Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Horváth Ágnest puszikkal köszöntötték

2007.04.23. 12:41

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kormánytól senki sem szólal fel hétfőn, napirend előtt a parlamentben. Bánki Erik (Fidesz) Tekintsünk előre VI. címmel szólal fel, a többi felszólalás címe nem ennyire talányos. Vadai Ágnes (MSZP) A rendőr szövetséges, nem bűnbak, Simicskó István (KDNP) Az elmaradt foci-Eb margójára, Csáky András (MDF) A döntés előtt, Kóka János (SZDSZ) Ne féljünk változtatni címmel szólal fel.
 • cikkünk a témában:

  Az egészségügyi bizottság támogatta Horváth Ágnest

  Az egészségügyi bizottság 13:9 arányban támogatta Horváth Ágnes kinevezését az egészségügyi miniszteri posztra. Az ellenzék nem támogatta Horváth Ágnest, mert álláspontjuk szerint Molnár Lajos államtitkáraként ő is részt vett a mostani, hibákkal terhelt átalakításokban.
 • Felmentették államtitkári posztjáról Horváth Ágnest, egyben miniszterré nevezték ki. A jelöltet délelőtt hallgatta meg (és támogatta) az egészségügyi bizottság, most a miniszteri esküjét teszi le. A kormánypárti politikusok puszival köszöntötték az új minisztert.


  Fotók: Barakonyi Szabolcs, Szécsi István

 • Gyurcsány nem adott puszit


 • Horn Gábor (SZDSZ) és Horváth Ágnes
 • Az egész ország szorított azért, hogy nálunk lehessen a 2012-es foci-Eb, de nem sikerült, mondta a fideszes Bánki Erik. Minden idők legnagyobb költségvetésű pályázata a legnagyobb kudarcot hozta. Bánki emlékeztetett arra, hogy 2005-ben még második helyen fordult a pályázat, utána viszont politikai nyomásra eltávolították az MLSZ elnökét, a pályázat élére az úszószövetség elnökét nevezték ki, leváltották a szövetségi kapitányt, Gyurcsány pedig beismerte, hogy végighazudta a 2006-os országgyűlési választást. És Gyurcsány éppen az olimpia előtt mondott le sportminiszterségéről, a szaúdi focistákat terroristáknak nevezte. Bánki szerint érthetetlen, miért nem lehet tudni, mennyibe került a pályázat, és ki fizette.


 • De tekintsünk előre, mondta Bánki Erik, aki Sport 2007 program címmel programot írt. A Puskás stadion felépítésére törvényt kell alkotni, 2008 szeptemberétől legyen a közoktatásban mindennapos a testnevelés, 2008-tól 3 éven belül a GDP 1 százalékára kell emelni a sportköltségvetést. A javaslatait odaadta Gyurcsánynak is.
 • A múlt szerdai cardiffi döntés előtt volt egy kegyelmi időszak, úgy tűnt, mindenki képes egy célért dolgozni, mondta Lamperth Mónika. A kormány és az önkormányzatok garanciát vállaltak, hogy összefognak a foci-Eb sikeréért. A miniszterasszony szerint Bánki arra használja fel ezt az alkalmat, hogy méltatlan helyzetbe hozza Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A cardiffi döntés nem Magyarország megítéléséről szólt, hanem arról, hogy nem a magyar–horvát pályázatot támogatta az UEFA végrehajtó bizottságának többsége.

  Lamperth szerint a magyar sport nem csak a foci, vannak fényes lapjai, és támogatandó sportágai. A köztársaság sportstratégiájában szerepel az iskolai testnevelési órák számának növelése, a Puskás-stadion felújítását pedig a miniszter is támogatja.
 • Kedden lesz a rendőrség napja, ezért Vadai Ágnes (MSZP) napirend előtt megköszönte a rendőröknek a munkájukat. Demokráciában a rendőr szövetséges, mondta a képviselő. A rendőrök újabb és újabb kihívások előtt állnak, ilyenek az utcai harcok, a nemzetközi bűnözés vagy a terrorizmus veszélye.


 • Az euró bevezetésének elhalasztása és az elbukott labdarúgó Eb-pályázat miatti tiltakozásul az Országgyűlés öt fidelitasos képviselője hétfőn "Mit kaptál Gyurcsánytól? 2012" feliratú egyenpólóban vonult be az ülésterembe.

  Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke újságíróknak elmondta, a pólóval - amelyen egy áthúzott egy eurós és egy leeresztett focilabda látható - azt akarják üzenni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt nem csak a mindennapok, hanem a jövő is teljesen kiszámíthatatlan. (MTI)


 • A tavasz szelleme, a megújulás hatja át a rendőrséget, válaszolta Vadainak Petrétei József rendészeti miniszter.

