Reformok vagy megszorítás?

2006.06.19. 14:39

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!

  • Fotók: Barakonyi Szabolcs

    "Nemleszgázáremelés" Ildikó az ellenzékhez fordulva követel adócsökkentést a németeknek és a briteknek. Merthogy ők is elhalasztották az adócsökkentést, pedig megígérték. A német kancellár szava sem úri becsületszó. És még van papírja, csak beleférjen a harminc percbe.

  • Bár felállhatna a pulpitusra, ahogy az eddig szólóak tették, ő inkább a helyéről kezdi meg harminc perces szónoklatát.
  • Navracsics Tibor az MSZP programját mutatta fel a parlamentben. Szórakoztató olvasmánynak, "termelési regénynek" nevezte, de nem a jövő Magyarországáról szóló víziónak. A Fidesz frakcióvezetője a jereváni rádióhoz hasonlította a mostanbi helyzetet: osztogatásból fosztogatás lett.
  • A szavazóik 50-60 százalékát verték át a szocialisták, mondta Navracsics Tibor, aki kifogásolta, hogy folyamatosan változik a kormány álláspontja, így nincs értelme vitázni.
  • Az MSZP választási programja és a Kormányprogram 1.0 között még valóban volt is némi átfedés, az Új Egyensúly programja ettől már valóban gyökeresen eltér. De kíváncsiak lennénk, ha a Fidesz nyerte volna a választásokat, akkor most radikális, tíz százalékpontos tébéjárulék-csökkentés lenne-e vagy hasonló megszorításokra készülnénk.

    A választási program nem kormányprogram.

  • Az Új Egyensúly programja rossz program, mivel a korábbi szocialista programokból ez nem következik. A kiigazítás csak azoktól vesz el, az aktívaktól, akik fenntartják ezt az országot. Az áfaemelések miatt például az élelmiszerek lesznek drágábbak.
  • A Fidesz frakcióvezetője arról beszél, hogy más országokban a reformok közé az aktív foglalkoztatáspolitika is hozzátartozott. Csakhogy sok aktív tönkre fog menni, az aktívak köre ezért szűkülni fog. Navracsics szerint most kellene bátornak lenni, a kormány próbáljon meg adó- és járulékcsökkentéssel új munkahelyeket teremtni.
  • A Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány szemére vetette a kiigazításáról tett kijelentését: "Nem kell félni, nem fog fájni". Navracsics szerint egyrészt fájni fog, másrészt ez egy paternalista mondat. A választást azért nyerte meg az MSZP, mert egy jobb életben bíztak. Két feltételezése van: ez egy rossz program, és ez rossz miniszterelnökké teszi Gyurcsányt. Vagy rossz miniszterelnök, és ezért rossz a program.

  • A nagyhatalmi orientáció jellemző a magyar képviselők szurkolási szokásaira, Szókratésznek igaza lesz.

    - Nem teljesen követem, de eddig nekem csalódás volt a vébé. – Válaszolja Demeter Ervin, egykori titokminiszter visszatérőben az ülésterembe, ahol épp Lendvai Ildikó beszél.
    - Kinek szorít?
    - Az olaszoknak, de nagyon csalódott vagyok, mert gyengék. Meg a franciák teljesítménye is különösen fájdalmas volt számomra.
    - Akkor most mi lesz?
    - Na, azért egy német-brazil döntőben még mindig bízhatunk!

  • Nem véletlen, hogy a rendelkezésre álló idő felét töltötte ki a Fidesz frakcióvezetője, mert egyetlen javaslata sem volt, mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint a Fidesz, mivel kritizálja az aktívakat sújtó nagyobb adókat, a nyugdíjasoktól és a munkanélküliektől venné el pénzt. Kijelentését nagy felhördülés fogadta, a teremből többen kivonultak. "Úgy látszik, ha Navracsics Tibor szavait idézem, többen elhagyják a termet. Bajok lesznek még ezzel a bagázzsal" - mondja Kuncze.
  • Kuncze szerint a mostani kiigazítás valójában megszorítás. Azért van rá szükség, mert "túlköltekeztünk". Ennek egy oka van: a politika mindig a könnyebb ellenállás irányába megy. A környzetünket kényszerítő adóversenybe ugyanakkor csak 2009-ben tud beszállni Magyarország.
  • Egy nagyon progresszív, európai értelemben vett szociáldemokrata javaslatot említettünk meg Szili Katalinnak a parlament folyosóján. Történt, hogy Bangladesben, Szili Katalin ottani kollégája rövidített a parlamenti ülésnapokon, mert a vb, ugye, pont a hülye munkaidőben van. Nos, Magyarországon a Togo-Svájc meccsről marad le, aki az ülésteremben Kuncze Gábort hallgatja a tévé helyett. Szili Katalin figyelmesen végighallgatott minket, és közölte, nem érkezett ilyen kérés a házbizottsághoz, ezért az ülésnapot sem rövidítik le.

