Gerzson
-3 °C
2 °C

Áder 2009-től otthagyja a belpolitikát

2007.06.18. 11:42

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ma Szekeres Imre beszél napirend előtt a kormány nevében. A honvédelmi miniszter Navigare necesse est címmel szólal majd fel. Kékesi Tibor (MSZP) Útközben, Medgyasszay László (KDNP) A mezőgazdaság szerepe a vidék megtartó erejében, Dávid Ibolya (MDF) Nem akarásnak nyögés a vége címmel fog napirend előtt felszólalni. A szabad demokrata Eörsi Mátyás A kormányátalakításról, a fideszes Kovács Zoltán pedig Valamennyiünk érdekében IX. mond beszédet.
 • Navracsics marad a Fidesz frakcióvezetője, a 141 tagú frakcióból 117-en vettek részt a hétfő délelőtti szavazáson, ellenszavazat nem volt. Áder Jánost is újraválasztották parlamenti alelnöknek, de ő bejelentette, 2009-től az Európai Parlamentben folytatja a munkáját, mert a 2006-os választások után hosszan gondolkodott, és arra jutott, hogy a magyar belpolitika nem tartogat számára már jelentős kihívásokat.

  Áder hozzátette, csornai választókörzetében a jogszabályok értelmében nem kell majd időközi választást tartani, mivel ha a rendes választások előtt egy éven belül távozik, akkor erre nincs szükség. Beszélt arról is, hogy természetesen voltak vitáik a Fideszen belül, de Orbán Viktorral személyes konfliktusa ugyanakkor nem volt.

  Navracsics Tibor arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor esetleg szerepet vállal-e szerepet valamilyen parlamenti bizottságban, azt válaszolta, hogy nem.
 • cikkünk a témában:

  Hétpontos javaslatcsomagot kapott Gyurcsány az SZDSZ-től

  Kóka János nem adott érdemi választ arra, mi lesz, ha a kormányfő nem fogadja el javaslataikat.
 • Szili Katalin hátelnök a szovjet hadsereg kivonulásáról emlékezett meg, Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy (1991) június 19-e nem kezdete a szabadsággá válásnak, hanem egy mérföldköve. Egyetértést, összefogást sürgetett, és megköszönte, hogy együtt emlékezhetett a képviselőkkel. Taps. Kezdődik a munka.
 • Szekeres Imre honvédelmi miniszter arról beszélt napirend előtt, hogy részt vett a védelmi miniszterek találkozóján, ahol a NATO átalakításáról volt szó, és a magyar haderő átalakítását pozitívnak ítélték meg.

  Szerinte az afganisztáni magyar szerepvállalásról is elismeréssel nyilatkoztak a magyar katonák teljesítményéről. Ez csak akkor tartható fenn, ha megfelelő feltételeket tudnak biztosítani nekik. A honvédelem nemzeti ügy, a különleges közszolgáknak különleges elbánás kell, fejtegette.

  Szekeres Imre a Gripen-botrányt is szóba hozta. Elemezni kell a döntést, a beszerzést, ezért a kormány támogatja, hogy az ügyben alakuljon vizsgálóbizottság, de a kormány saját hatáskörben is vizsgálatot tart szükségesnek.


  Fotó: Huszti István
 • Lázár János (Fidesz) azt kifogásolta, hogy a NATO-tagországok közül Magyarországon túl alacsony a hadseregre fordított költségvetési támogatás. Szerinte a Gripen-ügyeket 1994-től mostanáig kell vizsgálni.


