Könnygázzal oszlatták fel a kordonbontókat

2008.02.11. 13:56

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány nem akart napirend előtt beszélni, de Dávid Ibolya unszolására mégis szólt.
  • Négyórás vita után újra megszavazta a kormánytöbbség az egészségbiztosítási törvényt.
  • Több száz demonstráló tüntetett a Kossuth téren a törvény és a kormány ellen.
  • A déli kapunál a tüntetők bedöntötték a kordon egy részét, a rendőrök könnygázzal válaszoltak, és kiszorították a demonstrálókat a Kossuth térről.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagyon sok háttértanulmány előzte meg a Ház előtt lévő törvényt, vélekedett Béki Gabriella szabad demokrata képviselő. A politikus vitába szállt Mikola István azon vélekedésével, miszerint a francia-modell volna az üdvözítő. Emlékeztetett, ott is van például vizitdíj és ott se minden csak szép és jó. "Nem ismerek olyan állami rendszert, ahol ne volnának finanszírozási problémák. Drágábbnál drágább módszereket hoz a tudomány fejlődése" - mnondta a politikus megjegyezve, pártja elfogadásra javasolja a törvényt.
  • A szocialista képviselők lakásánál elkövetett Molotov-koktélos támadások kivizsgálását ígérte az intézkedések részletezése nélkül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök az MSZP-frakció hétfő délelőtti ülésén. A támadások ügye várhatóan szóba kerül a frakció kedd délutáni informális ülésén is.

    Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője még pénteken mondta el, hogy ismeretlenek négy szocialista képviselő házára dobtak Molotov-koktélt péntekre virradóra, és terrorcselekmény bűntette miatt rendeltek el nyomozást.

    Három településen - Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen - összesen négy szocialista politikus házánál történt bűncselekmény; személyi sérülés sehol sem történt, de anyagi kár keletkezett. (MTI)
  • Miközben Tukács István szocialista képviselő azt ecseteli, érdemi változások vannak az egészségügyi törvény parlament előtt fekvő verziójában, aközben már egy pártelnök se kíváncsi a vitára. Már se Orbán, se Kóka, sem pedig Semjlén nem ül benn, az ülés elején gondterheltnek tűnő Gál J. Zoltán se követi már élőben a vitát.
  • Csáky András (MDF) szerint alkotmányellenes, hogy a képviselők nem ismerhették meg időben az egészségügyi törvényjavaslat mostani szövegét. Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy az államfő nem kért normakontrollt a jogszabályról, mert akkor az alkotmánybírák soronkívül dönthettek volna a szabályozásról. Kifogásolta azt is, hogy a végrehajtási rendeleteket sem lehet a szavazás előtt megismerni..
  • A képviselők egy ideje már csak önmagukat és egymást ismételgetik, ezt viszont mi nem közvetítjük. Ha bármi érdekes történik, visszatérünk!
  • Szünetünket megszakítjuk, Lamperth Mónikának ugyanis új frizurája van!

  • A tűzszerészek bombakereső kutyákkal fésülik át a parlamenti parkoló autóit.


  • Wittner Mária 56-os túlélővel, fideszes képviselővel forgat filmet a Parlamentben Siklósi Beatrix. Az egyik jelenethez megérkezett Waszlavik Gazember László is. Épp a kupolateremben forgattak, amikor kiderült, hogy ehhez nem kértek engedélyt a Ház apparátusától. A teremőrök udvariasan, de határozottan felszólították őket, hogy hagyják abba a filmezést.
  • Újságírókkal együtt körülbelül ötvenfős csoport indult a Blaha Lujza térről a Kossuth tér felé hétfőn négy óra körül, az Astoria, Deák tér érintésével. A negyven tiltakozó a járdán halad, a buszsávban egy rendőrautó kíséri őket bekapcsolt villógóval. A csoport tagjai az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény módosítása ellen tiltakoznak, "nem" feliratú hurkapálcás papírzászlókat tartanak kezükben, valamint páran egy "Hazug kormány, nemzetvesztő parlament" feliratú transzparenst visznek. Jelenleg épp a Nagydiófa utcánál járnak, csendben, minden különösebb felhajtás nélkül haladnak a Parlament felé.
  • A majd négy órája zajló egészségügyi vita a végéhez közeledik, a levezető elnök ugyanis pár perccel ezelőttig Világosi Gábor volt, most viszont visszavette az elnöklést Szili Katalin házelnök, aki így újfent megúszhatja az egészségügyi végszavazást.
  • Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető is bekapcsolódott a vitába, és üdvözölte, hogy név szerinti szavazás lesz most is. Az ezt kezdeményező ellenzéket azzal ostorozta, hogy a Fidesz-kormány programjában is benne foglaltatott az egészségügyi rendszer átalakítása. "Hallani akarom azokat a neveket, akik most erre nemet mondanak, hallani akarom azoknak a nevét, akik kataszrófával riogattak a patikán kívüli gyógyszerárusítás miatt" - fogalmazott a politikus.
  • Nem sokkal háromnegyed öt előtt egyesült a Blaha térről és az Oktogonról indult két csoport, és együtt haladnak a Parlament felé, jelentette tudósítónk. Jelenleg körülbelül százan vannak, a Bazilika háta mögött vonulnak, sokan - főként az Oktogonról indultak - sípolnak, jelszavakat skandálnak ("Gyurcsány takarodj", "vesszen a kormány"), a tömegben két magyar és egy árpádsávos zászlót látni.
  • Horváth Ágnes valószínűleg csak egy beszédet írt erre a napra, mert körökörösen ismétli érveit arról, hogy ez a betegnek jó, mert itt mindenki kap, és senkitől nem vesznek el semmit. Közben megtelt a terem, valószínűleg nem a miniszterasszony retorikai képességei húzzák a padsorok felé a képviselőket, hanem a frakciófegyelem. Nemsokára szavaznak.
  • Mostmár valóban pillanatok vannak a szavazásig, a pártelnökök is visszatértek a patkóba, bár Kóka János és Dávid Ibolya egyelőre nem látszik.
  • Névszerinti szavazás kezdődik, ehhez mindenkinek fel kell állnia.
  • Farkas Imre már korábban felmentést kért, de a szocialista frakció ezt nem hagyta jóvá. Ő mégsem vett részt a szavazáson, amiért akár pénzbüntetést is kaphat.
  • Gál Zoltán - Gál J. Zoltán édesapja - sem vett részt a szavazáson a szocialisták közül.
  • A miniszterelnök megszavazta a törvényt, Karsai József viszont nemmel szavazott, ezért nagy tapsot kapott az ellenzéktől. "Ülj át" - kiabálta néhány szocialista Karsainak.

