán ez utóbbi kijelentés okozott értetlenséget egy másik parkolási cég vezetőjének. A XIII. és a IX. kerületi parkolókat üzemeltető kht, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás Kht. vezetője, Novák Péter szerint náluk már egy éve működik az úgynevezett becsörgetős rendszer, ami a mobil szolgáltatók felé semmiféle extra pénzt nem jelent az autósoknak, hiszen nem kezdeményeznek telefonhívást, csupán megcsörrentenek egy központot. A XIII. kerület alpolgármestere Dorogi Gabriella az Index megkeresésére felháborodott, hogy a Centrumot takaró FÖPT sajtótájékoztatón jelenti be, hogy miként képzeli el az egységes rendszert, anélkül, hogy egyeztettek volna. Szerinte a FÖPT-nek kellene csatlakoznia a náluk már bevált mobiltelefonos-rendszerhez, nem pedig kísérleti próbálkozásokról beszélni.

Az V. kerületi Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnál sem tudnak egyeztetésről az FÖPT-vel, és Molnár Katalin lipótvárosi alpolgármester is csak a sajtótájékoztató híranyagából értesült, hogy kapcsolatba léptek vele. Dorogi Gabriella szerint a mobilos rendszeren kívül nem arra lenne szükség, hogy lecseréljék a "vadonatúj" parkolóautómatákat, hanem minden berendezésbe olyan kártyaleolvasókat kell beszerelni, amely a másik rendszerben használt kártyát is elfogadja.

Nem elégedettek a tarifaemelés mértékével

A jövő évi tarifaemeléssel kapcsolatban Fürst alpolgármester elmondta, hogy az infláció felett emelkednek majd valamivel a díjak, bár szerinte ma kifejezetten "alacsonyak a parkolási díjak".