 • A szocialista Varju László szerint a Fidesz-kormány vezető tisztségviselői is belekeveredtek a vadászrepülőbeszerzési döntéselőkészítésbe. Elmondta, hogy Szabó János akkroi honvédelmi miniszter bejelentette, hogy az amerikai F16-osok nyerték a tendert, de Orbán Viktor ezt megváltoztatva azt jelentette be, hogy a svéd Gripenek nyertek. Magyarországot hírbe hozták, a tisztázássra szükség van, ezt támogatják, mondta Varju.
 • Karsai Péter (MDF) is azt hangsúlyozta, hogy a Gripen-beszerzést és a Medgyessy-kormány által végzett szerződésmódosítást is vizsgálni kell. Simicskó István (KDNP) azt kérdezte, hogy 2003-ban miért kellett a szerinte jó szerződést módosítani. Szerinte ezt kell vizsgálni, mert felesleges alkalmazásokat szeretek be ez alapján. Gusztos Péter (SZDSZ) is a vizsgálatokat támogatta, de szerinte a két nagy párt javaslatai előítéletesek.
 • Franco Nero Budapestre érkezett. A világhírű olasz filmszínész a Róma-Budapest repülőjárattal utazott, a gép hétfőn délben landolt a magyar fővárosban. (MTI)
 • Az Európai Bizottság elfogadta az első magyar konvergenciajelentést, mondta napirend előtt Kékesi Tibor szocialista képviselő, aki nem kételkedik abban, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa is elfogadja majd a jelentést. Kékesi ezek után az eredményekkel - a csökkenő államháztartási hiánnyal, növekvő exporttal, javuló mérlegadatokkal - büszkélkedett. "A ciklus végén jobban fogunk élni, mint az elején" - jelentette ki. Szerinte ezzel a jelentéssel lezárult a vita a konvergenciaprogram helyességéről. Igaz, szerinte egy év alatt hoztuk helyre "16 év patópálságát". Persze ettől még nem szabad lazítani a reformtempón, erre figyelmeztet Kékesi szerint az Európai Bizottság is. Kékesi reméli, hogy a sikernek közösen tudunk örülni.
 • Veres János reméli, hogy tudnak együtt örülni, ha Magyarországról pozitív vélemény alakul ki. A pénzügyminiszter szerint nemzetközi szervezetek dicsérik a reformokat, és ez megalapozza, hogy ne bomoljon meg ciklikusan a költségvetés egyensúlya, ne forduljon elő még egyszer az, ami korábban.

 • Az agrárkamara százmilliárdra taksálja a jégkárt, fagykárt és aszálykárt, amire a biztosítás nem vonatkozik, mondta Medgyasszay László (KDNP). A kormánynak ezért több támogatást kell adnia a károsultaknak a jelenleginél, ami csak a jól menő agrártőkéseknek kedvez.

  Az uniós támogatások áfa-visszatérítéséről elmondta: a 15-20 milliárdos összeget kormány és nem a gazdatársadalom kapta.

  A brüsszeli agrárfőigazgatóság 500 kérdést tett fel a kormánynak az Új Magyarország vidékfejlesztési programjáról. Ha nem tudunk válaszolni a kritikai éllel feltett kérdésekre, akkor a támogatás is késhet.

  A helyi vidékfejlesztési irodák vezetőinek kinevezése kapcsán Gráf minisztertől azt kérte: ne legyen pártkatona.
 • Gőgös Zoltán szerint nem lehet olyanok kárát enyhíteni, akik nem léptek be a kárenyhítési rendszerbe, ez olyan lenne, mintha valaki egy autóbaleset után kötne Cascót, és visszamenőleg követelné a kára kifizetését.

  Az 500 kérdésről: csak 50 kérdésről van szó, aminek jó része technikai jellegű.
 • Gyurcsáy Ferenc miniszterelnök a Visegrádi 4-ek (V4) pozsonyi megbeszélésén vesz részt, ezért nem beszélt a parlamentben.
 • Dávid Ibolya szeretné, ha az Országgyűlés bizottságot állítana fel a Centrum parkoló Kft. visszás ügyeinek kivizsgálására. Az MDF elnöke választ szeretne kapni arra, hogy miért hallgatnak mélyen a vizsgálóbizottság felállításáról. Dávid szerint kérdéses, hogy mennyire komoly az a kormányoldal, amelyik először elzárkózott a vizsgálóbizottság felállításáról, majd az ügyrendi bizottságra bízta a kérdést. Eszerint egy-két évig el lehet húzni ezt a kérdést. Dávid nem választ, hanem soron kívüli intézkedést vár. A kormány nem is reagált.

 • A koalíciós megállapodásoknak megfelelően az egyes területeket felosztotta az MSZP és az SZDSZ, mondta Eörsi István (SZDSZ). A liberálisok tudomásul veszik a szocialisták döntését, és viszont, hiszen az az ő joguk, sőt, felelősségük. A kormány átalakításának hatékonynak kell lennie. Az új pozíció létrehozását meg kell gondolni. Ésszerűnek kel lennie a kormányátalakításnak, nem szabad, hogy hatalmi manipuláció eszköze legyen.

