Árpád
-2 °C
3 °C

Ki a gyávább? Gyurcsány vagy Orbán?

2007.05.14. 11:32

Az ellenzék vezérére a hétvégén rátámadó miniszterelnök napirend előtt beszél a parlamentben. Gyurcsány szerint egy éve nem mer vele szembenézni a jobboldal vezére, pedig lenne pár kérdése hozzá. Ma szembenéznek végre egymással a gigászok?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Többen is elégedetlenkedtek az utóbbi időben a választójogi törvény miatt. Az SZDSZ-es Sándor Klára a nők arányát növelné a parlamentben, a fideszes Révész Máriusz – felmelegítve a liberálisból szocialistává lett Mécs Imre évekkel ezelőtti ötletét – azt akarja elérni, hogy a felnőttek annyiszor szavazhatnának, ahány gyermekük van, a volt fideszes Bégány Attila pedig műveltségi cenzus bevezetését javasolja. Akinek nincs érettségije, az csak egyszer szavazhat, az érettségizettek kétszer, a diplomások háromszor.
 • A hétvégén a miniszterelnök legyávázta Orbán Viktort. Gyurcsány szerint egy éve nem mer vele szembenézni a jobboldal vezért, ami nem is csoda, hiszen lenne pár kérdése hozzá, amire Orbán nem tudna válaszolni. Ki a gyávább, Orbán vagy Gyurcsány?
 • cikkünk a témában:

  Megfenyegették Karsai Józsefet

  Ismeretlen telefonálók megfenyegették Karsai József szocialista országgyűlési képviselőt, Battonya polgármesterét, mert feljelentést tett a rendőrségen az inzulinpatronokhoz kacsolódó szerelékek forgalmazásával kapcsolatban.
 • Gyurcsány Ferenc most is felszólal napirend előtt. Most nem összegzést ad, hanem valami mást, felszólalásának címe ugyanis ez: Összegzés helyett. Dávid Ibolya a Nem akarásnak nyögés a vége címet adta felszólalásának, Varjú László (MSZP) pedig arról beszél, hogy Pecsét került az Új Magyarország Fejlesztési Tervre. Reméljük, e kettő nincs összefüggésben, mármint a nyögés és a fejlesztési tervre került pecsét. Gusztos Péter (SZDSZ) a szólásszabadságról szól, a KDNP-s Hoffman Rózsa folytatja sorozatát az érettségiről (Negyedszer az érettségiről), mint ahogy Mikola István is elérkezett a második részhez: Valamennyiünk érdekében másodszor fog felszólalni napirend előtt.
 • Napirend előtti felszólalását Gyurcsány Ferenc (négy gyerek, diploma, férfi) a vudu gazdaságtan fogalmával üti fel, amely szembemegy a közgazdaságtan ismert tételeivel, a racionális megfontolással, s vágyakból épít politikát. A kormányfő szerint ezzel szemben 9 hónap után beérni látszanak a kormány intézkedései, amelyeknek hatására a gazdaság a megfelelő pályára kezd állni.


 • Évek óta nem fordult elő, hogy az év végére várható hiányt nem fölfelé hanem lefelé korrigálják, a tervek szerint 2009-re lesz egyensúlyban a költségvetés, mondta a kormányfő. Az idei hónap volt az első, amikor az infláció trendje megfordult és elkezdett csökkenni. Növekedett a regisztrált foglalkoztatottak száma. Ez az egészségöügyi reform hatása is, ahhoz ugyanis, hogy ellátást kapjanak az emberek, bejelentett munkaviszonyra van szükség, sorolta Gyurcsány.
 • 30 milliárd folyt be a vagyonosodási vizsgálatok során, amikor az adóhatóságnál önellenőrzésre jelentkeztek be olyanok, akik korábban nem, élt egy példával Gyurcsány, hogyan járul hozzá az ország népe a kilábaláshoz. Bátor tett volt, tesszük hozzá.
 • A kiigazítás legbonyolultabb, legnehezebb részén az ország lassan túl van. Lehet látni a fényt alagút végén, mondta a miniszterelnök.
 • A miniszterelnök áttért arra, hogy Brüsszel a napokban elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Terv 2-t. "Olyan pártvezérre is emlékeszem, aki biztatta Brüsszelt, hogy ne álljon szóba olyanokkal, akik a régi kommunista időkre emlékeztető módon teszik a dolgokat. Hát nyilván csalódtak, akik azt tapasztalták, hogy Brüsszel elfogadta a NFT 2-t" – utalt egy meg nem nevezett pártvezérre.


