Árpád
-2 °C
3 °C

Kilencvenhét új törvényt hozott a parlament 2000-ben

2000.12.20. 22:35
Kilencvenhét új törvényt, ötven jogszabály módosítását és száznégy országgyűlési határozatot fogadott el 2000-ben a törvényhozás. Százötvenöt azonnali kérdést tettek fel a képviselők, melyek közül ötvenegyet kormánypárti, harmincnégyet a MIÉP honatyái, hetvenet pedig az MSZP SZDSZ képviselői tettek fel. A kétszázharmincöt interpellációra adott válaszok között egyetlen olyan sem akadt, melyet ne fogadott volna el a kormánypárti többség. A parlamentnek idén három új képviselője lett és hárman ültek át frakciójukból a függetlenek közé: Székely Zoltánt kizárták, Gyuga Pál, keszthelyi kétes ügyei miatt kényszerült távozni a Fideszből, Hortobágyi Krisztina pedig önként távozott a legnagyobb kormánypárt frakciójából.
Nem kevésbé hatékony a háromhetes munkarendben a törvényhozás, mint korábban - jelentette ki évzáró sajtótájékoztatóján Áder János, az Országgyűlés elnöke. Elismerte ugyanakkor, hogy konkrétan a vitára fordítható idő csökkent, ez azonban nem ártott, inkább használt a munkának. Pozitívumnak tartja a házelnök azt is, hogy több idő jut az érdemi munkára, mint a politikai vitákra. Leszögezte, az idei statisztikákból is az derül ki, hogy az ellenzék használja ki leginkább az interpellációs időszakot, noha a kormánypárti honatyáknak, éppúgy lehetőségük volna a gyakoribb kérdésekre.

A házelnök értékelése szerint bevált a törvényhozás háromhetes munkarendje, s azon a jövőben sem kívánnak változtatni. Az Index kérdésére Áder János közölte: nem a mostani ciklus találmánya, hogy koherencia zavarra hivatkozva a zárószavazás előtt belecsempésszenek teljesen új elemeket egy törvénybe. (Legutóbb éppen kedden történt hasonló, amikor a költségvetési tervezet egy részén azért változtattak a szövegen, hogy az összhangban álljon Orbán Viktor délutáni kijelentésével, vagyis hogy nem értékesítik az összes állami gazdaságot.) Beszámolója szerint erre 1994 óta ad módot a házszabály, szigorítani a gyakorlaton csak a házszabály módosításával lehet, ez azonban kétharmados törvény, ami az ellenzék nélkül nem módosítható.

Az elkészített statisztikák szerint 97 új törvényt,. 50 törvénymódosítást és 104 országgyűlési határozatot fogadott el a parlament 2000-ben. A 97 új törvény közül azonban csupán 30 nevezhető ténylegesen új jogszabálynak a többi ugyanis nemzetközi szerződések ratifikálása. Az évezred utolsó évében 235 interpelláció, 105 kérdés és 155 azonnali kérdés hangzott el. Az interpellációkra adott válaszok között egyetlen olyan sem akadt, melyet ne fogadott volna el a kormánypárti többség. A legtöbbet a szabad demokrata frakció tagjai éltek az interpelláció lehetőségével, hiszen 65-ször igyekeztek sarokba szorítani ilyetén módon a kormányt. A legtöbbször, 53 alkalommal a vidékfejlesztési tárca, a legkevesebbszer, egyszer pedig a PHARE programokért felelős miniszternek kellett válaszolnia.

Áder János szerint bár nem teljesítette a kormány jogalkotási programját, nem lehet nagy elmaradásokról beszélni. A házelnök úgy véli, hogy a 2001. esztendő legfontosabb feladata az EU-jogharmonizáció, reményei szerint az év végére elfogadhatják a képviselők valamennyi ilyen tárgyú módosítást, így a 2002. évben nyugodtan lehet majd már csak a kampányra koncentrálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?