Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Idén még nyolc ülésnap

2001.11.22. 16:43
Ebben az évben a tervek szerint még nyolc plenáris ülésnapot tart a törvényhozás, illetve egy bizottsági hétre kerül majd sor. Áder János parlamenti házelnök szerint korai még arról beszélni, hogy a választások előtt hány plenáris ülést tartsanak, abban azonban már most biztos, hogy február első hetében lesz egy parlamenti hét.
A parlament jövő héten ülésezik utoljára egy teljes héten át - derült ki a házbizottság ülése utáni tájékoztatón. Az elképzelések szerint tárgyalni kezdik a választási eljárás módosításáról szóló tervezetet, melynek szövegét az alkotmányügyi bizottság terjesztette be szerdai ülése után. A törvényt még ebben az évben megalkotja a parlament - vélekedett Áder János házelnök.

A törvényhozás újra szavaz a Gyimóthy Géza kisgazda frakcióból való kizárásával megüresedett parlamenti alelnöki tisztségről, melyre újra Bánk Attilát jelöli az FKGP képviselőcsoportja. A képviselők várhatóan elfogadják a terrorizmus elleni küzdelemről és a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvényt. <äp> A napirenden szerepel a társadalmi szervezetek 2002. évi költségvetési támogatásának eldöntése, illetve az önkormányzatok jövő évi címzett támogatásának az elfogadása. A parlament csütörtökön az EU-integrációval kapcsolatos vitanapot tart, ahol a kormányzat, illetve a parlamenti frakciók képviselői öt órában fejthetik ki álláspontjukat. December 12-én egy, az MSZP által kezdeményezett politikai vitanapra is sor kerül, itt az Országimázs Központ eddigi tevékenységéről vitázhatnak a honatyák.

Tavaszi ülésszak mindenképen lesz - válaszolta kérdésekre Áder János. A házelnök azt azonban még korainak tartotta, hogy konkrét választ adjon arra, hány napig ülésezik majd a törvényhozás. Február első hetében mindenképpen lesz parlamenti hét - hangsúlyozta Áder, hozzátéve, hogy a továbbiak attól függenek, mikor lesz a választás, illetve milyen feléadatai vannak még a parlamentnek. Áder János felidézve a korábbi ciklusokat jelezte: 1990-ben ülésezett a választások előtt legtovább a parlament, míg 1994-ben negyvennapos szünet volt, '98-ban pedig valamivel több mint ötvennapos volt a "holtidő".