 • A kormány az ország minden embere iránt felelősséget érez, mondta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter. Sok ország büszke lenne egy ilyen kormányra, azok vagyunk mi is.
 • Simicskó István azt találgatta, hogy miért nem mi rendezzük a 2012-es foci-Eb-t. A színvonal miatt aligha, hiszen Ausztria rendezi (Svájccal) a következő évit, az ország lélekszáma sem, hiszen Portugália is rendezett már Eb-t.

  Cardiffban több bizalmat szavaztak az ukrán gazdaságnak, mint a magyarnak, mondta Simicskó. Az UEFA nem értékelte a dübörgő magyar gazdaságot, a pannon puma helyett vakondot láttak. A KDNP-s politikus szerint jobban járnánk, ha hasonló szavazásokkor Gyurcsány Ferenc inkább otthon maradna. A miniszterelnök rányomja bélyegét az országra, a Gyurcsány árnyéka rávetődött Cardiffra, mondta. A miniszterelnöknek már nemcsak Magyarországon, hanem Cardiffban sem hisznek. Simicskó azt kérdezte a szocialistáktól, hogy nem lenne-e itt az ideje, hogy lecseréljék a csapatkapitányukat.


 • Lamperth Mónika amiatt szomorkodik, hogy néhány politikus a kormányt gyalázza a cardiffi döntés kapcsán. A miniszter nem érti, hogy Simicskóék miért nem álltak elő hamarabb javaslataikkal. Lamperth kikérte magának, hogy Simicskó szegény vakondnak nevezte a magyar gazdaságot.

  A miniszter felhívta a figyelmet Mészöly Kálmánra, aki, szerinte, mondott néhány egyenes mondatot. • Szili Katalin név szerint említve tette helyre a fideszes Koszorús Lászlót, aki hangos mobiltelefonálással zavarta meg Csáky András (MDF) felszólalását.
 • A jelenlegi és az utánunk jövő nemzedékek sorsáról van szó az egészségügyben, egy párt nem zsarolhatja az országot, mondta az MDF-es Csáky András, aki az MTA-tól kérne szakvéleményt arról, hogy a finanszírozás üzleti alapra helyezése nem ró-e elviselhetetlen többletterhet a lakosságra.


 • A reform utolsó, de legfontosabb döntése előtt állunk, a biztosítási rendszerről szóló előtt, mondta Horváth Ágnes első miniszteri felszólalásában. A minisztérium szakmai döntést szeretne, a politika azonban megnehezíti a dolgát. Horváth szerint a nemzetközi tapasztalatokat nem lehet egy az egyben a magyarra átültetni, ezért vegyes modellt javasolnak. A biztosítók között egy alapkezelő osztja szét a járulékot, ez lesz a garanciája annak, hogy a kis jövedelműeknek vagy a nyugdíjasoknak is ugyanaz az ellátás járjon, mint egy magas jövedelmű vállalkozónak.
 • Két új SZDSZ-es miniszter apropóján kért szót napirend előtt Kóka János, az SZDSZ elnöke. Ellenzék és kormányoldal is látta a 2006-os választás előtt, hogy az ország reformra szorul, a bürokrácia túlságosan is nagy. Tavaly úgy tűnt, hogy Magyarország ambíciózusabb az öreg Európánál, reformok sorát kezdték el tervezni. Az első tíz hónapban Kóka szerint komoly sikereket éret el a kormány, az egészségügyi kassza például fennállása óta először többlettel zárt. A miniszter-pártelnök szerint félünk változtatni, újat tanulni, a kultúra finanszírozása, a közmédia is a Kádári időszakra emlékeztet. „Törjünk ki ebből!” – mondta Kóka János.
 • A fideszes Lengyel Zoltán azokra a sajtóhírekre kérdezett rá, amelyek szerint a tárca az összes vasúti mellékvonal megszüntetésére készülne. Nem tervünk valamennyi mellékvonal megszüntetése, ilyen valóságtól elrugaszkodott terv nincsen a gazdasági tárcánál, szögezte le Garamhegyi Ábel, a minisztérium államtitkára, aki szerint kiszivárgott sajtóhírekre nem érdemes interpellációt alapozni. Mint mondta: matematikai számítások készülnek, amelyek 0-tól 100 százalékig értékelik az eredményeket. Lengyel Zoltán nem, az országgyűlés elfogadta a választ.
 • “Új esély a meddõ pároknak?" címmel intézett interpellciót az egészségügyi miniszterhez Török Zsolt . A szocialista képviselő a nagy hangzavar miatt csak kb. egy perces késéssel tudta elkezdeni felszólalását, majd óvatosan engedélyt kért arra, hogy eltérjen az előre jelzett szövegétől. Hirtelen nem is tudtunk mire gondolni, majd megnyugodtunk: a koalíciós barát (puszi helyett) jó egészséget kívánt az új egészségügyi miniszternek. Török Zsolt végül rátért kérdéseire, és arra volt kíváncsi, hogy a kormány milyen eszközökkel támogatta, segítette a meddő párok gyermekvállalását. Alákérdezésből ötös.