    Szili szerint fontosabb dolgok is vannak, mint a vb, amire halovány ellenvéleményt tettünk, de a ház elnöke határozottnak mutatkozott. Sőt, azt is elárulta, hogy ő maga nem nézett még meg egyetlen mérkőzést sem, hogy meggyőzzön minket arról, azért tudja, hol él, elárulta, a környezetében többen kiakadtak, hogy Ghána megverte Csehországot. Izgalmunkat észlelve, Szili nem zárta ki, hogy a döntőhöz közeledve majd érkezik olyan javaslat, hogy a focira való tekintettel, rendeljen el szünetet.

  • A stabilizációs intézkedéseket akkor is fel kell vállalni, ha népszerűségvesztéssel jár, folytatta az SZDSZ frakcióvezetője. Azoknak, akik a kiigazítástól ellehetetlenülnek, a szociálpolitikával kell választ adni.
  • Kuncze "ócskának, populistának, demagógnak" nevezte a Fidesz javaslatát az országgyűlési képviselők számának 200 -ra csökkentéséről, mivel korábban 290-et tartottak volna kívánatosnak.
  • Szekeres Imre honvédelmi miniszter nem állt velünk szóba, amikor azt próbáltuk meg kihúzni belőle, hogy melyik ország csapatának drukkol. Azt mondta dolgoznia kell, és berohant az ülésterembe.
  • Kuncze az érdemi párbeszédet hiányolja, mert ez ezzel gúzsba köti saját magát. Tipikusan ilyennek nevezte a tandíj ügyét, miközben arról nem beszélnek, hogyan lehetne megszüntetni a diplomás munkanélküliséget.

  • Az ingyenes juttatásokkal Kuncze szerint az a baj, hogy mindenki megpróbálja igénybe venni, ha már ingyen van. Szerinte a 13. havi nyugdíj is ilyen, szerinte ezt be kellene építeni a a rendes nyugdíjba.
  • A KDNP nevében ketten szólnak majd. Latorcai János kezdi.
  • A kereszténydemokrata politikus a szavahihetőségről beszél, és szerinte már látszik, hogy húzd meg, ereszd meg időszakok jönnek. Megint a választások (2010-es) elé időzítenek népszerűség-javító intézkedéseket. De nem erre kaptak felhatalmazást, mert a megszorításokra még halvány utalás sem volt a kampányban, emeli fel a hangját Latorcai János.
  • Latorcai beszél arról, hogy az APEH 10 ezer adózót fog vizsgálni, holott eddig csak pár száz volt évente. Az adóellenőrök nyitott szemmel járják majd az országot, és majd felbecsülik – nem megállapítják – a vagyonosodást, reklamálja. Regél az áfa- és az evaemelésről, a reménytelenek lecsúszásáról, a vizitdíjról és a tandíjról. „Mikor látunk már tisztán?” – kérdezi, majd őszinteséget kér.
  • A második KDNP-s, Lukács Tamás azt kifogásolja, hogy Gyurcsány elhagyta a termet. Lukács Tamás akadozva Antall József szavait idézi, miszerint úgy tesznek, mintha nem ők idézték volna elő a válságot. (Antall ezt annak idején az oroszoknak címezte) Körülbelül ötödszörre kérdezi meg, hogy miért nem találták el az idei hiányt. Azt kéri a pénzügyminisztertől, hogy kérjen bocsánatot a nemzettől és a nemzetközi szervezetektől. Az ország érdeke, hogy távozzon a posztjáról, mondta Veres Jánosnak.
  • "Tud-e válaszolni a pénzügyminiszter úr arra, hogy miért 4,7 százalékban határozta meg a költségvetés hiányát?" - kérdezte a KDNP-s Lukács Tamás aki amellett, hogy bocsánatkérésre és lemondásra is felszólította Veres Jánost, arra is kiváncsi volt, miért nem korrigálta korábban a hiányprógnozist a tárca. A választ pedig Veres János már korábban megadta egy ízben, amikor - valószínűleg inkább elszólásként - elárulta: a választások előtt attól félve, hogy az információk politikai céllal is felhasználhatóak lesznek, egyszerűen letiltotta a tárcánál az ilyen számítások készítését. Olvassa el a pénzügyminiszter beismerését.
  • Dávid Ibolya a 100 napos programtól kezdi. Azt akkor az MDF kivételével mindegyik párt megszavazta. Utal arra, hogy tavaly év végén fogadták el az adócsökkentési programot, most pedig megszorítások jönnek. „Most miért hihetnénk?” – kérdezi, majd ő is a 4,7-re tervezett, és most 9,4 százalékos hiányt hozza elő. Szerinte egy Rejtő-könyvbe való történet az, hogy ezek után a pénzügyminiszter a helyén maradhat.
  • Egy negyedóra telhetett el a svájci-togói meccsből, amikor Orbán Viktor, miután meghallgatta Gyurcsány, Lendvai és Navracsics felszólalását, a parlament folyosóján termett, és elsietett. Az Index természetesen megpróbálta leszerelni a Felcsút csatárát.

