Ágnes
-1 °C
2 °C

A Fidesz Peti bácsi ígéreteit Feri bácsin kéri számon

2004.10.11. 16:00
A Fidesz egyik képviselője egy dunaújvárosi kislány képzelt naplójából idézve kérte számon Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy "mikor lesz mindenki milliárdos". A fiktív levélre válaszolva Gyurcsány leszögezte, "a pénzügyminiszter bácsi" olyan költségvetést terjesztett be, amely további 3-4 százalékkal toldja meg a "bácsik és nénik" az elmúlt két év során 25 százalékkal megnövekedett jövedelmét.
Az Országgyűlés hétfői ülésén Dorkota Lajos, fideszes képviselő egy kislány fiktív naplójából adott elő részleteket interpelláció gyanánt.

Peti bácsi ígért

A Fidesz politikusa bevezetőjében azt mondta, hogy az írás attól az időközben tizenegy évessé cseperedett lánytól származhatna, akivel Gyurcsány Ferenc még miniszterelnöki főtanácsadóként Medgyessy Péter dunaújvárosi látogatása idején találkozott. "Peti bácsi" "minden szépet és jót ígért" "egy boldogabb jövőt", amire Budapesten "a nagy házban is ráerősített" - mondta Dorkota, majd hozzátette, hogy a fogadkozásoknak az ellenkezője teljesült.

A napló szöveget folytatva Dorkota azt mondta, hogy most "Peti bácsi" helyett utódjához, "Feri bácsihoz fordul". "Két éve még azt hallottuk, hogy több pénzünk lesz és biztos munkahelyünk, itt, a Dunaferrben is. Erre jön Feri bácsi, és már nem biztos megélhetést, hanem bizonytalanságot biztosít nekünk" - folytatta az interpellációt Dorkota, aki szerint a 80 milliós jövedelemmel rendelkező miniszterelnök elprivatizálta a céget. Mikor lesz mindenki milliárdos - fejezte be a fiktív napló felolvasását Fidesz képviselője.

Jó dolgok történtek, Lili

"A pénzügyminiszter bácsi" olyan költségvetést terjesztett be, amely további 3-4 százalékkal toldja meg a "bácsik és nénik" jövedelmét - válaszolt a miniszterelnök a "Dorkota Lili álnéven írt levélre". "Lili, jó dolgok történtek Magyarországon", az elmúlt két év során 25 százalékkal megnövekedtek a jövedelmek. "Lili", a dunaújvárosi olvasztárok átlagos jövedelme 138 ezer forintról 230-ra emelkedett - hangoztatta Gyurcsány, aki szerint ezt a Fidesz képviselőinek is megírhatná levélben Lili.

Gyurcsány Ferenc a kormánypártok és az ellenzék soraiban is derültséget kiváltó válaszában arra is kitért, hogy a családi pótlék miatt jövőre "kicsivel több pénze lesz a családoknak", "mert a pénzügyminiszter bácsi olyan adótervet terjesztett be, amelyben (...) havonta ötezer forinttal több marad a zsebében". A képviselő Feri bácsi meséjének nevezte a reakciót, amely szerinte egyáltalán nem igaz, ezért nem fogadta el a miniszterelnöki választ, a parlaemnti többség azonban igen.