    Karsai nemet mond
  • Filló Pál sem szavazott, nem volt a teremben, amikor a nevét olvasták.
  • A vonulók nem sokkal öt előtt megérkeztek a Vértanúk terére és a Nagy Imre szobornál demonstrálók közül sokan csatlakoztak hozzájuk, hogy együtt menjenek tovább a Parlamenthez. Körülbelül négyszázan lehetnek.
  • A törvény elfogadásához a parlamenti képviselők többségének, legalább 194-nek a támogatása kell.
  • Miniszteri öröm
    Megkapta a többséget az egészségbiztosítási törvény.
  • Fotó: Barakonyi Szabolcs

    Sorra gratulálnak Horváth Ágnes tárcavezetőnek a minisztertársak, a miniszterelnöktől és saját pártelnökétől is puszit kapott a tárcavezető.
  • Horváth Ágnesék ezúttal elfelejetettek pezsgőt bvehűteni a törvény megszavazására, ezért cukormentes kólával koccintottak a parlamenti büfében.
  • cikkünk a témában:

    Az egészségbiztosítási reform eddig

    Minden 2006 nyarán kezdődött a Zöld könyvvel.
  • cikkünk a témában:

    Egy évig semmi

    Másodszor is zöld utat kapott az egészségbiztosítási reform, de leghamarabb egy év múlva érezhet változást az állampolgár, addig meg kell alakulniuk a magánbefektetők részvételével létrejövő egészségpénztáraknak.
  • A Tisztelt Ház 203 igennel, 173 nem ellenében másodszor is kodifikálta az államfő által visszaküldött egészségbiztosítási törvényt.
  • Körülbelül 600-an demonstrálnak a kormány és az egészségbiztosítási törvény ellen. A tüntetők két csoportban vannak, a Vértanúk terén körülbelül 100-an, az Alkotmány utcánál pedig 400-600-an vannak. Mindkét helyszínen szónokolnak, a forgalmat rendőrök eltereltékj a Kossuth térről.
    Kattintson!
    Huszti István képei
  • Új eszközzel gazdagodott a politikai pr fegyvertára, ugyanis kiderült, hogy a Molotov-koktél is remek véleményformáló valami, legalábbis Sándor István, azt mondta, hogy őt a házára repülő palack győzte meg: meg kell szavaznia az egészségbiztosításról szóló törvényt.
  • "Nem elégedhetünk meg azzal, hogy a választók négyévente szavaznak, közben pedig a politikusok azt csinálnak amit akarnak" - ezzel a Gyurcsány Ferenc-idézettel támadta oldalba a koalíciót Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetőjének taktikája nem rossz, hisz a miniszterelnök szavaira hivatkozva kérte az Országgyűlést, hogy adja áldását az ellenzéki párt által kezdeményezett, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazásra.

    A szocik hurrognak, de Navracsics megnyugtatja őket, hogy népszavazás márpedig lesz, akkor is ha Horn Gábor koalíciós államtitkár vértolulást kap. A Fidesz frakcióvezetője azt javasolta, hogy az ellenzéki párt vizitdíjra, kórházi napidíjra, tandíjra kihegyezett referendumához csapják hozzá a megerősítő népszavazást. Sommás válasz röppen az MSZP-s padsorokból: ne röhögtess.