Piroska
3 °C
4 °C

Gyurcsány rácsatlakozna a Fidesz népszavazására

2007.10.08. 12:50

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A múlt heti szünet után ma ismét lesz Gyurcsány Ferencnek napirend előtti felszólalása. A politikai fair play című beszéd témáját a következő posztban közöljük.
 • cikkünk a témában:

  Népszavazás is lehet Gyurcsány tisztasági csomagjáról

  A kormányfő sürgős tárgyalást, név szerinti szavazást akar, ha az országgyűlés elutasítja a pontokat, a nép elé viszi a kérdéseket.
 • Megjött a miniszterelnök, aki - mint már írtuk - bejelentésre készül. Szili Katalin közben elmondta, hogy a Legfőbb Ügyészségről megérkezett a kérelem Lengyel Zoltán volt fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.
 • A miniszterelnök szólásra emelkedik, a Fidesz és a KDNP kivonul.
 • Az elmúlt hetek fejleményei miatt újra kellene szabályozni a pártpénzügyeket, mondta Gyurcsány, aki szerint az elmúlt 17 évben minden ciklusban volt olyan politikia közszereplő, aki visszaélt hatalmával. Az érintett pártok ilyenkor menteni igyekszenek a menthetőt, menekülni akarok a helyzetből. A rivális ilyenkor támadásba lendül.
  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • A miniszterelnök szerint a korábbi politikával szembe kell menni, nincs ok elfedni az erkölcstelenséget. Ezt mondja annak ellenére, hogy lehet, vádat emelnek egy szocialista képviselő, Zuschlag János ellen. Nem az a kérdés, ki nyeri a heti kommunikációs csatát. Magyarország elemi érdeke, hogy változtasson az ország 17 év szokásain. Nincs ok menteni a menthetetlent, mondja.
 • A nagy élettapasztalatokat összesűrítő vulgármarxi megközelítés (a lét meghatározza a tudatot) szerint nincs mit csodálkozni, hogy az országgyűlésben ülő polgármesterek 2010-ben is szeretnének bejutni a parlamentbe, aztán megint elindulni a városvezető mandátumért. Szorgos kezek előásták nekünk, milyen az az anyagi lét, ami éppen meghatároz mondjuk a Gyurcsánynak beszóló szocialista Karsai József és az EU-s pénzek körül maffiát látó fideszes Nógrádi Zoltán esetében.

  Mindkettőnek bőven megvan a havi egy-másfél millió, de kétségtelenül Nógrádi nyerne egy fizetési fightot. A Fidesz újabb sztárolt polgármestere a kollégák között is kiemelkedő fizetéssel büszkélkedhet Mórahalmon, ahol 518 900 forintos illetményt számolnak el neki, de megyei közgyűlési tagságáért is jár neki még 181 792 forint. A vidéki költségtérítésről nincs adat, viszont a parlamenti alapfizetés és bizottsági tagság alapján kapott 375 360 forint mellett a jelenlegi szabályok szerint további 419 520 forintos költségtérítés (17 6640 (utazási) + 110 400 (szállás) + 132 480 (működési)) ütheti a markát. Mindez összesen havi 1 millió 495 572 forint.

  Karsai képviselő Battonya irányításáért 497 000 forintot kap, az Országgyűlés pedig a 375 360 forintos illetmény mellett még 353 280 forinthoz (17 6640 (utazási) + 110 400 (szállás) + 66 240 (működési) ) juthat hozzá adómentesen. Ez 1 millió 225 640 forint.

 • A kormányfő szerint szó nincs arról, hogy a rendszer velejéig romlott, de a közbizalom nincs meg a politikusok iránt. Most nem akarja mentegetni, magyarázni a jelenlegi helyzetet, hanem szembe akar nézni ezzel az egésszel. Derüljön ki az igazság, mondta.

  A pártkampány nem jelenik meg a költségvetésben, sokszor csak jóindulatú szívesség egy környékbeli vállalkozótól, de tudjuk-e, hogy tényleg csak ennyiről van szó? Tudjuk ellenőrizni? Nem. A miniszterelnök szerint a párt- és kampányfinanszírozással kell kezdeni. Eltűnnek talán a táskás emberek, a kacsintások. A gazdaság morális igazolása ma az, hogy a pártoknál is ez folyik.
 • Az SZDSZ indokoltnak tartja a főállású képviselőség bevezetését, emellett a liberális párt azt is felveti a szerdai ötpárti egyeztetésen, hogy a parlament térjen vissza az 1990-es bizottsági rendszerhez, amelyben egy képviselő csak egy bizottságnak lehetett tagja - jelentette be Gusztos Péter és Hankó Faragó Miklós SZDSZ-es politikus hétfőn Budapesten.

