Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Gyurcsány: Nem elég a trikolórba öltözni

2008.03.03. 10:03

Fontosabb részletek
 • Gyurcsány a Fidesz hazafiságát ostorozta, és adóügyben parlamenti vitanapot jelentett be.
 • A Fidesz szerint Gyurcsányék hat éve vannak hatalmon és azóta elsőkből az utolsók lettünk. A 300 forintos vizitdíj sokaknak sok.
 • Hiller napirenden kívül is vitázott Pokornival
 • Lefagyott a parlamenti beléptetőrendszer

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nyilvános lesz a jövőben az állami vezetők illetménye, a számukra kifizetett jutalom, illetve személyijövedelemadó-bevallásuk - az erről szóló törvényjavaslatról mai ülésén dönt az Országgyűlés. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat rendelkezik az állami vezető és hozzátartozója vagyongyarapodási vizsgálatának ötévenkénti lefolytatásáról.

  Az adatokat a Miniszterelnöki Hivatal honlapján teszik közzé, a jogszabály hatálybalépését követő 45 napon belül kell nyilvánosságra hozni.

  A Ház dönt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló országgyűlési határozati javaslatról, amely alapján a fórum a parlament saját állandó intézménye lesz. A szervezet a határon túli magyar közösségek törvényhozóit, az Európai Parlament magyar képviselőit és az Országgyűlés delegált képviselőit tömöríti. (MTI)
 • Fél egy után pár perccel húsz szocialista képviselő lézeng a parlamenti patkóban, a fideszeseknek nyoma sincs. Ez azt sejteti, ők is tudják már, hogy Gyurcsány Ferenc napirend előtt szónokol. Az ülés egykor kezdődik.
 • Néhány fideszes megérkezett, nyilván, hogy legyen kinek kivonulnia, ha Gyurcsány szólásra emelkedik. Mátrai Márta frizurája továbbra is egyedülálló, ő egyelőre a legjobb frizurájú képviselőasszony. A szocialisták már negyvenen is vannak, beült az első SZDSZ-es is a padba.
 • Gyurcsány Ferenc a partnerségről beszél napirend előtt. Vojnik Mária (MSZP) Népszavazás, vagy amit akartok, Dávid Ibolya (MDF) Demokráciánk védelmében, a korrupció ellen, Hoffmann Rózsa (KDNP) Esély, tudás, tandíj?, Gusztos Péter (SZDSZ) Ki a pártokkal a munkahelyekről, Pokorni Zoltán (Fidesz) A tandíj ára címmel szólal fel.
 • Megérkeztek a Fidesz-KDNP frakcióüszövetség képviselői. Semjén Zsolt és Navracsics Tibor láthatóan készül a miniszterelnökkel való szócsatára. 20-30 képviselőtársuk pedig vár a jelre, hogy kivonulhasson. A rutinosabbak a folyosón várják a miniszterelnöki felszólalás végeztét, sokan pedig még meg se jöttek. Eközben a kormánypárti frakciók zajosan foglalják el helyeiket.
 • Ha nincs tömeg, baj akkor is akad a kapuknál, már megint borzasztóan nyúlós a beléptetési procedúra. Az ok: az informatikai rendszer lefagyott, a számítógépek némák, minden papíralapon zajlik. Azaz minden egyes befelé vágyó esetében több tucatnyi leadott papírlapot nyálaznak át az őrezred tagjai. Azért bejutottunk.
 • Két hete, évértékelő beszédében papírból olvasva beszélt a miniszterelnök, most fejből szónokol.
 • Megtapsolták a szocialista képviselők a miniszterelnök felszólalásának hírére a távozó ellenzéki politikusokat.
 • Gyurcsány végtelenül sajnálja, hogy az ellenzékiek elhagyták az üléstermet. Meg akarta örvendeztetni őket egy könnyű Széchenyi-idézettel. Érdemes figyelmeztetniük egymást, hogy nem elég reggeltől estig a szent magyar trikolórba öltözni.

  Nagyobb célok kellenek annál, mint a népszavazási kampányszövegek. Egyik oldalról az ellenzékiek azt mondják, kevés a pénz, miközben megmutatják: lehet az még kevesebb is.
 • Néha puskázott
 • Gyurcsány szerint a Fidesz hazafisága nem féloldalas, hanem igazi magyar átverő-show, aminek a lényege, hogy hogyan lehet elleplezni a nemzet távlatos víziójának hiányát 300 forintos kérdésekkel. Ha az emberek arról szavaznának, hogy kellene-e fizetni a helyi közlekedésért vagy nem, akkor nyilván a nemre szavaznának. Az a kérdés, hogy az adófizetők tevőleges hozzájárulása nélkül lehet-e jó egészségügyet és felsőoktatást teremteni.
 • Gyurcsány szerint mindegy, hogy mi lesz a népszavazáson. "A baj az, hogy kevesebbek lettünk egy illúzióval." A Fideszre utalva elmondta, hogy mára - szemben a rendszerváltással - hamis lett a politikájuk. De miért csodálkoznánk, ha a liberális pártból mára plebejus lett. A Fidesz a szabad Magyarország eszményét elárulta, nagy reménységei voltak a magyar demokráciának, de csalódás lett.

