Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Gyurcsány: A hazugság mocska sokkal messzebbre fröccsen

2007.05.21. 12:08

x

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ma is Gyurcsány Ferenc napirend előttiével kezdődik a parlamenti ülés. A kormányfő Az igazság pártja címmel szólal fel. Vadai Ágnes (MSZP) Akik védenek minket – tisztelgés katonáinknak a honvédelem napján, Boross Péter (MDF) A politika felelőssége, Semjén Zsolt (KDNP) A KDNP ismét az Európai Néppárt tagja címmel tart felszólalást. Gusztos Péter (SZDSZ) az erős Magyaroroszágról, Lázár János (Fidesz) pedig A közbizalomról beszél majd.
 • Gyurcsány Ferenc kezdte a napirend előtti felszólalások sorát. Sokakat vonz a lehetőség, hogy a rendőrségnél történtek miatt bombasztikus kijelentéseket tegyenek, mondta a miniszterelnök, de óva int az egyszerűsítéstől. Azt tanácsolja, hogy cizellált, hosszú mondatokban mondjuk el a véleményünket, a köztársaság rendőrsége ezt megérdemli.


  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • Gyurcsány: A rendőrséggel kapcsolatban két kritika szokott elhangzani. 1. A rendőrség nem él a jogával. 2. A rendőrség visszaél a jogával. Az elmúlt időszakban mindkettőre volt példa. A rendőrség ősszel védte a rendet, ezért nem hullottak a fejek, most viszont az erkölcsi jogi megbillenésnek volt a főszereplője. Ősszel a helyenként ellenzéki támogatást élvező szélsőségesek támadták a rendőrséget.
 • Gyurcsány: Ha egy testületről hónapokon keresztül azt állítják, hogy nem a hazáját védi, akkor ez megingatja a rendőrséget. Az ősszel rendőrállamot kiáltottak és megbélyegeztek egy egész testületet. Felelőtlenség egy testületről ilyen módon véleményt nyilvánítani. „A hatalom pedig hideg, politikai racionalitással még az október 23-i Fidesz nagygyűlést is szétverette rendőrségi eszközökkel – idézett a Fidesz kongresszusi vitairatából. Aki ezt írta, az nem mond igazat. – A hazugság mocska sokkal messzebbre fröccsen.”
 • Gyurcsány nem akar átkokat szólni a felmentettek fejére. Bene főkapitány és Gergényi főkapitány alapvetően jó rendőrök voltak. Az elmúlt hetek eseményeiben nem mutatható ki a közvetlen felelősségük. A miniszterelnök megköszönte munkájukat (taps). Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert talpig becsületes embernek tartja. A rendőrségi törvény a rendőrségnek nagyfokú szabadságot adott, ezért Petréteit alkalmasnak tartotta a feladatra. Azt viszont nem tudta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt politikai poklot csinál az országból.
 • Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője megköszönte Gyurcsánynak, hogy olvassa a Fidesz vitairatot. A miniszterelnök idézete pontos volt, az interpretációja viszont nem. A mai napig vita van ugyanis arról, hogy szükséges volt-e az október 23-i Fidesz nagygyűlés résztvevői felé tolni az engedély nélkül tüntető tömeget.


 • Navracsics a miniszterelnök 2004-es és 2005-ös nyilatkozataiból, beszédeiből idéz, amikor radikális adócsökkentést és járulékcsökkentést ígért, most viszont Orbán hasonló tervét Gyurcsány förtelmes butaságnak nevezte. A Fidesz frakcióvezetője nem vádolta hazugsággal Gyurcsányt, az olvasmányélmények alapján bárki megváltoztathatja véleményét.
 • Semjén Zsolt (KDNP) szerint október 23-án Gyurcsány kiengedte a szellemet a palackból, ezért gondolták azt a 21 éves lány megerőszakolásával vádolt rendőrök, hogy bármit megtehetnek. Semjén egy újsághírt idézett egy boltból lopó rendőrről. Szerinte ez a rendőr ugyanazt csinálta kicsiben, mint a kormány nagyban. Amit a rendőr elvett, kevesebb mint egymilliomod része annak, amit a kormány ellopott. Az egyetlen megoldás a kormány távozása.


