Fontosabb részletek
  • Gyurcsány csak Dávid Ibolya unszolására beszélt napirend előtt
  • Sólyom ombudsmanjelöltjei megbuktak
  • Megszavazták az egészségbiztosítási törvényt
  • Kordonnal zárták le a parlament környékét, rendőrök razziáztak egy közeli kocsmában
  • Rábólintottak a Fidesz népszavazására
  • Ratifikálták a lisszaboni szerződést

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nem hivatalos eredmény szerint egyik ombudsmanjelölt sem kapta meg a szükséges támogatást. Ezt minden bizonnyal hamarosan hivatalosan is bejelentik.
  • Hivatalos: Nagy Boldizsár és Péterfalvi Attila sem kapta meg a szükséges támogatást ombudsmanná választásához. Péterfalvi Attila 207 igen és 143 nem szavazatot kapott. Nagy Boldizsárra viszont csak 98 igen és 245 nem szavazat érkezett. Az ombudsmanná választáshoz 257 igen szavazat kellett volna.
    Fotók: Huszti István
  • Nyilvánvalóan politikai döntés született, reagált az ombdusman-jelöltek elbukására Sólyom László köztársasági elnök. Szerinte ugyanis ez a döntés szembenáll a szakmaisággal, hiszen az azt bíráló parlamenti bizottságok rábólintottak a két jelöltre. Sólyom nagyon sajnálja a történteket, a jelek szerint Nagy Boldizsár nem annyira, legalábbis a Fidesz által is leszavazott jelölt azt mondta: eddig is teljes életet élt, és ez a jövőben sem fog változni.
  • Nyomásgyakorlásként valakik - nyilván az egészségügyi törvény ellenzői - kifüggesztették a kormánypárti képviselők arcképeit a Parlamenthez közeli Nádor utcában.



