Ez a poszt a következő Percről percre része:

A nagy sárdobálás

Csurka István szelleme kísértett a parlament hétfői ülésnapján. Az Egyesült Államokból vasárnap hazatért Gyurcsány Ferenc napirend előtt azzal vádolta az Orbán-kormány tagjait, hogy 2001. szeptember 11-e után nem merték azt mondani a MIÉP-elnöknek, hogy nincs igaza. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője cserébe egy korabeli tudósításokat, parlamenti jegyzőkönyveket tartalmazó mappát adott át a kormányfőnek.

Parlamenti tudósítóink Áder János költői kérdését tették fel a szocialista frakció néhány tagjának, akik közül Szitka Péter egy Peruból hozott Romeo y Julieta szivarra gyújtott. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök az euró bevezetését kérte számon a kormányon, az MDF-es Karsai Péter aziránt érdeklődött, hogy a szegedi romák kitelepítése valóban sikertörténet-e.

Parlamenti tudósításunkban olvasói véleménynek is helyet adtunk. Sajnálom, hogy ez a parlamenti ciklus csak a mocskolódásról, és a sárdobálásról szól - írta V.-né Szegedről. - Sajnálatos az is, miszerint O. V. munkakerülő, és van képe ahhoz, hogy az adófizető állampolgárok pénzét pofátlanul, szemrebbenés nélkül felveszi."

Orbán Viktor lába beszorult a liftbe, cecelégy szabadult az álomkóros képviselők közé és a kultuszminiszter nem hallott arról, hogy necces a politika. Ülésezett a Nagy Népi Hurrá.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Áder János korabeli sajtótudósításokat, parlamentijegyzőkönyv-kivonatokat, illetve amerikai vezetők nyilatkozatait tartalmazó dossziét adott át a kormányfőnek. Az első egy 2001. szeptember 11-i nyilatkozat, amely szerint Orbán megszakítja németországi látogatását az Amerikában történtek miatt. Orbán szavai szerint a Washington és New York elleni terrortámadások a szabad világ elleni támadást jelentik. A dossziénak része egy, az amerikai követségnek küldött részvétlevél, amit Kövér László ügyvezető alelnök jegyzett. A paksamétában szintén szerepel egy nagyköveti nyilatkozat, amely az amerikai elnök köszönő szavait tolmácsolta. A dosszié tartalmazza Orbán akkori parlamenti szavait, amelyben ismét részvétét fejezte ki, és ismertette a hazai lépéseket. Gyurcsány megkapta az akkori országgyűlési határozatot, valamint Brinker nagykövet cikkét és idősebb Bush köszönő szavait is.
  • Útelágazáshoz érkezett az ülést vezető alelnök. Az egyébként ritkán hallott interpelláció kifejezés kiejtése okozott gondokat.
  • Hamarosan kezdődnek az interpellációk. Rögtön a gazdasági bizottság egy elutasított interpellációra adott jelentését vizsgálják. Június 13-án a fideszes Manninger Jenő kérdésére adott gazdasági államtitkári választ az Országgyűlés nem fogadta el, pedig, ha Horn Gyula és még három szocialista nem nyomta volna meg a nem gombot az igen helyett, akkor már ezen is túl lennénk. A BKV-nál edződött, az MDF-ből kiugrott Manninger a balesetveszélyes közutak állapotáról érdeklődött.
  • Még mindig a június 13-i, elutasított interpelláció a téma. A fideszes Manninger Jenő fájlalta, hogy Kóka miniszter nem tudott időt szakítani a vitára, pedig igazán ritkán fordul elő, hogy a kormánytöbbség leszavaz egy kormánytagot. Szanyi Tibor államtitkár mély sóhajjal kezdte hozzászólását, majd megdicsérte a gazdasági bizottság jelentését.
  • Nemrég a tőzsdeelnök édesapja, a szabad demokrata Szalay Gábor beszélt, még mindig a nyár elején leszavazott államtitkári válaszról.

    Emlékszik, hogy Szalay Gábor a Medgyessy-kormányban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára volt, de le kellett mondania, mert kiderült, a '70-es évek végétől a '80-as évek végéig megszakításokkal együttműködött a Belügyminisztérium III/II-es csoportjával?

    Szalay szerint csupán annyi köze volt a titkosszolgálatokhoz, hogy mint mérnök-üzletkötő alkalomadtán beszámolt arról, hogy kikkel tárgyalt és milyen üzleti ügyekben. Azonban soha nem írt alá semmiféle beszervezési dokumentumot, és jelentést sem tett, éppen ezért a titkosszolgálatoktól se pénzbeli, se tárgybeli juttatást, sem kitüntetést nem kapott szolgálataiért.

