Kuncze: A narancsfelfújt itt ül a parlamentben

2005.12.12. 14:38

Mind a négy parlamenti párt miniszterelnök-jelöltje és Podolák György felszólalt napirend előtt a parlamentben. Gyurcsány Ferenc (három feleség, négy gyerek) azt ígérte, hogy a héten Brüsszelben keményen fellép a magyar érdekek védelmében, és kész megvétózni a költségvetést, ha az kedvezőtlen az országnak. A kormányfő akkor lenne elégedett, ha az egy főre jutó támogatásokban dobogósok lennénk.

Dávid Ibolya (egy férj, két gyerek) egy vasárnapi esti televíziós élményét osztotta meg a parlamenttel. Az MDF frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan az átláthatatlan pártfinanszírozás. Kuncze Gábor (egy feleség, gyerek nincs) Orbán felé fordulva mondta, hogy a narancsfelfújt itt ül a parlamentben.

Orbán Viktor (egy feleség, öt gyerek) azt szeretné, ha senkit sem rúgnának ki, ehhez még egy munkagarancia-törvényt sem tart nagy árnak. Gyurcsány Ferenc lekezelően intézte el az ellenzéki vezér felszólalását: "Legyen olyan kedves, írja le, nyújtsa be a titkárságomra, lesz válaszom rá".

És mit mondott Podolák György (egy feleség, két gyerek)? Olvassák el lejjebb.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ha már korábban szóvá tettük Orbán Viktor rémes öltözködését, nem mehetünk el szó nélkül Deutsch Tamás mai megjelenése mellett sem. Nem azért, mert az ő esetében ízlésről egyszerűen nem lehet beszélni, hanem mert olvasóink döntő többsége követelte, hogy tegyük szóvá: így nem öltözik egyetlen ember sem, aki elvégezte a nyolc általánost. Piros garbó, és khakis-zöldes, barnás zakó. Fojtogató érzés még nézni is. És milyen lehet hordani?

    Milyen lelki állapotban vette magára a ház fideszes alelnöke ezt a kompozíciót? Vagy főnöke elcsapta a saját sztájlisztját, de mivel sokat tudhat Orbán anyajegyeiről, ezért brancson belül kellett valakit találni, akit elláthat tanácsaival? Kedves Deutsch Tamás, ha önnél kötött ki, az csak valami összeesküvés eredménye lehet. Talán azért, hogy a jövőben így tartsák öntől távol a titkárnőket.

  • A Budapest Airport Rt. eladásából - ami egyébként nem is eladás, hanem 75 évre szóló bérbeadás - 465 milliárd forintos bevétele származik az államnak.

    A pénzt három különböző jogcímen fizetik be az államkasszába, így annak legalább egy részével lehet csökkenteni az éves államháztartási hiányt, ami elvileg a GDP 3 százaléka alá kellene levinni (idén 6 százalék fölött lesz). Emellett a teljes 465 milliárd felhasználható az államadósság csökkentésére, aminek a GDP 60 százaléka alatt kellene maradnia (jelenleg 58-59 százalék körül vagyunk).

    A pénzt persze el is lehetne költeni, az MDF például a kis- és középvállalkozásokat támogatná belőle, de ha el akarnák szórni, minden magyar állampolgárnak átutalhatnának 46 500 forintot.

    Ön mire költené a 465 milliárdot? Írja meg!

  • Orbán Viktort hiába kóstolgatják a kormánypárti képviselők hetek óta, a Fidesz elnöke rendre az előre megírt beszédét olvassa fel napirend előtt, a kormánypártok kérdéseire fittyet hány.
  • Orbán Viktor a nemzeti konzultáció tapasztalataiból a munkahely elvesztésétől való félelmet említette, majd a kis- és középvállalkozások körbetartozásáról beszélt. A volt kormányfő szerint az állam is sokaknak tartozik. „Folyamatosan nő a csőd- és felszámolási eljárások száma” – mondta Orbán, aki szerint több mint százezer ember van veszélyben. „Mondjuk ki, hogy a védtelen családoknak védelem jár (…), és fogadjunk el egy munkahely-garancia törvényt.”
  • „A kormány teszi a dolgát – mondta Gyurcsány Ferenc. – Nem beszél, hanem olyan intézkedéseket tesz, amelyekkel nagyobb lesz a biztonság és nagyobb lesz az igazságosság.” A kormányfő az adó- és járulékcsökkentési programjára való emlékeztetéssel vágott vissza Orbánnak, de szavai hatását gyengítette egy szóbotlás: „Eltöröltük a minimálbért”. A miniszterelnök szerint ugyanaz történik, mint az elektromos árnál: „Mi elkezdtük a tárgyalásokat, két hét múlva felébred az ellenzék”. Gyurcsány közvetlenül Orbánhoz intézte felszólalásának utolsó szavait: „Legyen olyan kedves, írja le, nyújtsa be a titkárságomra, lesz válaszom rá.”
  • Szili Katalin most elmerül a Fidesz napirendmódosító javaslataiba, amikről egyesével, de legalább vita nélkül szavaznak a képviselők.
  • Az ellenzéki pártelnök szerint az emberek szeretik magukat biztonságban érezni, és szeretik, ha van munkájuk. Orbán Viktor ezért szeretné, ha törvény garantálná mindenkinek a munkahelyet. Reméljük, a jogszabályban lesz egy kitétel a kmk-ról, a közveszélyes munkakerülésről is, az lenne az igazán remek.