  A kormány átalakítása ezeket a célokat támadja, mondta.


  Fotó: Huszti István
 • Dresszkódot írt elő a miniszterelnök a nagy meleg miatt a közigazgatásban dolgozóknak. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, Gyurcsány Ferenc elfogadhatónak tartja, ha a hölgyek ebben az időszakban nem viselnek harisnyát, míg a férfiak mellőzhetik a nyakkendő viselését. (Infó rádió)

 • Kovács Zoltán (Fidesz) szerint a vidékfejlesztéssel nem foglalkozik a kormány, az ígéretekből eddig semmi sem valósult meg, viszont megszűnt néhány vasútvonalon a személyszállítás, megnőtt a tarifa, elsorvasztásra ítélnek kórházakat, bezárnak iskolákat.


  Fotó: Huszti István


  A hatalmi oldal most éppen a kistérségeket foglalja el, kádereiket nevezik ki a helyi vidékfejlesztési irodák élére. Kovács szerint Pásztón éppen az a kistérség nem tudott nyerni, amelyiket a minisztérium 2005-ben kitüntetett.

  A képviselő több MSZP-s képviselőjelöltet, polgármestert, megyei vezetőt megnevezett, akik elfoglalták a pozíciókat.
 • Valami miatt nagyon izgulhatnak, mondta válaszában Gőgös államtitkár, aki nem érti, miért kéne egy polgármestert, aki 16 évig töltötte be pozícióját, megfosztani attól a lehetőségtől, hogy helyi vidékfejlesztési irodát vezessen.
 • Sólyom László köztársasági elnök kedden mutatja be új ombudsmanjelöltjét. Az előző kiszemeltje, Majtényi László megválasztását a Fidesz elutasította, így nem lett országgyűlési biztos.
 • Kisvárosi kisemberek kálváriájához kért segítséget Kóka Jánostól Gyenesei István. Mint mondta, a nagyatádi lakótelepeken lakó kisnyugdíjasok redőnyökkel, árnyékolókkal védekeznek az időjárás ellen, de ezt a gázművek meg akarja tiltani. Sőt, a gázszolgáltató a szolgáltatás felfüggesztésével fenyegetett. Pedig az erkélyekre szerelt redőnyök megfelelő légréssel vannak felszerelve, azaz a gázszolgáltató fenyegetőzésére nincs szükség. Gyenesei olyan megoldás keresését kért a gazdasági minisztertől, hogy "lakjon jól a kecske és maradjon meg a káposzta is".
 • Kóka szerint itt nem a kecskéről és a káposztáról, hanem az emberi életről van szó. Mint mondta, a hivatkozott légrés elvileg elég lenne, de kémény hiányában a gázkonvektorok égéstermékét az immár redőnyökkel lezárt erkélyekre vezették ki. Ráadásul ezt azután, hogy konvektoros fűtésre álltak át. Kóka szerint ez valójában vészhelyzet, mivel így életveszélyessé vált a fűtés. Azaz a gázszolgáltatót a hatóságok szólították fel a lépésre. Kóka nem lát lehetőséget a probléma megoldására. Gyenesei szíve szerint elfogadta volna a választ, de nem teheti, hiszen szerinte a redőnyök is az élet- és vagyonvédelmet szolgálják. Gyenesei csalódott. A parlament viszont a szabálykövető miniszter mellé állt.