    - Elnök úr, az önkormányzati listákról szeretném…!
    - Sajnos nincs időm, rohanok – felelte Orbán Viktor rohanás közben.
    - Akkor lépek néhányat önnel együtt!
    - Sajnos mennem kell, mennem kell. – És Orbán Viktor elviharzott.

  • Főnökénél nem volt sokkal beszédesebb Navracscs Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, igaz, ő nem el, hanem visszasietett az ülésterembe. Egy gyors oda-vissza passzra azért futotta.

    - Kinek szurkol a Fidesz-frakció vezetője?
    - A horvátoknak drukkolok a családi kötődésem miatt is.

  • Nem kellett sokat keresgélni a Fidesz meghatározó játékosait, nem sokkal Orbán és Navracsics felvillanása után, Nyitrai Zsolt került az Index csatárával szembe.

    - Kinek drukkol?
    - Nézem a meccseket, de nem vagyok egy elkötelezett szurkoló. Ha valamelyik csapatot mégis ki kell emelnem, akkor „angol light” szurkoló vagyok.
    - Hol nézett legutóbb meccset?
    - Hévégén egy egri szabadtéri kocsmában, ahol egy baráti társasággal néztem a cseh-ghánai meccset. A drukkolói tempónkra jellemző, hogy megosztottuk a figyelmünket, és a meccs alatt két táblán sakkoztunk is.

  • Az MDF elnöke úgy látja, a pártok nem voltak őszinték a kampányban, mézesmadzag politikát folytattak, populista ígéreteket tettek. Egyedül az MDF állhat szégyenkezés nélkül a választók elé. „A Gyurcsány-kormány megitatja a felelőtlen politika levét az országgal” - mondta. Keserű pirulákról, a választási és kormányprogramok közti soha nem látott különbségekről beszél. A kormány adatokat, nem családokat, személyeket lát a statisztikák mögött, amikor arról beszélnek, hogy nem fog fájni.
  • Katona Kálmán a szociális csomagot és az energiatakarékossági terveket hiányolja az intézkedések mellől, mi pedig ásítozni kezdünk.
  • Katona Kálmán megdicsérte az intézkedések bioetanolra vonatkozó fejezetét, de a visszaélések veszélyeire figyelmeztet.
  • - Kinek szurkol?
    - Amióta az eszemet tudom, brazilpárti vagyok - jelenti ki egy politikus politikusságával Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke - Mindig és mindenkoron az a futball bűvölt el, amit mi itt Európában kevéssé tudunk művelni, de most kevéssé meggyőzőek. - Minden meccsüket megnézi, ha dolga van, akkor is?
    - Nagyon régen a braziloknak meg a Fradinak szurkoltam, meccsekre is kijártam, egészen addig, amikor egy Fradi-meccsen szétszedték a lelátót. Az volt az utolsó alkalom, amikor Magyarországon meccsre mentem, de a brazilokat mindig nézem. - Egy kinti meccsért is fizetne?
    - Annyira azért nem, de a tévéközvetítésen azért elég jól szórakozom.