  Horváth Ágnest a jelek szerint nem lepték meg a kemény kérdések. Az új miniszter – a kérdésekre válaszolva – azt sorolja, hogy a kormány hogyan támogatja a meddő párokat.
 • Hoffmann Rózsa a KDNP képviselője szerint szükség lenne az érettségi-felvételi rendszer „fundamentális hibáinak” korrigálására, de erre nem látja a szükséges lépéseket. Utalt a túlburjánzó adminisztrációra, annak kizárására, hogy az emelt szinten vizsgázó diáknak a saját tanára ne lehessen a vizsgáztatója,és az utazási költségek fékentartására.

  Január óta működik egy bizottság az érettségi megtervezésére és sikere érdekében, válaszolta Hiller István oktatási miniszter. Idén még 120+24-es pontszámítási rendszer lesz, jövőre lép életbe a 400+80-as rendszer, amely a jelentkezők differenciáltabb értékelését teszi lehetővé. Az érettségi vizsgateljesítmények nyomonkövetését és értékelését egy szoftver támogatja, mondta a miniszter. Az országgyűlés elfogadta a választ.
 • Az egészségügyi reform eddigi hibái még kijavíthatók, a több-biztosítós rendszer hibái viszont nagyon nagy anyagi és emberi áldozatokkal állítható helyre, mondta interpellációjában Mikola István. A fideszes egészségpolitikus szerint az üzleti biztosítók versenyében a nyugdíjas, krónikus beteg elesik a gyógyulás esélyétől, a szegények hátrányba kerülnek, nem véletlen, hogy Európában több helyen a decentralizálás helyett éppen az egységes társadalombiztosítás erősítését szeretnék elérni.

  A minisztérium olyan több-biztosítós javaslatot készít, amelyben senki nem maradhat ellátás nélkül, nem kerülhetnek hátrányba a szegények, válaszolta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A gyengébbek kedvéért ezt úgy is elmondta, hogy Mari néninek a több-biztosítós rendszerben ugyanúgy az állam fizeti a biztosítását, mint most, csak a közös járulékalapból több juthat az orvosi ellátására. Horváth Ágnes leszögezte: Magyarországon nem az amerikai biztosítási rendszert akarják bevezetni és több nyugat-európai példa sem alkalmazható. Mikola nem, az országgyűlés elfogadta a választ.
 • Pálinkás József volt fideszes oktatási miniszter szerint Draskovics Tibor és Magyar Bálint megszólalásai is arra utalnak, hogy a kormány a felsőoktatás lopakodó privatizációjára készül. Ugyanakkor a felsőoktatás privatizációja nem szerepel a kormány programjában, ezért azt kérdezte, hogy még Hiller-e a területért felelős miniszter, és hogy nem csöndes támogatója-e a privatizációs terveknek. "Le kíván-e mondani, ha privatizálnak?"

  "Oktatási és kulturális miniszterként nem támogatom, sőt ellenzem a felsőoktatás privatizálását" - jelentette ki Hiller. Mint mondta, a kormány álláspontja egyértelmű, és ilyet senki sem tervez. Egyben sértőnek nevezte, hogy Pálinkás eredetileg benyújtott interpellációjában Magyar Bálint rosszullétére is hivatkozott. Bár ez végül nem hangzott el, Hiller kikérte magának. Pálinkás majdnem elfogadta a választ, de mivel Hiller nem ígérte meg a lemondását, mégsem. Magyar Bálintról pedig átvitt értelemben nem beszélt. A ház elfogadta a miniszteri választ.


 • A rossz állapotú és veszélyes 48-as és 471-es másodrendű út felújítását kérte számon a gazdasági és közlekedési minisztertől a fideszes Tasó László, aki szerint a kormány ezzel bünteti Hajdúhadházát és környékét. Nincs szó büntetésről, a 471-es másodrendű út felújításának forrásait a regionális operatív programból lehet biztosítani, válaszolta Garamhegyi Ábel, a tárca államtitkára. A 48-as főút jelenlegi forgalomterhelési adatai alapján nem került be a felújítási tervekbe. Ha a tranzitforgalom megnő, útdíjas szakaszt lehet bevezetni, mondta az államtitkár.
 • Közvetítésünket ezennel befejezzük, viszlát!