  Az SZDSZ szerint indokolt az országgyűlési képviselőséget és az önkormányzati politikai tisztségeket egymástól elválasztani és összeférhetetlenként szabályozni. A liberális párt emellett azt is javasolja, hogy az önkormányzati képviselőkre az országgyűlési képviselőkhöz hasonló gazdasági összeférhetetlenségi szabályozás lépjen hatályba. (MTI)
 • Ugyanez vonatkozik a pártok ifjúsági szervezeteire, a civilszervezetekre. Muszáj ezeket leválasztani a politikáról, folytatja Gyurcsány, aki szerint ez a politika szürke zónája. A miniszterelnök nem akar azzal takarózni, hogy mennyibe kerül a képviselői munka, ezért felveszik a költségtérítést. El kell mondani az embereknek, hogy a magyar országgyűlésben nem ülhetnek olcsójánosok. Ne csak a rendkívül rosszul fizetett közalkalmazottak vagy a milliomosok menjenek el képviselőnek, legyen legalább annyi a fizetésük, mint egy nagyvállalat osztályvezetőjének.

  A múlt heti hét pontról elmondta: a kormánypártok értik, támogatják, erős a kormánypárti támogatottság.
 • \"Nem egy kommunikációs trükk ez?\" - kérdezte magától a miniszterelnök és rögtön érveket is felsorakoztatott mellette: a Fidesz már mondta, hogy nem támogatja a változtatásokat, akkor meg mivégre ez az egész, hiszen kétharmados többség kell a változtatásokhoz. Ha az ellenzék nem adja meg a támogatást, akkor az istenadta néphez fordulunk támogatásért, mondta a miniszterelnök.
 • Ötpárti egyetértéssel hétfőn benyújtották az Országgyűlésnek a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot, miután a parlamenti pártok képviselői aláírták az előterjesztést. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az aláírás után mérföldkőnek nevezte törvényjavaslat benyújtását, azon ritka pillanatok egyikének, amikor egy törvényjavaslatot egy civil szervezet, a Védegylet kezdeményezett. Úgy vélte, a köztársasági elnök november közepén tehet javaslatot az új ombudsman személyére. Schiffer András, a Védegylet képviselője újságíróknak azt mondta: a jelenlegi törvényjavaslat azon koncepció mentén született meg, amelyet Sólyom László a Védegylet felkérésére 2000-ben elkészített. (MTI)
 • Nem akar két népszavazást, nem akar új terheket, ezért visszavonják a népszavazási kezdeményezést, ha megállapodik az Országgyűlés. Gyurcsány megköszönte a kormánypárti frakciók támogatását. ha az ellenzék nem támogatja a javaslatot, akkor támogatja majd a nép.
 • "Vajon Saul Damaszkusz felé lovagol?" - tette fel a kérdést Navracsics Tibor frakcióvezető, aki a beszéd végére rájött, hogy nem, ez a régi Gyurcsány, aki rózsadombi uszodájában találja ki a politikáját. A fideszes politikus szerint Gyurcsány az, aki behozta a gyűlöletkampányt (nagy felhördülés az MSZP-sek között), aki gróf Batthyány Lajost tartja példaképnek. A Gyurcsány által felvetett problémáról közel egy éve beszél a ház, ötpárti kezdeményezés van az ügyben. Szokott beszélni kormánypárti képviselőkkel? vagy a házelnökkel? - kérdezte. Miért növekedett az elmúlt években 167 százalékkal a miniszterek fizetése, miért adott jutalmat a kormánytagoknak?
 • A bibliai elbeszélések szerint úgy kétezer évvel ezelőtt egy Saul nevű ifjú, „gyűlölettől lihegve” Jeruzsálemből Damaszkuszba tartott, hogy fogságba vesse a kivégzett Jézus követőit, akik hittek Jézus Krisztus feltámadásában. Minden másképpen történt, mint ahogy elképzelte. Az úton megjelent neki Jézus, s megkérdezte tőle: „Saul, Saul – miért üldözöl engem?” Saul összeomlott, tehetetlenné vált, megvakult, s magába fordult, majd egy bizonyos idő elteltével tanítvánnyá akart lenni. Azonban hosszú időbe telt, míg a keresztények elhitték a megtérését. Hiteles változásának egyetlen feltétele volt: mindent bevallani. „Igen, Saul voltam, de Pál lettem” – vallotta. Csak így válhatott apostollá, majd vértanúvá. (Forrás: wikipedia)
 • Egy rossz kompromisszum örökösei vagyunk 1990 óra, mondta Eörsi Mátyás, aki szerint már akkor világos szabályok kellettek volna. Ebben az ügyben nincs mit egymás szemére vetni. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint a Zuschlag-ügy kirobbanásakor derült ki, hogy semmi köze nincs a párt- és kampányfinanszírozáshoz, ezt a kérdést már jóval korábban meg kellett volna tenni.