 • "Mi ez, ha nem patrióta gazdaságpolitika?" - tette fel a kérdést a kormányfő, miután elmondta, Magyarország az első tíz tagállam között van, akiknek fejlesztési programját Brüsszel befogadta.
 • Egy laptop éppen Gyurcsány miniszterelnök napirend előtti felszólalása közben kezdett vészjeleket adni, hogy lemerülőfélben van. A sajtópáholyból nem lehetett megállapítani, kinek a számítógépe zavart bele a szónoklatba, mindeenesetre a kormánypárti széksorok közül jött a hang.
 • Lári-fári, mondhatják a vudu gazdaságpolitika hívei a kormány intézkedéseire, és javasolhatják, hogy a megoldás az adók radikális csökkentése, és attól majd növekedik a gazdaság, tette egyértelművé Gyurcsány, kire is gondolt felszólalása elején. Idézte Erdős Tibor akadémikus tanulmányát, hogy amikor csökkentették az adókat, a bevételek is annyival csökkentek. A miniszterelnök ezután arra kérte az ellenzéket, vallják be, hogy a gazdaságpolitikai javaslatukkal tévedtek. Erkölcsös lenne, és használna az országnak, ha beismernék ezt, próbálta leckéztetni az ellenzéket a kormányfő.
 • "Nem biztos, hogy Gyurcsány Ferenctől fogadunk el leckét az erkölcsről - utasította el a kormányfő felvetését Navracsics Tibor (egy gyerek, diploma, férfi), a Fidesz frakcióvezetője. - Ön volt az, aki az elmúlt kormányzati időszakot hazugságra építette." Ha a vudu gazdaságpolitika az adócsökkentésről szól, akkor az Országgyűlés tavaly elfogadott ötéves adócsökkentési programja is az. Minden bizonnyal a kormányfő is vudu gazdaságpolitikát folytat, hiszen választási kampányfilmjében az adók csökkentéséről beszél egy Audiban ülve, és az SZDSZ-nek is vudu gazdaságpolitikája van, sorolta Navracsics Tibor.
 • Lukács Zoltán (nincs gyerek, van diploma, férfi) szocialista képviselő szerint egyértelmű, hogy a volt miniszterelnök a gyávább. Szerinte erre ékes példa volt a lovasberényi kihelyezett koalíciósegyeztetés, ahol Orbán nem jelent meg személyesen, hanem maga helyett Pelczné Gál Ildikót küldte.
 • A vudu olyan varázslatot is ismer, amely a fényt az alagút végén fényesebbnek tünteti fel, mint amilyen az valójában, vágott vissza Boross Gyurcsány hasonlatára. Az MDF második kormányfője ezután feltette a kérdést az infláció kedvező alakulása kapcsán: "Mennyi a hozama, mennyi a kamara haszna? A kormányok örök trükkje? Az infláció?" Boross szerint régi trükk, hogy 6-ra tervezik a 8 százalékos inflációt. De valóban tompul-e?
 • A józan emberek azért drukkolnak, hogy a felborult államháztartás helyreálljon. De nem lehet megfeledkezni persze arról, hogy az elmúlt 5 esztendő teremtették a tarthatatlan helyzetet. Európában orrunkra koppintottak, még a nemzeti önérzet is sérelmet szenvedett, kezdte beszédét Boross Péter (MDF) volt kormányfő.


 • Géczi József Alajos (2 gyerek, diploma, férfi) a mentelmi bizottság szocialista elnöke úgy gondolja, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc egyaránt bátor. Géczi szerint a társadalomnak három csoportja van, az egyik szereti Orbánt, a másik Gyurcsányt, a harmadik csoportba tartozók mindkettőjüket utálják, a képviselő viszont állítja, ő egy negyedik csoportba sorolja magát: szereti Orbánt és Gyurcsányt is.
 • Az SZDSZ-es Eörsi Mátyás (3 gyerek, diploma, férfi) szerint, ha egy marslakó hazánkba látogat, onnan tudja, hogy a Fidesz elnököt választ, hogy a pátrelnök bombasztikus bejelentéseket tesz. Adót is csökkentjünk, de a kiadásokat is emeljük, összegezte a szabaddemokrata Orbán hétvégéi mondatait. "Jó lenne, ha komoly ellenzékünk lenne" - fogalmazott, majd ismét hitett tett az SZDSZ régi álma, az egykulcsos adó mellett.