    De lehet, hogy nem a kommunizusból ismert száz százalékos foglalkoztatásra, hanem csak a munkához való jogra gondolt. Akkor viszont jó lenne később törvénybe foglalni az oktatáshoz való jogot, valamint az élethez és az emberi méltósághoz való jogot, a lakáshoz és lakhatáshoz való jogot, az egészséges környezethez való jogot. Vagy egyszerűen csak fellapozni az alkotmányt, amiben ezek már benne vannak.

  • Deutsch Tamás elvált, újranősült, három gyermeke van. Magánügy.
  • A volt kormányfő kipihenten, jókedvűen nevetgél az ülésteremben, mint aki Kubában töltötte a mikulást (magánügy). Mandur László vele kacag, Vadai Ágnes is vele kacag, egyedül Göndör István csodálkozik a váratlan vendégen.
  • Lengyel Zoltán A kocka el van vetve című interpellációjában azt kéri számon, miért nem lettek az uniós csatlakozás nyertesei a cukorrépatermelők, és miért nem állt ki a kormány a magyar érdekek mellett

    A fideszes képviselő 1960. július 17-én született Budapesten. Nős. Magánügy.

    A kormány részéről Gráf József agrárminiszter válaszol, aki közölte, az európai cukor harmadannyiba került, mint a világ többi cukra, ami nem tartható, ilyen árak mellett nyilván csődbe mennek egy csomóan. Ezért sokat tárgyaltak az unióval és a termelőkkel. Aminek végén a görögök és a lengyelek nagyon rosszul jártak, a magyar termelők viszont egy csomó támogatást kapnak, ha nem termelnek, vagy cukor helyett bioetanolt csinálnak a répából.

  • Nem, ez nem egy interpelláció címe, bár az is lehetne. Viszont nem értjük Gráf József agrárminisztert, aki szerint az európai cukor harmadannyiba került, mint a világ többi országában, ami nem tartható.

    Szerintünk meg ez a kijelentés sem, ha az európai cukrot úgy értjük, hogy európai uniós cukor. Ugyanis az unióban még így is drága a cukor, másképp nem lett volna nagy keletje az ország déli és keleti határain a balkáni cukornak, amely a múlt nyáron, az uniós csatlakozás után a magánimport legkedveltebb árucikke volt.