  • Hurrog az ellenzék, tapsolnak a szocik: van immár költségvetése 2008-ra Magyarországnak. A büdzsére 206-an mondtak igent, 167-en utasították el, senki nem tartózkodott.
  • Mikola István szerint az egészségügyi bizottság hiába próbálta kipucolni az egészségügyi törvényből a zavaros részeket, ez nem sikerült. A fideszes politikus az egészségbiztosítási törvény záróvitájában leginkább azt nehezményezte, hogy a betegutakat majd egy egyelőre ismeretlen tartalmú törvényben határozza meg a kormány. Emiatt a jogszabály, mondta Mikola, nem felel meg a jogbiztonság elvének. Szerinte az már csak hab a tortán, hogy a központ kifejezést is több jelentéssel szerpelteti a törvénytervezet.
  • Nemsokára elkezdik a képviselők a név szerinti szavazást az egészségügyi törvényről. Ha a javaslat nem kapna többséget, akkor a kormánypártoknak kellemetlen karácsonyra és évvégére kell készülniük.
  • A KDNP-s Nagy Kálmán Mikola nyomdokain járt, és áttekinthetetlennek aposztrofálta a törvényt. Ő is a jogbiztonságba kötött bele, mondván: nincs összhangban a törvénytervezet a cégjoggal. (A részvénytársaságokként működő pénztárakra mintha nem vonatkozna a gazdasági törvény.) A honatya utoljára könyörög a szocialistáknak: mérlegeljék, mit is szabadítanak rá a társadalomra.
  • Béki Gabriella szerint az ellenzéket nem érdekli, mi van a 150 oldalas jogszabályban, nem is olvasták el. A szabad demokrata képviselő szerint az ellenzék azért "obstruál" így, hogy ne zavarják a tények, és nyugodtan ostorozhassa a jogszabályt. Mert ha olvasnának, akkor Béki szerint tudnák, hogy nincs új a módosítók alatt, és Mikola is tudná értelmezni a központ kifejezést.
  • Alig kezdték el húzni a szavazási szekeret a képviselők, már el is tikkadtak, a szakértők kólával próbálják formába hozni őket.
  • A vidéki Fidesz pattog, hogy hajnalban kelt, és feljött Budapestre, hogy olvashassa a módosítókat, de még nem voltak kész. Aztán stílusváltás követzezik, és a Tisztelt Ház orvosainak lelkiismeretére apellál az ellenzék, éreztetvén, hogy ezt a törvényt Hippokratész sem szavazná meg.
  • Itt is súlyán kezelik a dolgokat, a parlament még mindig a módosítók körül pörög, egy a lényeg: aki részt vett képviselőként az ülésen, az nem tudja, hogy mi van a javaslatokban. Megjegyzendő: a parlamenti hálón ott voltak az anyagok, Szili is azt javasolja, hogy a honatyák kapcsolják be laptopjukat, azért vette nekik az Országgyűlés, hogy ne kelljen bokáig gázolni a papíron benyújtott javaslatokban.
  • Úgy tűnik, elszabadult a parlament. Kósa Lajos arról oktatta a parlamentet, hogy ami itt folyik, az botrány. A debreceni polgármester szerint ahogy itt a magyar egészségügy jövőjéről tárgyalnak, úgy egy kis faluban sem fogadnának el egy szabályt a kóborkutyák befogásáról. A képviselői tüdők nekilódulnak, Szilinek már agressziven csöngetnie kellett, de hiába, hangosabb volt a hahota, mint az elnöki fegyelmező eszköz.
  • Szili Katalin ledorongolta Salamon Lászlót, hogy a módosítokról már ne beszéljen, de ő csak nem hagyta abba. A házelnök egyre kevésbé ura az ülésnek, miután megvonta a szót, óvodás érzelmekre próbált hatni. Szégyelljék magukat, üzente Szili az ellenzéknek. Azok meg nem szégyellték.
  • Gyurcsány a terem közepén átballagott Horváth Ágneshez. A miniszterelnök a tárcavezető füléhez hajolva búgta intencióit, a fotósok lázba jöttek, vadul tumultáltak, hogy lencsevégre kapják a párost.
  • A szocik is kezdenek dühbe jönni. Szabó Zoltán kioktatta a Fideszt, hogy a magyar szisztéma, meg a tisztán privát tőkével üzemelő rendszer annyiban hasonlít egymáshoz, hogy mindkettőben orvosok gyógyítnak. Korábban ugyanis az ellenzék az amerikai biztosítói modellel példálózott, ami 50 millió embert rekeszt ki, nekik a legkisebb peavatkozásokért is súlyos dollársummát kell leszurkolniuk.
  • Kordont állított fel a rendőrség a parlament kijáratainál, hogy ne lehessen majd megközelíteni az egészségbiztosítási törvényt megszavazó, az épületből távozó képviselőket. Igaz, potenciális tüntetők nincsenek a környéken.