 • A fideszes Rácz Róbert Helyi Vidékfejlesztési Irodák, avagy hálózatépítés MSZP módra címmel gyakorlatilag ugyanarról beszélt, mint Kovács Zoltán napirend előtt. Gőgös Zoltán államtitkár szerint az EU-val egyeztetve, egy teljesen korrekt eljárásban választották ki az irodákat. Minden demokratikus felfogáson túl megy az, hogy volt párttagok nem lehetnek jelöltek az irodák élére. Rácz Róbert nem fogadta el a választ, a parlament viszont megszavazta.
 • Sok jót és sok rosszat hozott a rendszerváltás a sportegyesületeknek, kezdte interpellációját a szocialista Mesterházy Attila. Bár Mesterházy elfogadja, hogy az államnak nem feladata az egyesületek támogatása, de mégis. Főként a fővárosi egyesületek esetén, hiszen a vidékieket támogatja a város. Milyen megoldást látnak a fővárosi egyesületek problémáinak megoldására, kérdezte az önkormányzati és területfejlesztési minisztert.
 • Mesterházy kérdésére Újhelyi István államtitkár válaszolt, első mondatában a dicsőségtábla szó is elhangzott. Az egyesületek egy részének nem sikerült hozzászoknia a versenyhelyzethez, mondta, majd remélte, hogy közös nevezőt találnak a parlamentben az ügyre. Aztán elismételte, amit Mesterházy mondott. Ahogy Mesterházy, ő is az "egész nemzetnek fontos fővárosi egyesületeket" emlegetett, majd önellentmondásba keveredve azt mondta, hogy a vidékiek nem szívesen támogatnák adóforintjaikkal a fővárosi egyesületeket. De a kormány reményei szerint tud majd jövőt biztosítani az egyesületeknek. Mesterházyt elégedettséggel töltötte el a válasz és a minisztérium hozzáállása.
 • „Elismerik-e végre a hivatásos állományú, valamint a fegyveres-és rendészeti szervek dolgozóinak tanulmányi idejét szolgálati időnek?” – kérdezte a KDNP-s Soltész Miklós és Simicskó István. Simicskó István bírósági ítéletekre hivatkozott, és azt kérdezte, mikor hajtja végre a tárca ezeket az ítéleteket?

 • Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a Legfelsőbb Bíróság sem adott egyértelmű választ a kérdésekre, de jogegységi eljárást kezdeményezett, hogy a kérdést megfelelően rendezni tudják, mert a probléma megoldása össztársadalmi érdek. Soltész Miklós nem fogadta el a választ.
 • A szocialista Tóth Károly ingujjban, nyakkendő nélkül azt mondta, egyetért a kormányfő dresszkódjával. Elmondta ugyanakkor, hogy nem a miniszterelnök utasítására öltözött így fel. Géczi József Alajos (MSZP) zakó nélkül, de nyakkendőben van a házban. Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök dresszkódja alapján járt-e el, azt válaszolta, nem, mert nem közszolga, hanem képviselő. Keleti Györgyöt szintén ingujjban találtunk, azt mondta, magától hagyta ki a nyakkendő felvételét, mert szerinte ez indokolt, ha a rádióban is hősíégriadó elrendelésével riogatnak. Ugyanakkor, ha olyan eseményre kell mennie, ami megköveteli a nyakkendős viseletet, ott úgy fog megjelenni.
 • Manninger Jenő a Fidesz részéről hétfőn már másodszor interpellálta meg a földművelésügyi minisztert a vidékfejlesztési irodák vezetőivel kapcsolatban. Szerinte a kiválasztási rendszer a kommunista időkre emlékeztet, ahol mindegy volt, hogy a jelölt nem ért hozzá, csak elvhű legyen. Az interpellációban szó volt válságról, szenvedő vidékről, foximaxi tanfolyamokról és arról is, hogy Zalában több szocialista is pozícióba került.
 • Gőgös Zoltán államtitkár válaszában tisztázta, hogy a helyi vidékfejlesztési irodák nem rendelkeznek források felett, tehát nem is tudnak pénzt osztani a szocialista klientúrának. "A programot olyanokkal kell végrehajtatni, akik legalább hisznek benne" - indokolta a szocialista politikusok kinevezését. Mint mondta, a vidékfejlesztési irodavezetőkkel augusztus 31-ig szerződtek, pont azért, hogy legyen mód a felülvizsgálatra. "Lehet, hogy 2010-ben más fogja levonni a konzekvenciákat, de ez a mi felelősségünk." Manninger Jenő torzított hangon nem fogadta el a választ. A képviselőt Mandur László házelnök-helyettes figyelmeztette, hogy túl magasan van a hajtókáján a mikrofon, mire Manninger azt a zakójáról levéve közvetlenül a szája elé tartotta. Mandur ezután megismételte, hogy lejjebb, ne feljebb, a parlament meg elfogadta Gőgös válaszát.