  Azt mondta, kíváncsian várja március 10-e reggelét, hogy milyen lesz a jövő, lehet, hogy aludni sem tud majd. "Gyermeki izgalomban vagyunk, hogy megmutassa magát ez a csoda" - ironizált a kormányfő.
 • Gyurcsány azt mondta, egy másik vízió szerint a népszavazásnál bonyolultabb útra kell indulni, ami magával visz tízmilliót vagy még többet is. "Ami arról szól, hogy nem lebeszél az erőfeszítésről, hanem bíztat. Az a kérdés, milyennek látjuk az országot: ahol gyávák és lusták gyülekeznek, vagy ahol nagyszerű tetteket alkotnak az emberek."
 • Gyurcsány arról beszélt, hogy sokszor hallotta az ellenzéki vádakat: hol vannak a hatástanulmányok? Valamennyi parlamenti párt frakcióvezetőjének elküldték az adózási hatástanulmányokat. A rendszerváltás óta először több hónap lesz arra, hogy megvitassák a kormány adójavaslatait. Az ellenzéknek több hete lesz végiggondolni, mit javasolnak Magyarországnak, a Pénzügyminisztérium pedig kidolgozza a javaslatok hatásait. Azt is elmondta, parlamenti vitanapot is akarnak az adójavaslatokról.
 • Gyurcsányt eddig főként amiatt bírálták, hogy nem konzultált eleget az MSZP-n belül, nem egyeztetett a civilekkel, a szakmai érdekvédőkkel, az ellenzékkel. Szavak szintjén ez már a múlté. Most égen-földön azt hangoztatja, hogy mindenkivel mindent meg fognak beszélni a döntések előtt.
 • Gyurcsány azt kérdezte, honnan lehet előteremteni több pénzt, a kedvezmények vagy a szociális pénzek megkurtításából?
 • Az SZDSZ parlamenti frakciója határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy az Országgyűlés az ország energiaellátásának biztosítása, az egyoldalú energiafüggőség elkerülése érdekében alapvetőnek és stratégiai fontosságúnak tartja a Nabucco-földgázvezeték megépítését, mondta Kóka János sajtótájékoztatóján. A pártelnök közölte, azt szeretnék, hogy a kormány csak olyan intézkedést tegyen, amely nem veszélyezteti, vagy sérti a Nabucco-projekt megvalósulását.

  A párt egy másik határozati javaslatában olyan eseti bizottság létrehozatalát indítványozza, amely segítené a földgázvezeték előkészítését és megvalósítását. A bizottságban fele-fele arányban képviseltetné magát a kormányoldal és az ellenzék. (MTI)
 • Navracsics Tibor nem tudja, mi a célja a miniszterelnök napirend előtti felszólalásainak. Nem jelent be semmit, nem győzi meg a közvéleményt. A Fidesz frakcióvezetője arra gondol, ez egy levezető gyakorlat, az MSZP gyűlöletóráin felgyülemlett feszültséget akarja így levezetni.

  Azt javasolja, csínján bánjon Széchenyivel, nehogy úgy járjon, mint Batthyányval, akinek örökösei kikérték maguknak, hogy nevét a szájukra vette.

  Navracsics emlékeztetett, Gyurcsányék hat éve vannak hatalmon és azóta elsőkből az utolsók lettünk. Hat év után eljutottunk oda, hogy 300 forint nagyon sok embernek komoly probléma lett, mert ez többnyire nem egyszeri 300 forint.

  Felidézte, hogy a szocialisták a kampányban azt ígérték, nem lesz tandíj, mégis lett. Ezért lesz most népszavazás. Ha pedig valaki teljesíti a népszavazás kritériumait, akkor lehet népszavazás.
 • Navracsics azt mondta, őket lehet paprikajancsizni, júdásozni, ostobázni, de a több mint 2 millió szavazójukkal és támogatójukkal ezt ne tegye a kormányfő.
 • Semjén Zsolt szerint Gyurcsány felszólalása nem a partnerségről szólt, hanem szimpla gyalázkodás volt. Különös, hogy az MSZP hétvégi rendezvényén Gyurcsány lejúdásozta az ellenzéket, miközben az MSZP árulta el a baloldali értékeket. A KDNP elnöke kikérte magának, hogy burkoltan lehazaárulózta az ellenzéket a szombati MSZP-nagygyűlésen.