  • Lehalt a parlamenti internet. Kétségbeesett bitek rohangálnak a kvaterkázó képviselők lábai között. Az informatikai osztályvezető éppen értekezik, ezért nem tudtunk a technikai összeomlásról érdemben tájékozódni.
  • „Terepjáróból és helikopterről a nyomvályúk nem látszanak” – poénkodott Manninger Demszkyn és Kókán. A fideszes politikus szerint a sok kis mutyi helyett egy nagy mutyi lett az útkarbantartási üzletág. „Az ötvenes években neveztek ki egyetemi végzettség nélküli embert az útügy élére” – mondta Manninger, aki szerint a privatizáció sem hoz pénzt az ágazatba.

    Kérem, fejezzék be a sárdobálást!

  • Boros Imre, az MDF egykori képviselője, az előző ciklus PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztere is beszállt a leszavazott államtitkári válasz miatt kialakult sárdobálásba.

    Tudta-e, hogy Boros Imre - Medgyessy Péter ügynökbotránya után - a Magyar Nemzetben egy 1986 és 1992 között zajlott nemzetközi pénzügyi ügyletről számol be, amelyben a Magyar Nemzeti Banknak egy álüzletekkel operáló külföldi partnerrel kellett "megmérkőznie"? Az országot súlyosan érintő határidős üzletekben az MNB vesztesége akár a több százmillió dollárt is elérhette volna, ezért a tranzakciók vizsgálatába Boros szerint bekapcsolódtak a magyar és az érintett ország rendőrei, ügyészei, sőt - kezdetben fedett módon - titkosszolgálatai is.

    A volt miniszter állítása szerint a bonyolult, pénzmosásgyanús ügyletekkel kapcsolatban a rendőrség kért tájékoztatását, a magyar titkosszolgálat pedig konspirációs kiképzésben való részvételre kérte őt. Boros elmondása szerint az MNB-ből való távozásakor együttműködési nyilatkozatot írattak vele alá, ami az MNB egyes vezetői előtt is ismert volt.

    Mivel az utóbbi információt elfelejtette megosztani az MDF-frakcióval, át kellett ülnie a függetlenek közé.

  • Boros Imre beszéde közben Csepeli György informatikai államtitkár a miniszteri bársonyszékben elszundított. Horn Gyula szemében sóvárgás látszik.
  • Molnár Gyula, a szocialisták budapesti vezetője a parlamenti ülésterembe érve a sajtópáholy felé fordult, és kitátotta a száját. A szürreális élmény értelmezve rájöttünk: most nem rágózik!

    Kérem, hagyják abba a sárdobálást!

  • Már második áldozatát szedi a parlamentbe beszabadult cecelégy. Az előbb Csepeli Györgyöt (informatikai politikai államtitkár) csípte meg, aztán - Herényi Károly felszólalása közben - Mester Lászlót is megtámadta a rém. A szocialista képviselő a jobb könyökére támaszkodva próbálta egy ideig a fejét tartani, de aztán rajta is győzedelmeskedett az álomkór. Addig sem dobálja a sarat.
  • Először is azzal kezdem, hogy az Önök honlapján igencsak ocsmány megfogalmazások jelennek meg egyes fejezetek címeként! Méltatlannak tartom, hogy az újságírók ilyen ocsmány szavakat használnak akkor, amikor a magyar nyelv kifejező készlete igen gazdag.

    Más: A mai parlamenti hozzászólások ismét bebizonyították, hogy a Fidesznek, élén O.V.-nek nincs mondanivalója. Ez igencsak sajnálatos, mert az általuk vélt hibára, esetleges tévedésekre nem mutatnak rá, hanem nyelvi hibákkal tele megfogalmazott értelmetlen összevisszaságokat hordanak össze. Én úgy gondolom, hogy egy parlamenti képviselőnek tömör, érthető, és lényegre törő mondatokkal kellene kifejezni magukat.

    Sajnálom, hogy ez a parlamenti ciklus csak a mocskolódásról, és a sárdobálásról szól. Sajnálatos az is, miszerint O. V. munkakerülő, és van képe ahhoz, hogy az adófizető állampolgárok pénzét pofátlanul, szemrebbenés nélkül felveszi.

