Viola
-6 °C
-2 °C

Medgyessy nem beszélt ügynökügyéről

2002.07.09. 15:25
Ellenzéki "össztűz" fogadta a parlamentben Medgyessy Péter miniszterelnököt kémelhárítómúltja miatt. Medgyessy a plenáris ülésen nem, a múltját vizsgáló bizottság előtt azonban számot kíván adni arról, hogyan lett szigorúan titkos tiszt.
Demeter Ervin (Fidesz) volt nemzetbiztonsági miniszter az azonnali kérdések órájában arra várt választ, hogy Medgyessy Péter - akit az ellenzéki képviselő D-209-es számú szigorúan titkos ügynöknek nevezett - miként vált a III/II-es csoportfőnökség 7-es ügyosztályának tisztjévé, mi volt a kiválasztás szempontja és pontosan mi volt a feladata.

Válasz a vizsgálóbizottság előtt

A kormányfő reagálásában közölte, Demeter az MDF által kezdeményezett vizsgálóbizottságban választ fog kapni kérdéseire. Medgyessy Péter ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy az ügynök és a szigorúan titkos, szt tiszt között - mint mondta - elég nagy a különbség. Rámutatott, hogy az ügynök besúgó, az szt tiszt pedig hivatásos módon végzi a munkáját.

Demeter Ervin a miniszterelnökhöz fordulva kijelentette: "ön azért dolgozott, hogy az ország a szuverenitását véletlenül se nyerhesse vissza". Medgyessy Péter viszontválaszában rámutatott, tevékenysége az ország érdekeit szolgálta.

Mit kell szerepeltetni a vagyonnyilatkozatban?

Csampa Zsolt (MDF) a miniszterelnök vagyonbevallásával kapcsolatban érdeklődött, azt kérdezve, miért nem írta be az ingatlanról szóló részbe a fennálló haszonélvezeti jogait, illetve, hogy miért nem tüntette fel a cégei eladásából származó jövedelmeket.

Vagyonnyilatkozatában semmit nem hallgatott el, közölte a miniszterelnök, hozzátéve, az a fontos, hogy a politikusi pálya alatt valaki meggazdagodott-e, majd az ellenzéki oldal felé mutatva megjegyezte, van néhány politikus ezekben a padokban, aki mintha elmulasztotta volna beírni azt, hogy a politikusi időszaka alatt milyen jelentős vagyonra tett szert. Az MDF-es politikus megdöbbentőnek nevezte a kormányfő válaszát, úgy vélte, kérdéseire nem is reagált érdemben Medgyessy. A miniszterelnök erre azzal vágott vissza, hogy nem kellett volna előre megírni a viszontválaszt, amit Csampa láthatóan papírról olvasott fel.

"Miért hazudtak Medgyessyék?"

Révész Máriusz (Fidesz) két kérdése közül az egyikben arra volt kíváncsi, hogyan tudja visszaszerezni az orosz piacokat egy olyan titkosszolgálati tiszt, aki évtizedekig a KGB ellen dolgozott, másrészt "elképzelhető-e, hogy azért hazudtak Medgyessyék a 80-as években az IMF-nek, hogy a szovjet titkosszolgálatot félrevezessék". Utóbbi kapcsán azt is megkérdezte, nem okozott-e lelkiismereti problémát Medgyessy Péternek, hogy folyamatosan hamis adatokat kellett közölni a valutaalappal az ország adósságállományáról.

Medgyessy átengedte a válaszadás lehetőségét kovács László külügy-, illetve László Csaba pénzügyminiszternek, majd távozott a plenáris ülésről. (Medgyessyt legközelebb három ülés múlva faggathatják a honatyák.)

Kovács László külügyminiszter otrombának nevezte az első kérdést, majd megjegyezte, jó esély van arra, hogy a kormány helyrehozza azokat a károkat, amelyeket az előző kabinet okozott az orosz-magyar kapcsolatokban. László Csaba pénzügyminiszter az IMF-re vonatkozó kérdésre azt válaszolta, a napi aktuálpolitika szemüvegén keresztül nem lehet megítélni a 15-20 évvel ezelőtt történteket, és ezt a történészekre kell bízni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!