  Ha balra nézek, nagyon sok tisztességes képviselőt látok, ha jobbra nézek, akkor nem látok olyan sokat, mert kivonultak, mondta, és azt is megjegyezte, biztos vannak korrupt képviselők is.
 • Lassan visszaszivárognak a fideszes és KDNP-s képviselők, már hárman vannak a frakcióvezetőiken kívül.
 • A Zuschlag-ügy a jéghegy csúcsa, allatta van a jéghegy, mondta a KDNP frakcióvezetője. (Nagy derültség az MSZP padsoraiban.) Semjén azt ajánlja, beszéljünk az államadósságról, a közpénzek eltüntetéséről, a társadalom kifosztásáról. Hová lett a tengernyi pénz? Hiába fogadkozik Gyurcsány, ki hisz már neki? Hinni lehet-e az őszinteségében? Felemlegette Bajnai Hajdú-bétes múltját, Kóka orra alá dörgölte a Hankookot.
 • Jó volna, ha úgy volna, de sajnos nincs úgy, mondta Boross Péter. Az MDF volt miniszterelnöke szerint már nincs olyan megrökönyödés az országban, hogy egy népszavazással el lehessen rendezni a dolgokat. Jelenleg az összes bűn bocsánatos, amit saját oldalunk politikusai követnek el.

  A Gyurcsány által felvetettek benne voltak az MDF 2004-es monori nyilatkozatában, mondta. Mekkora hullámokat vert 1994-ben a tiszta kezek bizottsága, aminek munkájáról gúnyosan azt mondta: minő nagyszerű eredménnyel.

  Boross egyetért abban Gyurcsánnyal, hogy polgármester ne lehessen képviselő.
 • Arra volna szükség, hogy ne mindenről Gyurcsány uszodája, illetve Orbán szőlője jusson az eszünkbe, mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Most figyelnek ránk a választók, most végig kell csinálni. Komolytalan, ha egy Fidesz által támogatott, korrupciógyanúba keveredett polgármesterről a Fidesz azt mondja, hogy elszocialistásodott.

  Lendvai felemlegetett egy Szijjártó-Zuschlag paktumot, ami nem ütközött az alkotmányba, mert feloszthatják az pénzeket a jobb- és baloldali ifjúsági szervezetek.
 • Gyurcsány szerint félremenne ez a vita, ha elkezdené olvasni, mi volt akkor, amikor a Fidesz volt hatalmon. Megdöbbentő, ahogy a pártszékházból mnagánvagyon lett, hogyan tűntek el pénzek a Millenáris közelében.

  Gyurcsány nem szeretné népszavazásig vinni a kérdést, de megteszi az első lépéseket, ha nem lesz más megoldás.
 • A szocialista Podolák György szerint az elmúlt másfél év erőfeszítései kezdenek beérni, erre utal a Világbank jelentése, ahol Magyarország 21 hellyel javította pozícióit. A képviselő szerint folytatni kell a reformokat, gyorsítani a feketegazdaság kifehérítését. Podolák optimistán azt mondta, a további kormánydöntéseket egyre nagyobb szimpátia fogadja majd.
 • A szocialista képviselőnek válaszoló Veress János pénzügyminiszter szerint a bátorság és elszántság megvan a kormányban. A két politikus nem keveredett egymással vitába.
 • A nyugdíjrendszer egésze ki van téve a pártok szavazatvásárlási kényszerének, mondta Harrach Péter. A KDNP-s politikus szerint a biztosítás és a szolidaritás nem különül el egymástól a magyar nyugdíjrendszer. A KDNP átfogó változtatást készített elő: a nyugdíjrendszert kiveszi a pártpolitika kezéből és ezt egy társadalombiztosítási tanács kezébe adja, hogy stabil legyen a nyugdíjrendszer.
 • Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter méltatta Harrach javaslatának érdemeit. A diagnózisban egyetértenek, vagyis hála istennek hosszabb ideig élünk, de csökken a népesség, kevesebb a járulékfizető.
 • Dr. István megfázott. Az oktatási miniszter csúnyán tüsszög, fújja az orrát.

  Miniszter úr! Ezúton kívánunk jó egészséget!
 • cikkünk a témában:

  Fellázadt nyolc szocialista

  MSZP-sek kértek felmentést a lex Mol megszavazása alól. A törvény ettõl még simán átmehet.
 • Kettős mérce tombol Magyarországon, mondta Dávid Ibolya. Nincs színvonalas parlamenti munka az MDF elnöke szerint. A konkrétumoknál viszont folytatódik az idétlen szerepjátszás, ami meghatározza a mindennapokat. Dávid emiatt konkrét eseteket ajánl: pont fél évvel ezelőtt jelent meg az a cikk, ami hat kerületi önkormányzat parkolási visszáságairól szól. Az egyik kerületben például csak a parkolási díj 12 százalékát kapta meg a kerület. Parlamenti vizsgálóbizottság állt fel, mégsem történt semmi az ügyben.
 • Havas Szófia megint szemtelenül rövid szoknyában jött. A múlt heti, vihart kavart HVG-interjúban erről így nyilatkozott az 51 éves politikus: "Bizony sok frakciótársam neheztelt [hogy miniszoknyában tette le esküjét]. Azt válaszoltam: ha majd nektek is olyan szép lábatok lesz, ti is kiállhattok középre."

 • Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese átalakítaná a civil- és egyházi finanszírozást. Veres János pénzügyminiszter az lenne a legjobb, ha a pártok között kialakulna ebben a kérdésben az egyetértés.