 • Ötven perce kezdődött a parlament és nő még nem szólalt fel.
 • Jó lenne, ha az ellenzék koherens gazdaságpolitikai programot mutatna fel, nem csak olcsó és populista frázisokat puffogtatna, mondta Göndör István (3 gyerek, diploma, férfi) az MSZP frakcióvezető-helyettese, és megjegyezte: az unokáink is nyögnék a Fidesz igérethalmazának kifizetését. Az MSZP büszke arra, hogy javulnak a hiánymutatók. Az államháztartási hiányt kell csökkenteni, s megteremteni a feltételeket a fenntartható növekedés érdekében, mondta Göndör. Éppen ezért ma felelőtlenség nyugdíj-, adó- és tb-csökkentésről beszélni, tette hozzá.
 • Gyurcsány Ferenc kormányzásának kezdetén, 2004-ben Magyarországon volt a legjobb a gazdasági helyzet az EU-hoz csatlakozó 10 ország között, három év alatt a mezőny sereghajtója lettünk, figyelmeztetett Rubovszky György (2 gyerek, diploma, férfi) a KDNP részéről. Amit most Gyurcsány Ferenc csinál, azt tagadta végig a 2006-os kampányban, s közben azzal vádolták az ellenzéket, hogy riogatják a népet a rossz gazdasági helyzettel.
 • Répássy Róbert (egy gyerek, diploma, férfi) a Fidesz frakcióigazgatója szerint Gyurcssány Ferenc a bátorságot összekeveri a gátlástalansággal. A politikus úgy gondolja a politikai gátlástalanság versenyében egyértelműen Gyurcsány a nyerő, ebben nem is szeretnének versenybe szállni a miniszterelnökkel.
 • "Ki mondja, ha csökkentjük az adókat, az olyan lendületet ad a gazdsaágnak, hogy a megnövekedett bevétel kompenzálja az adóból befolyt összeget? E förtelmes butaságot ki mondja, miért? Mert fél reális programot adni. Azt mondtam, hogy gyáva, és most is azt mondom" – mondta Gyurcsány vakmerő lendülettel Orbánról.
 • "A frakcióvezető úr nem érti, azt hiszi, hogy az adócsökkentés lenne a vudu gazdaságpolitika" – kezdte válaszát a miniszterelnök Navracsics Tibor felé fordulva. „A vudu legyen havadaba vagy tohuvabohu” - folytatta Gyurcsány, és még mindig csak ő tudta, mit akar mondani. Aztán megértettük, hogy Orbán Viktor ötleteiről beszél, és visszautlat a Fidesz egyik korábbi ígéretére, mely egyszerre csökkentette volna a társadalombiztosítási járulékot és megadta volna a 14. havi nyugdíjat. Tehát újra a 2006-os kampányhoz tértünk vissza.


 • cikkünk a témában:

  Kiszel Tünde is vudu politikát folytat

  Ez az igazi vudu politika: hajasbabát szurkálni egy kérlelhetetlen főszerkesztő irodájában.
 • "Aki olvas, a világról is sok mindent megtudhat" – húzta elő végül Gyurcsány Erdős Tibor akadémikus "Növekedési potenciál és gazdaságpolitikája" c. könyvét. (A szerzőt még az Orbán-kormány jutalmazta meg Széchenyi-ösztöndíjjal.) A miniszterelnök a könyvet beszéde végén átadta Navracsicsnak, juttassa el a Fidesz elnökének, a könyvben ugyanis kerekperec benne van, hogy amit Orbán a gazdaságélénkítő adócsökkentésről mond, az nem kóser.


 • Varjú László (3 gyermek, technikus, férfi) felszólalását az Új Magyarország Fejlesztési Tervről, és Veres János (2 gyerek, diploma, férfi) pénzügyminiszter válaszát nem közvetítjük.
 • Dávid Ibolya (2 gyerek, diploma, nő) felháborítónak tartja azt a szocialista érvelést, hogy a budapesti parkolási társaság, a Centrum Kft. ténykedéséről nem lehet parlamenti vizsgálóbizottságot felállítani, hiszen az önkrományzatokat érint. A vizsgálóbizottság elsődlegesen politikai összefüggéseket vizsgál, meg akarja vizsgálni mekkora kár érte a fővárost, az önkrományzatokat és az autósokat. A vizsgálóbizottság felállítása politikai akarat kérdése, a nem akarásnak nyögés a vége, mondta az MDF elnöke.


 • Kapolyi Lászlónak, a szociáldemokraták MSZP-frakcióban helyet foglaló elnökének mindenről az energiavita jut az eszébe, így arról is, hogy ki a gyávább. Kapolyi szerint se Gyurcsányt, sem pedig Orbánt nem lehet gyávasággal vádolni, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy érdekes volna most megkérdezni Orbánt, mi az álláspontja a gázvezetékvitában.
 • Volt olyan kormány 2002 előtt, amely az akkori ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok megalapítását rendre megakadályozta, mondta válaszában Gál J. Zoltán (gyereke és diplomája nincs, férfi) államtitkár. Az MSZP-frakció kezdeményezi a határozat felülvizsgálatát, s a kormánykoalíció nem akadályozza meg vizsgálóbizottság felállítását a Centrum Kft-ről.