Emőke
-4 °C
9 °C

A parlament nem foglalkozik a Fidesz petíciójával

2004.05.24. 17:52
A közpénzek felhasználása, az EP-választás külföldi voksai, a nemzeti petíció, illetve a politikai hungarikumok kerültek szóba a parlamentben napirend előtt. Dávid Ibolya, az MDF képviseletében javasolta a tisztességtelen piaci magatartás büntetőjogi szankcióit, illetve kezdeményezte a Központi Közbeszerzési Hivatal létrehozását.
"Bebizonyosodott, hogy amit csak szóbeszédnek, pletykának minősítettek, igaz" - kezdte napirend előtti felszólalást Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint súlyos visszaélések folynak a közpénzekből megvalósuló beruházások, különös tekintettel az útépítések során.

Büntetnék a tisztességtelen piaci magatartást

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az utóbbi időben több alkalommal is megállapította a közpénzekből megvalósuló beruházások kapcsán a tisztességtelen piaci magatartást, illetve, egyes esetekben az árkartellt. Dávid Ibolya felvetette, hogy érdemes volna büntethetővé tenni a tisztességtelen piaci magatartást. Az MDF EP-listavezetője javasolta továbbá a Központi Közbeszerzési Hivatal felállítását.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter reakciójában azt mondta: Dávid Ibolya felszólalásával vélhetően létrehozta a későn ébredő magyarok közösségét. A politikus ugyanis úgy véli, ezeket a módosításokat Dávid igazságügyi miniszterként végig vihette volna. Csillag szerint a büntetőjog eszközei nem feltételül jelentenek megoldásokat, ugyanakkor leszögezte: a kabinet az átlátható közpénzfelhasználásért sokat tett. A "versenymentesítés Csillag István megítélése szerint éppen az Orbán-kormány idején volt divat, amikor például az útépítések során "udvari szállítókat" alkalmaztak.

Hungarikumok

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető arról elmélkedett, milyen politikai hungarikumokat érdemes a leendő EP-képviselőknek magukkal vinniük, s mit nem. Lendvai szerint a a magyar leleményt, a tehetséget, a hazaszeretet nyugodtan vihetik, ellenben a közélet háborús hadszíntérré változtatását hagyják itthon. Lendvai Ildikó felidézte, hogy egyesek a kormányoldal képviselőről azt mondják: hazaárulók, azbesztképűek, olyanok, akik szívesen a tömegbe lövetnének. "Ha abbahagyják a hazugságok terjesztését, mi sem terjesztjük önökről az igazságot" - mondta a Fideszre utalva a politikus.

Kuncze Gábor szabad demokrata frakcióvezető, az SZDSZ elnöke azt mondta, hogy last minute megjött a politikusok esze. Jelezte, így egy reggeli rádióműsorban jellemzték azt, hogy mégsem lesz választási turizmus, azaz nem mennek pártdelegáltak a külföldi követségekre szavazatot számlálni. "Az, hogy megjött az eszünk, azt jelenti, korábban elment" - vélte Kuncze.

Félnek, de tőletek

A szabad demokrata pártelnök felidézte a négypárti tárgyalásokat, ahol állítása szerint a Fidesz azért utasította el például az elektronikus szavazást, mert Áder János még a számitógépet sem tudja bekapcsolni. Emlékeztetett: azért tartotta elfogadhatatlannak a Fidesz, hogy a követségi köztisztviselők legyenek a szavazatszámlálók, mert úgy gondolták, a külképviseleteken Kovács László emberei ülnek, holott jórészük a Fidesz idején is betöltötte posztját. Bársony András, a külügyi tárca politikai államtitkára válaszában elmondta: a követségeken dolgozó köztisztviselők hatvan százaléka a Fidesz idején is betöltötte posztját. Bársony a Fideszt okolta azért, hogy a külképviseleteken dolgozók közül senki nem kíván élni a külföldi voksolás lehetőségével. Félnek, de "tőletek" - mutatott a fideszes padsorokra a politikai államtitkár hangsúlyozva, hogy az ellenzéki párt által "kierőszakolt" törvény nem biztosította a titkos szavazást.

Újra nemzeti petíció

Pokorni: rendkívüli elnökségi ülés a nemzeti petíció ügyében
A nemzeti petícióval kapcsolatos parlamenti szavazás miatt, amelynek eredményeképpen az Országgyűlés nem tűzte napirendre a javaslatot, a Fidesz elnöksége olyan súlyosnak ítéli a kialakult helyzetet, hogy kedden rendkívüli elnökségi ülést tart. Erről Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke nyilatkozott hétfőn. A politikus a demokrácia súlyos megsértésének tartja, hogy a parlament nem vette napirendjére a nemzeti petícióval kapcsolatos javaslatot. "A kormány tárgyalni sem hajlandó több mint egymillió ember akaratáról, a kérdések, javaslatok megfontolásáról, mérlegelésétől is mereven elzárkózik" - fogalmazott Pokorni Zoltán. Mint mondta, a kabinet magatartása ellentétes az alkotmánnyal, amely szerint a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül, vagy másokkal együtt írásban kérelmet, vagy panaszt terjesszen az illetékes állami szerv elé.
forrás: MTI
Áder János fideszes frakcióvezető arról beszélt: 1 millió 117 ezer ember írta alá eddig a Fidesz nemzeti petícióját. Szerinte ennyi ember ért egyet annak céljaival: "Munka, otthon, biztonság". "Azért írták alá ennyien a petíciót, mert szeretnék, ha mindenki a csatlakozás nyertese volna" - fogalmazott Áder János.

"Nem igaz, hogy kényünk kedvünk szerint bármit teljesíteni lehetne" - reagált Veress János, a pénzügyminisztérium politikai államtitkára, megjegyezve: nem igaz, hogy rendelkezésre áll a fedezet. Szerinte sok olyan igény, követelés van, ami megalapozatlan. Példaként említette a gyógyszerár kérdést, amelyet éppen nemrégen csökkentett 15 százalékkal a kormány úgy, hogy hatósági árassá tette a gyógyszereket. Felhívta a figyelmet arra is, az előző kormány összesen huszonöt százalékkal növelte a gázárakat, miközben ennek a felét kommunikálta. "Akkpor nem foglalkoztak a nehéz helyzetben élőkkel" - vélekedett Veress, aki leszögezte: A kormány a legrászorultabbak számára kompenzációs rendszert teremtett.

Az Országgyűlés egyébként hétfőn, többségi döntéssel, nem vette napirendjére a Fidesz határozati javaslatát a nemzeti petícióról. Az ellenzéki párt ugyanis azt szerette volna, ha a törvényhozás érdemben foglalkozik a petícióban foglaltakkal.

Az Országgyűlés hétfőn dönt az európai parlamenti választásokkal összefüggő törvénymódosításról, ugyanis 197 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a házszabálytól eltérést az ügyben. A házszabálytól eltérő tárgyalásra 168 MSZP-s, 19 SZDSZ-es és 10 MDF-es képviselő szavazott igennel. A Fidesz nem vett részt a voksolásban.

A vasárnapi négypárti tanácskozáson kialakult javaslat lényege, hogy a külképviseleteken leadott szavazatokat az ott dolgozók eljuttatják az Országos Választási Bizottsághoz, ahol a pártok jelenlétében számolják majd meg. Az MSZP, az MDF és az SZDSZ támogatta a javaslatot, a Fidesz pedig megígérte, hogy nem fogja megakadályozni a törvénymódosítás elfogadását.