  • A szocialista képviselők fittyet hányva arra, hogy Kovács László szexuális élete magánügy, kézről kézre járatják a Blikket, amelyben megjelent Endrényi Éva, Kovács László ejtett szeretőjének vallomása az elmúlt évekről, és a nagy szerelemről.
  • ÉRTÉKTEREMTÉS, ezt a fogalmat írta fel Gúr Nándor szocialista képviselő a jegyzetfüzetébe nyomtatott betűkkel, 22-es betűmérettel. Nem fogják elhinni, Gúr erre a szóra fűzte fel mondanivalóját is, és akárhányszor kiejtette: értékteremtés, mindannyiszor szépen, szótagolva, hibátlanul említette. Na, ez az abszolúte magánügy.
  • Ahogyan arról már hírt adtunk, Mécs Imre az MSZP-ben folytatja a politizálást. Az 56-os halálraítéltet az államfőválasztás idején közösítette ki a szabad demokrata képviselőcsoport, mert számára elfogadható volt az MSZP államfőjelöltje, Szili Katalin. Rajta kívül Béki Gabriella és Wekler Ferenc szavazott a szabad demokrata állásponttal ellentétesen. Mécs pártváltoztatása után, hétfőn mit láttunk, éppen ők ketten - Béki és Wekler - a szocialisták padsoraiban sürgölődtek, sőt, Béki Gabriella még Tóth Károly mögé is ült, és a helyet próbálgatta. Minek vagyunk szemtanúi? Na, minek? Magánügy?
  • Ivanics Ferenc ebben a ciklusban 120. alkalommal szólalt meg a T. Ház falai között. A politikus, aki 1998 óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség fairplay-bizottságának elnöke (bár ez magánügy), Molnár Albert szerint ezúttal nem volt fair play, legalábbis a PM államtitkár szerint többször nem mondott igazat. Az egyébként nem túl érdekes Fertő-tavi nádavatási vitából legalább azt megtudtuk: a nádaratás nem a világörökség része, hanem egyszerű ipari tevékenység, így nem fontos, hogy állami kézben maradjon. A képviselő szerint ez nincs jól így, de azért ők megőrzik a tó szépségét. Ettől megnyugodtunk.
  • Miről egyeztethet egy csendes sarokban a nemzetbiztonsági államtitkár a Magyar Szocialista Párt pénztárnokával? Magánügy. Persze.
  • A Fidesz frakcióigazgatója, aki arról nevezetes, hogy a szavazásokkor hangosan arra utasítja képviselőtársait, hogy az "IGEN" vagy a "NEM" gombot nyomják meg, most nagyon küszködik. Az orra már piros, és többször is nekiveselkedik, de nem jön ki a tüsszentés. Egy darabig még próbálkozik, rezegteti az orrcimpáit, aztán haragosan feladja, és fejét a kezébe temeti. Magánügy, de szurkolunk neki.
  • Igazán hallgatag politikus Tasó László, a Hajdú-Bihar megyei területi listáról bekerült képviselő eddig 9 alkalommal összesen 26 perc 1 másodpercig hallatta hangját. Az "ellenzéki őszi szlogenválogatás" című sanzonból a luxusbaloldal és a gázáremelés szavak ütötték meg ingerküszöbünket. Valamint az interpelláció címe, amelyet csonkítatlanul másolunk ide: "Hogyan fordulhat elő, hogy nagy a jólét, dübörög a gazdaság, mégis az önkormányzatokon és a magyar embereken csattan az ostor?"

    A válaszból kiderült, hogy 150 százalékkal nőtt a gáz világpiaci, ezzel szemben 26 százalékkal nőttek a lakossági, 98 százalékkal az ipari fogyasztók árai. Mi ennek azért nem örülünk, mert ezek szerint a lakossági gázár emelkedésének 124 százalékát, míg a piacinak 52 százalékát a mi zsebünkből (adónkból) fizeti az állam. Vagyis támogatjuk a luxusmilliárdosok (!) uszodáinak (!), és az évi 30-40 százalékos profittal dolgozó bankok irodáinak fűtését a költségvetésből, ami szerintünk nem olyan nagyon jó.

  • Lázár Mózes is bevette a poétapirulát, interpellációjának címe: "A költségvetés recsegésétől nem hallani a dübörgést, éhezik a pannon puma". Az ellenzéki politikus felsorolja azokat az adatokat, amelyek szerint országunk robog a csőd felé: négyszázezer munkanélküli országa lettünk, egy "egész élet tisztességes munkája után" nem jutnak nyugdíjukhoz az idősek, adóssághegyek, leminősítés, áremelések, az Európai Unió kritikái.

    A pénzügyminiszter helyett Molnár Albert válaszolt - majd stílusa miatt szóbeli rovót kapott Deutsch Tamástól -, és felsorolta a kormány által választott, kedvező mutatókat: a gazdaság nő, az export gyorsul, az adók csökkennek, Lázár Mózes viszont nem a lényegről beszél. Ahogyan az nem meglepő, mindkettejüknek igaza van; így megy ez már hetek óta, ha gazdaságról van szó.

  • Miután Molnár Albertet stílusa miatt szóban megfeddte Deutsch Tamás, jött a főnöke, és felváltotta. Veres János a Budapest Airport ügyében folytatja az ellenzéki politikusok megregulázását.
  • Közvetlenül késelés előtti párbeszéd zajlott le a parlamentben, Molnár Albert pénzügyi államtitkár mintha otthon lenne a törzshelyén, úgy szólt be fideszes politikustársának, hogy még a sokat megélt parlamenti falak is megremegtek egy időre. "Inkább négy év nyugalom, mint újabb négy perc önnel" - mondta az államtitkár egy fideszes képviselőnek. Deutsch Tamás kiborult és figyelmeztette az államtitkárt, hogy így azért talán mégse.
  • Szúrópróbaszerűen kormánypárti képviselőket kérdeztünk a parlament folyosóján, közügyi avagy magánügyi kategória, ha egy diplomata (ún. Kovács László) diplomáciai útjain feleségeként utaztat egyéb hölgyeket. Sem Szitka Péter, sem Vadai Ágnes, sem Kuncze Gábor nem válaszoltak, bár információnk szerint az MSZP-frakció nem beszélt össze, mégis azonnal hátat fordítottak a kétségek között vergődő újságírónak, de ez utóbbi magánügy. Viszlát.