 • Gál Zoltán (MSZP) régen szólt napirend előtt, 1990 és 1994 között viszont gyakran. Akkoriban sokkal jobban érezte magát, mert voltak valódi viták. A frakció nevében megköszönte a menesztett rendőri vezetők munkáját. A rendőrség morális válságáról szóló véleményeket visszautasítja. Minden kirekesztés általánosítással kezdődik, és ki tudja, mi a vége. A rendőrség és a határőrség integrációját, egy jobb anyagi körülmények között dolgozó testület felállítását akadályozza meg a Fidesz azzal, hogy kihátrált az ötpárti egyeztetésből.


 • Eörsi Mátyás (SZDSZ) csacsiságnak nevezte Semjén felszólalását. A liberális frakcióvezető szerint a tét komoly, bankrabláskor nem engedik be a helyszínelő rendőröket, az autósok nem állnak meg a járőrnek. Nem elég a rendőri vezetőket kirúgni. Milyenek a mai közállapotok, hogy Gergényi közös gazdasági társaságban folytathatja pályafutását Pintér Sándor volt belügyminiszterrel? Szükség van a rendőrségi panaszbizottságra, civil kontroll kell. Gyurcsánytól azt kérte, hogy az új rendészeti miniszter hozzon intézkedési tervet arról, hogy a mostani anomáliák megszűnjenek.


 • Dávid Ibolya (MDF) kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc egy szombati pártrendezvényen beszélt először a rendőrök felmentéséről, és előtte napokig hagyta, hogy Petrétei miniszter védje a rendőri vezetőket.


 • cikkünk a témában:

  Orbán holnaptól kormányozna

  A Fidesz elnöke hatalomra jutás esetén három azonnali intézkedést tenne.
 • Nem könnyű műfaj ez a napirend előtti, mondta Gyurcsány Dávid Ibolya felé fordulva. Az MDF elnökének azt vetette a szemére, hogy pártpolitikai célokra használja a napirend előtti felszólalást. A miniszterelnök azt mondta, hogy az országos rendőrfőkapitányt a rendészeti miniszter nem meneszthette, mert nincs hozzá joga.

  A civil kontroll erősítésében egyetért az SZDSZ-szel. A KDNP-t egy olyan pártnak nevezi, amelynek egyetlen célja, hogy kapjon költségvetési támogatást. Semjénnek azt mondta: amit Ön művel, az bántó, brutális és méltatlan. Ha Önhöz ez méltó, akkor Ön nagy bajban van. Gyurcsány szerint a személyeskedéshez nem kell bátorság. Semjén nem ismeri a normalitás mértékét.

  Az MSZP 2002 és 2006 között adott csökkentett, válaszolt Gyurcsány Navracsicsnak.


 • Dávid Ibolya akar személyes érintettség címén beszélni, de Szili Katalin nem engedte meg. A Ház nem szavazta meg.
 • Vadai Ágnes (MSZP) a katonákat köszönti a honvédelem napján. Szekeres Imre megköszönte a parlamentnek, az ellenzéknek is, hogy az elmúlt egy évben segítette a honvédséget. A honvédelmi miniszter elmondta még, hogy a honvédség szolidáris a rendőrséggel.

 • Boross Péter (MDF) feltette a kérdést: csak a rendőrségnél vannak ilyen ügyek, vagy az ország egészébe belopózott valami? Nem volt szerencsés az új rendészeti minisztérium felállítása, a szakállamtitkári poszt létrehozása.


 • Lamperth Mónika válaszában elmondta: a kormány közigazgatási reformjának célja, hogy hatékonyabb, rugalmasabb legyen a rendszer.


 • Szili Katalin a fideszes Domokos Lászlót figyelmeztette egy bekiabálás miatt.
 • A KDNP a múlt héten az Európai Néppárt teljes jogú tagja lett, jelentette be Semjén Zsolt napirend előtt. Gratulálunk.
 • Hogy Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő úgy köszön Orbán Viktornak, hogy, "Szia főnök!"?
 • Gusztos Péter (SZDSZ) Kádár szellemét vélte felismerni a Fidesz-kongresszus beszédeiben. Nem épül erős Magyarország unalmas közhelyekből, üres pátoszokból, mondta.


 • A fideszes Lázár János szerint nagyon szomorú, hogy sokan érzik úgy: az állam nem védi meg őket. A rendőrség szakszerűsége néhány hónapja még lenyűgözte a miniszterelnököt, most meg rendőröket vádolnak azzal, hogy megerőszakoltak egy lányt.

  Lázár felsorolta az elmúlt év rendőri visszaéléseit, például a tavaly nyári fotósverést vagy az őszi zavargáshullám túlkapásait. A fideszes képviselő szerint Bene és Gergényi jó rendőr, de most azért teljesítettek ilyen rosszul, mert más volt a politikai elvárás.


