Takács Albert esküt tett

2007.06.04. 14:12

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A liberálisok mélységesen elítélik a Trianon szindrómát, ami kezd kibontakozni az országban, így Debrecenben is, közölte Gadus István, az SZDSZ hajdú-bihari elnöke Debrecenben. Az SZDSZ-es politikus abban nem lát kivetnivalót, hogy például a Jobbik megemlékezést tartott Debrecenben, de abban már igen, hogy az önkormányzat szervez hétfőn hivatalos ünneplést, koszorúzást.

    Gadus István szerint "Trianon borzalmas emlék" a magyar történelemben, de jelenleg nem nemzeti ünnep, s június 4-e nem is emléknap. Ezért - mint közölte - kezdeményezi, hogy az önkormányzat etikai bizottsága vizsgálja ki mi alapján rendez ünnepséget a város. A politikus levélben fordul a honvédelmi miniszterhez arra várva választ: a honvédség helyőrségei milyen rendszer alapján vesznek részt különböző városi rendezvényeken. (MTI)
  • Szijjártó Péter listavezető az elvesztett bírósági perek tekintetében, mondta Veres János pénzügyminiszter, aki szerint most is belecsúszhat ebbe. A Fidesznek két névvel vágott vissza: Várhegyi Attiláéval és Szabadi Béláéval. Veres szerint többen voltak azok, akiket az Orbán-kormány alatt hurcoltak meg ártatlanul.
  • Szili Katalinnak csengetnie kell, mert a képviselők udvariatlanok, és hátat fordítanak az elnöknek. "Képviselőtársaim, nem fejeztük be a munkát!" - próbál rendet tenni a házelnök.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány szerint pitiáner támadás érte Bencze Józsefet

    Beiktatták Bencze Józsefet. "Szolgálunk és védünk" helyett "szabadság és rend" lehet az új rendőrszlogen. Bene László vastapssal távozott.
  • Szili Katalin név szerint is rendre utasította képviselőtársát, Kökény Mihályt. Azt mondta, már nem először kell figyelmeztetni, hogy üljön a helyére, és ne zavarja a munkát. Az ellenzék megtapsolta a házelnököt.
  • „Melyek az új külpolitikai stratégia alapvetõ elemei?”- kérdezte a szocialista Gedei József, aki emlékeztetett arra, hogy júniusra ígértek ilyen stratégiát.

    Göncz Kinga külügyminiszter válaszol, és új kihívásokról beszél.
  • A pár perce még rendre utasított Kökény Mihály felment az elnöki pulpitusra, vélhetően azért, hogy megmagyarázza Szili Katalinnak, miért hangoskodott a parlamenti patkóban.

  • Gőgös Zoltán
  • Szili Katalin Pálinkás Józsefre is rászólt. A fidszes képviselő is hangoskodott.
  • "Tavaszi fagyok után, kárenyhítés elõtt - avagy hogyan tovább az ígéretek földjén" címmel fordult kérdéssel a földművelésügyi miniszterhez a fideszes Fülöp István, aki ebben a ciklusban harmadszorra szólalt föl.

    A református presbiterként is jeleskedő honatya arról beszélt, hogy gyümölcsösök 90-100 százaléka szenvedett fagykárt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Fülöp kezdeményezte a katasztrófa sújtotta területté nyilvánítását a régiót, illetve hogy hektáronként 100 ezer forintos gyorssegélyt kapjanak a gazdák, de a kormány javaslatait visszautasította.

    Fülöp szerint a kártalanítási alapban lévő ötmilliárd forint édeskevés, hogy enyhítse a gazdák összesen legalább 40 milliárd forintosra becsült kárát.
  • Amit ön mond, az nem segítene a probléma megoldásán, válaszolt Gőgös Zoltán államtitkár, a katasztrófa sújtotta területté nyilvánítás nem lehetséges, hiszen az uniós elírásoknak megfelelően az csak akkor történhetne meg, ha alapvető szolgáltatások (víz, villany, stb) szűntek volna meg. A 100 ezer forintos gyorssegély pedig azért nem jogos kérés, hiszen ha nem fagy el a gyümölcsös, akkor is legalább az októberi szüretig jövedelem nélkül maradnak a gazdák. Jelentős természeti kár sem történt, mert ott a minimum az, hogy az ország nemzeti össztermékének (GDP) legalább 0,6 százalékos mértékét eléri a kár.

    Az államtitkár ezért azt javasolta Fülöpnek, a gazdák felbőszítése helyett inkább arra ösztönözzék a termelőket, hogy június 15-ig minél többen fizessenek be a kártalanítási alapba, mert önkéntes befizetések nélkül nem fogja elérni célját. Az ellenzéki képviselő nem fogadta el a választ mondván, „ön továbbra is csak arról hajlandó beszélni, hogyan nem lehet segíteni a megyében élőkön”.
  • A 46-os főút tele van kátyúval, pedig a gazdasági miniszter tavaly azt ígérte, az uniós forrásokból jut majd a Békés megyei út felújítására is, interpellálta a gazdasági minisztert Latorcai János (KDNP) és Domokos László (Fidesz). Ám sem a regionális, sem a strukturális alapban nem szerepel a 46-os főút.
  • Én nem találtam a 46-os útra tett konkrét ígéretet, de ez nem azt jelenti, hogy nem tartanánk fontosnak Békés megyei útjait, kezdte válaszát Garamhegyi Ábel államtitkár. A 45-ös, a 47-es utak fejlesztése elkezdődött, a 46-os út karbantartása is folyamatos. A Mezőtúr és a Gyomaendrőd közötti szakasz sorsa is megoldódik. Ezután fölsorolta a Békés megyei úthálózat több szakaszát, amit fejlesztenek, illetve kiemelte, az M44-es autóút szerepel az uniós forrásokra pályázó projektek között.