    A Független Hírügynökség szerint a rendőrség a képviselők biztonsága érdekében döntött a lezárás mellett. A Parlament parkolójában este 7 óra után két buszban és több autóban is rendőrök várakoztak.
  • Kökény Mihály nagyon csodálkozott, hogy itt nem szeretik az egészségügyi törvényt. Ő bezzeg minden olyan megfogalmazást támogatott, ami a müködőképességet és a hatékonyságot segíti. Ráadásul abban bízott, hogy a szövegek újraírása a tartalmat nem változtatta meg. A nyelvészi felszólalás után még lekapta Mikolát a tíz körméről, mondván: ha az ellenzéki honatyák nem mászkáltak volna ki a bizottsági ülésekről, akkor most tudnák, hogy melyik kifejezés mit takar a jogszabályban. Az MDF-s Csáky András szerint az se értette a megfogalmazásokat, aki végig kibírta a bizottsági tárgyaláson.
  • Orbán valószínűleg csak a népszavazást tartja a kormányzati kritika egyetlen hatékony eszközének. Ugyanis miközben a Ház a koalíció szimbolikus egészségügyi törvénye körül kavarog, a Fidesz elnöke békésen ült a helyén. Nem szólalt fel, száját csak akkor nyitotta ki, amikor párttársaival diskurált.
  • A képviselők azt próbálják rekonstruálni, volt-e mód vitára az alkotmányügyi bizottság délelőtti ülésén. Az ellenzéki Répássy Róbert szerint nem, a szocialista Kökény Mihály viszont állította, igen. Répássy úgy emlékszik, Kökény elkésett, így nem tudhatja, mi is történt, szerinte a javaslatok ismertetése után szavazás történt. Szili házelnök azt kérte, ne próbálják rekonstruálni a bizottsági ülést.
  • Horváth Ágnes arról beszélt, hogy mennyire mély az egészségügyi reform megalapozottsága. A tárcavezető szerint 15 éve mérik az egészségügyet, de az adatgyűjtésen túl nem jutott senki, úgyhogy a legfőbb ideje változtatni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a struktúra módosítása bárkit kirekesztene a rendszerből, legyen munkás, nyugdíjas, idős, fiatal, rokkant, és így tovább. Mert mindenki kezelve lesz, csak éppen megválaszthatja, hogy hol, milyen körülmények között kúrálják. Úgyhogy a miniszter felszólította az ellenzéket, hogy ne legyen az egészségügy kerékkötője, és ne gyalázza tovább a törvényt.
  • Nemsokára kiderül, hogy megkapja-e az egészségügyi törvény a kormánypártok többségét. A képviselőket ábécé-sorrendben, egyesével kérdezik arról, hogy egyetért-e a szabad demokrata vezetésű egészségügyi tárca előterjesztésével.
  • Az ellenzéki képviselők hurrognak, amikor egy-egy kormánypárti kimondja az igen szót.
  • A név szerinti szavazás során Kontúr Pál fideszes képviselő azt követelte képviselőtársaitól, álljanak fel, amikor a nevüket hallják.


  • Megkapta az egészségügyi törvény a szükséges 194 szavazatot. A szavazás még tart, és a pontos számokat csak később jelentik be hivatalosan.


  • Kóka János egykori szabad demokrata miniszter átvonult a patkón, hogy cuppanós puszival köszöntse Horváth Ágnest győzelme alkalmából, az ellenzék fütyül.
  • Szocialista kormánybiztos irányítja az egészségbiztosítási reform végrehajtását. A tervek szerint személyéről még idén dönt a kormány. A Független Hírügynökség információi szerint erről nem egyeztettek előre a szabad demokratákkal. A kormánybiztostól azt várják, hogy tartalommal töltse meg a reform végrehajtási rendeleteit, melyeket egyébként az SZDSZ vezette Egészségügyi Minisztériumnak kellene elkészítenie.
  • Közös sajtótájékoztató


    Ahogy eddig is, ezután is az SZDSZ felügyeli az egészségügyi reformot, reagált Kóka János pártelnök arra a hírre, hogy a szocialisták saját kormánybiztost szeretnének kinevezni a törvény végrehajtásának ellenőrzésére.
  • És Gyurcsány szólt, az egészségügyről egyelőre hallgatott, a következő napirendi pontnál a lisszaboni szerződést magasztalta. Történelmi áttekintés következett az Európai Unió egybekovácsolásának folyamatártól. Eddig még soha nem tudtak önállóságuk egy részéről lemondó nemzetek egy ilyen, a mindennapokat is átszövő rendszert létrehozni, dícsérte Gyurcsány az európai közösséget.

    Közben a béke húrjait pengette, s köszönte a pártoknak, az EP-képviselőknek, no meg az apparátusnak, hogy a politikai véleménykülönbségek ellenére egységesen fáradoznak azon, hogy Magyarország erős, aktív tagja legyen EU-nak. Azért némi áthallás is kiérződött a miniszterelnök szavaiból, amikor a vén kontinens sokszínűségét állította példaként a képviselők elé. És a kormányfő azt is világossá tette, hogy ebben a környeztben feloldóthatnak a történelmi sérelmek, már ha régi bajokra nem új vicsorgás a válasz, hanem új megbékélés.
  • Állig felfegyverzett rendőrök igazoltatták egy, a Parlamenthez közeli kocsma vendégeit. Az italozó a Kossuth téri tüntetők egyik törzshelyének számít.