 • A közbizalom a legfontosabb alkotmányos érték, válaszolta a fideszes képviselőnek Kondorosi Ferenc szakállamtitkár. Jogsértés esetén zöldszámot lehet majd hívni, és létrejön rendőrségi panasztestület is. Kondorosi azt kérte a Fidesztől, hogy térjen vissza a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló ötpárti tárgyalásra.
 • Balog Zoltán folytatásos kérdéssorozatában ismét az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel foglalkozott. Mint mondta, több, a Lipótról elbocsátott beteget nem vettek át a kórházak, mert nem adottak az ápolás feltételei. Ezek a betegek Balog szerint magukra és környezetükre is veszélyesek lehetnek. A Lipót megszüntetésével alkotmányos jogokat sért a kormány, jelentette ki. A kérdésre Kovács Attila egészségügyi államtitkár válaszolt. Mint mondta, az intézmény megszüntetése az ombudsmani jelentés szerint sem alkotmányellenes. Az átmeneti időszakban pedig az OPNI látja el a betegeket. Azaz, Kovács szerint nem forog veszélyben a pszichiátriai betegek ellátása. Az új kapacitások pedig megfelelő helyet biztosítanak majd a betegek kezelésére. Balog szerint a válasz általánosságokat tartalmazott, ezért nem fogadta el a választ, a parlamenti kormánytöbbség azonban igen.
 • Demendi László (MSZP) Hol tart az agrár-szakigazgatás átszervezése, mûködõképes-e az átszervezést követõen az agrár-szakigazgatás? címmel tartott bevállalos felszólalást. Bevalljuk, nem nagyon értjük, miről beszél, de nem lennénk most az agárminiszter (illetve az őt helyettesítő államtitkár) helyében.
 • Gőgös Zoltán államtitkár válaszol. Agrárszakigazgatás, agrárszakigazgatás, agrárszakigazgatás, mondogatja, de még mindig nem értjük, hogy miről van szó. Az SPS-rendszer szó kimondása teljesen összezavart minket. Az interpelláló képviselő minden bizonnyal megnyugodott, és el fogja fogadni a választ.
 • Demendi László egyetért Gőgös Zoltánnal, és ahogy jósóltuk, elfogadta az agrárszakigazgatásos államtitkári választ.
 • Utolsó reményként kereste két hete egy győri édesanya Lanczerdorfer Erzsébet képviselőt (KDNP). Az édesanya gyermeke leukémiás, a gyereket csak személygépkocsival vagy mentővel utaztathatják a kezelésekre. Az OEP viszont csak a tömegközlekedés árának tíz százalékát téríti meg, mivel amúgy a család, ha igénybe vehetné, kilencvenszázalékos kedvezményt kapna. Az így kiutalt összeg viszont nem fedezi az autós utaztatás költségeit. A képviselőnő azt kérte az egészségügyi minisztériumtól, hogy térítsék meg az utiköltséget az ilyen helyzetbe került családoknak.

  Kovács Attila egészségügyi államtitkár elismerte a problémát. Elmondta, hogy a tárcának szándékában áll orvosolni. Az előterjesztés már elkészült, de kormánydöntés még nem született. Ennek megszületéséig türelmet kért. Lanczerdorfer nem fogadta el a választ, mert a kérdés nem tűr halasztást. "Jól csak a szívével lát az ember" - idézte Saint-Exupèry-t. A parlament ettől függetlenül elfogadta a választ.
 • "Lesz-e valaha használható diákigazolványa a felsõoktatási hallgatóknak?" - kérdezte Almássy Kornél. Az MDF-es politikus emlékeztetett arra, hogy a csipkártyás diákigazolványok bevezetése hosszú évek óta nincs megoldva, pedig erre többször is ígéretet tettek, a diákokkal ki is fizettették ezeket. Azt javasolta, hogy térjenek vissza a papíralapú diákigazolványokra, mert az legalább működött, és olcsóbb is volt a diákoknak.
 • Hiller István kulturális és oktatási miniszter szerint sok helyen használható a csipkártyás diákigazolvány, és kedvezményes elfogadóhely is egyre több van. Arról is beszélt, hogy sok esetben ő sem volt megelégedve az ügy körüli tenderekkel, és emiatt egy háttértanulmányt rendeltek, amit át is adott Almássy Kornélnak. De ő nem fogadta el a választ. A parlament igen.