    A képviselő megköszönte, hogy a 46-oson kívül sok minden megtudott a többi útszakaszról, majd meghívta Gyomaendrődre az államtitkárt, hogy megmutassa, az út járhatatlan. A választ nem fogadta el.
  • „Hol tart a vizsgálat a Duna televízió erdélyi mûszaki kapcsolatainak megtartása érdekében?” – kérdezte az MDF-es Csáky András Szilvásy Györgytől. Nemzetstratégiai prioritást emleget, és lényegében arra vár választ, kap-e támogatást a Duna televízió a megnevezett cél érdekében.

    A rég nem látott Baja Ferenc válaszol, ez a negyedik felszólalása ebben a ciklusban. A kormány abban érdekelt, hogy a Duna televízió el tudja látni a feladatát, de a társaság a kormánytól független. Az Állami Számvevőszékre hivatkozva anomáliákról beszél, és zárójelben megjegyzi, hogy Duna televízió támogatása évi 8 milliárd forint. Ha nincs elég pénzük, pályázzanak a Szülőföld Alaphoz. Csáky nem fogadja el a választ, a kormánytöbbség viszont fegyelmezetten szavaz.
  • " Energiatakarékosság helyett már csak takarékosság, avagy megfelel 12 cm-es helyett 8, vagy csak 4 cm-es hőszigetelés a paneles lakóépületek felújítása során? " címmel fordult az önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez László Tamás (Fidesz). A panelfelújítási program körüli bajokat a mérnökök jelezték először, azaz hogy a 12 cm helyett 8 cm-es hőszigetelés került a szegedi panelekbe. Félő, hogy 2 millió embert nem segítettek meg, hanem becsaptak?
  • Ujhelyi István államtitkár válaszol: "Köszönöm a felvetést a kormány sikeres programjáról, mert felmerülhet a kérdés, hogy nem savanyú-e a szőlő a másik oldalon. Hadd nyugtassam meg, nem a méret a lényeg." A vonatkozó jogszabály nem a szigetelés vastagságát, hanem az egész épület hőátbocsátási értékét határozza meg. Erről a felújítás után kell nyilatkozni, és csak ebben az esetben támogatja az állam a felújítást. 13 ezer lakás Szegeden közel kétmilliárdos ráfordítással újult meg, védte meg a tárcát a szegedi államtitkár.
  • László Tamás nem fogadta el az államtitkár válaszát, mondván az ilyen felújításoknál nem a szigetelés vastagsága, hanem az állványzat felépítése a drága, vagyis 8 százalékkal vastagabb szigetelés nem osztott, nem szorzott volna semmit. A képviselő szerint a hungarocell szigetelés könnyen leég. „Az ilyen jó programmal is önök csak ezt tudják csinálni!” – mondta László lendületesen, és eltörte a kezében tartott hungarocell darabot.
  • „Rutinosan hazudozó közszolgát elõbb utolérik, mint a sánta kutyát?” – kérdezte a fideszes Borsos József, akinek az érdeklődési köre „a munkahelyi pszichológia és annak közgazdasági összefüggései”. Egy konkrét példát említve az egészségügyi ellátás anomáliájáról és a potyautasokról beszélt, de bevalljuk, elvesztettük a fonalat. Kovács Attila államtitkár válaszol, de ezt sem könnyebb követni. Borsos nem fogadta el a választ, a parlament viszont megszavazta.
  • „Miért uniós forrásból finanszírozzák a közszolgálati feladatokat?" címmel interpellált Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz). Az ellenzéki képviselő szerint a kormány elvonja az uniós forrásokat saját káderei finanszírozására. A MEH a közigazgatás átszervezásáhez egyszerűsített közbeszerzési eljárással keres szakembereket az államreformra fordítandó uniós keretből. Ráadásul olyan cégeket keresnek, akik már korábban részesültek állami megrendelésekben. Miért van erre szükség?
  • „Értetlenül állok egy értelmetlen kérdés előtt” - kezdte válaszát Szetey Gábor a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki szerint a magyar közigazgatás az elmúlt 17 évben nem állt elő olyan anyaggal, ami saját felépítésének megreformálásáról szól. Az államreformra fordítandó uniós források pedig pont erre valók. A tender referenciákra vonatkozó feltételei pedig arra szolgálnak, hogy senki se a magyar államon tanulja meg, hogyan kell az ilyen munkát elvégezni - a korrupció gyanúja pedig nem fog felmerülni. Pelczné a választ nem fogadta el, de meghívta egyik órájára Szetey Gábort.
  • Nem közvetítjük az azonnali kérdéseket, és a kérdéseket sem.

  • Hiller IStván és Kiss Péter

  • Rejtvényfejtő

  • Közvetítésünket befejezzük, viszlát! Jövő héten Gyurcsány Ferenc felszólalásával várjuk Önöket!