  A családi adózásról szóló KDNP-s javaslatukat leszavazták, ezek után nagy hit kell hozzá, hogy partnernek tekintsék egymást. Szerinte Gyurcsány a Déli Áramlat gázvezetékének kérdésében a parlamentnek sem volt partnere. Ötpárti javaslat benyújtásában egyeztek meg, ehelyett Kóka nyújtott be javaslatot. Azt javasolta, kövesse Schrödert és fogadja el a Gazpromnak egy jó zsíros állásajánlatát. Azt is mondta, a Gazprommal már megvan a partnerség, a társadalommal nincs meg.
 • Kovács Tibor (MSZP) arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként a Vigadóban tartotta évértékeléseit valamikor a 90-es évek végén, a kétezres évek elején.

  A Fidesznek 300 forintnyi mondanivalója van. A felzárkóztatási programnak van negatív hatása, a gazdasági növekedés például lehetne nagyobb. Örül, hogy az adózási kérdésekben társadalmi párbeszéd indult, de fájlalja, hogy az ellenzék nem vesz részt a rendezvényeken.
 • Az MDF és az SZDSZ nem akart hozzászólni.
 • Gyurcsány azt válaszolta az ellenzéki frakcióvezetők, hogy nem voltak jó formában.

  Megkérte Navracsics felszólítását, hogy ecsetelje a baloldali kormányok eredményeit. Majd elkezdte maga ecsetelni: autópálya vezet Szegedig, Debrecenig. A reáljövedelmek a 2001-esnek a 130 százalékát teszik ki. A nyugdíjak is növekedtek. Dunaújvárosban hidat építettek, és épül egy M0-s híd Budapest északi részén is. Önkéntes lett a csatlakozás lehetősége a honvédséghez.
 • A szocialista Karsai József a szakértői páholyból figyeli az eseményeket. Pedig még van helye a szocialista padsorokban.
 • Gyurcsány nem örül annak, hogy Schröderről beszélt Semjén. Emlékeztetett arra, hogy a német kereszténydemokraták támogatták az Északi Áramlatot. Berlusconi és Prodi sem vitatkoztak azon, legyen-e orosz gázvezeték. (Törökországról úgy beszélt, hogy megkérdezte Semjént: ismeri, ugye, ha máshonnan nem, hogy olcsón lehet ott bundát venni.)
 • "Ki ez a kacsahangú nő?" - kérdezte a politika világát távolról figyelő kollegánk, amikor a szocialista Vojnik Mária kezdett el beszélni.
 • A politika világát közelebbsől ismerő munkatársunk szerint Vojnik Mária Pogány Judit színésznő magyar hangja.
 • Közvélemény-kutatóknak álcázott ijesztgetők zavartak meg békés polgárok a hétvégén, akik azt állították ha nem akarják, hogy ezer forint legyen a vizitdíj, menjenek el a szociális népszavazásra, panaszolta napirend előtti felszólalásában Vojnik Mária szocialista egészségpolitikus. Aztán megtudjuk, hogy nemcsak a politika, de egyes kórházak is fokozzák a hangulatot. Direkt nem fedett helyen helyezik el a vizitdíjautomatákat, hogy verje az eső és fújja a szél a feltorlódott tarifa-fizetőket, és jól szidják a kormányt.
 • Kiss Péter kancelláriaminiszter átérzi a vojniki pro bléma mélységeit, és jól megmondja, hogy a népszavaztatók a maguk hatalmi bázisát építgetik a referendummal.
 • Dávid Ibolya ismét a közélet tisztaságát ekézi, szerinte itt az újabb Gripen-ügy, csak ez most nem a levegőben érkezett, hanem sínen. Az MDF elnöke azt firtatja, hogy vehet fel 2 milliárd forintos sikerdíjat egy noname magyar bt. a MÁV Cargo privatizációja kapcsán.

  Aztán Dávid a 2006-os lobbitörvénybe veri a Tisztelt Ház orrát, miszerint ez a cég nem szerepel a lobbicégek listáján, márpedig oda kötelező lenne felvenni a jogszabály szerint. Dávid gyorsan levonja a következtetést, szerinte a MÁV-ot felügyelő GKM sáros lehet, úgyhogy azt kéri a kormánytól, ne hallgassa agyon az ügyet.