    Tisztelettel: V.-né Szegedről

  • A cecelégy egy "afrikai vérszívó rovar, emberre az álomkórt, állatra pedig a nagana nevű hasonló betegséget viszi át. Eddig legeredményesebb védekezési mód ellene élőhelyének felszámolása volt."

    Forrás: Patika Magazin

  • Interpellációk kezdődtek. A szocialista képviselők a szavazásokra gyakorlatilag berontottak az ülésterembe.
  • Enyhén szólva is bizarr elnézni, hogy testes férfiak alig félméteres székeken ülve - szorosan egymáshoz simulva - követik figyelemmel Kovács Tibor Manninger Jenő felszólalására adott válaszát. Ez a szűkös tér - mondjuk ki a szót: élettér - minden bizonnyal közrejátszik abban, hogy politikusaink felfokozott idegállapotban ássák az árkokat. Az Index ezért kezdeményezi: csökkentsék a parlament létszámát, hogy a képviselők kényelmesebben töltsék a hétfőket.
  • A Manninger Jenő interpellációjára adott választ a parlament elfogadta, Horn Gyula most jobban figyelt. A közutak állapotáról egyelőre tehát befejeződött a sárdobálás.

    Kérem, ne is folytassák!

  • Koncz Ferenc (Fidesz) a tiszai árvízvédelemmel foglalkozó Vásárhelyi-tervet kéri számon a kormányon. A képviselő szerint a jelenlegi tempóban 35 évig tartana a terv végrehajtása, közben a helyiek aggódnak, mikor viszi el őket a víz. A garasoskodás ebben a helyzetben elfogadhatatlan, a kormány inkább Wesselényi-tervet hirdessen, az árvizi hajós után. Vagy adjon pénzt a Vásárhelyi-tervere.

    Persányi Miklós szerint az elmúlt évszázad nagy munkáihoz hasonlítható, ezért is hirdették meg tíz évre. Az illetékes miniszter szerint teljes biztonság ugyan nincs, de a Tisza mentén a legtöbb helyen biztonságban élnek a helyiek.

    "A kormány csak beszél, csak beszél, ahogy a miniszter úr is" - hangzik a képviselői visszavágás, miközben kapavágás sehol, ezért nem fogadja el a miniszteri választ.

    A parlamenti szavazógépek azonban nem hagyják cserben Persányi Miklóst.

    Kérem, fejezzék be a sárdobálást!

  • Barati Attila pácini polgármester szeptemberben bejelentette, hogy éhségsztrájkba kezd, mivel a Vásárhelyi-tervben beharangozott tiszai vésztározó építését a korábbi fejlesztések nélkül kezdték el. Felhívtuk a Koncz Ferenc interpellációjában is említett polgármestert, akitől megtudtuk, hogy akcióját október 21-ig elhalasztotta. "A környékbeli polgármestertársaimmal időt adunk a kormánytöbbségnek arra, hogy a költségvetési törvényjavaslatba vegye be a vésztározóhoz szükséges fejlesztéseket is" - mondta Barati. Ellenkező esetben október 23-án kezdi meg éhségsztrájkját.

    A polgármester szerint, ha a kormány jelenlegi tervei valósulnak meg, akkor egy nagyobb árvíz elöntené a falu jelentős részét. A magyar vidéken egyébként nem példa nélküli, hogy egy polgármester éhségsztrájkkal ér el valamit. Így került például a kunmadarasi önkormányzat tulajdonába az elhagyatottan álló volt szovjet laktanya.

    A Medgyessy-kormány alatt beharangozott Vásárhelyi-terv különben legalább kétéves csúszásban van.

  • Filló Pál főszakszervezeti MSZP-képviselő a Péti Nitrogénművek dolgozói mellett emeli fel a szavát. Kirúgták ugyanis az üzemi tanács vezetőit, akik tiltakoztak az ellen, hogy a kollektív szerződésből kihagyják a jóléti intézmények további fenntartását. Filló szerint rengeteg jogszabályt sértettek a pétiek, ezért ők szolidárisak a dolgozókkal, akárcsak a Fidesz munkástagozata. Viszont azt kérdezi a szakminisztertől, hogy mit tehetnek a dolgozók, és mit tesz a kormány, hogy hasonló ne fordulhasson elő.

    Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a leghatározattab elítéli a Péti Nitrogénművek vezetőinek magatartását, pedig a cég nemrég százmilliót kapott, amiért vállalta, hogy rendberakja a kollektív szerződést. A kormány több lépést is tesz, nyugtatta meg kormánypárti képviselőtársát a miniszter. Csizmár jó nagy bírságot ígér azoknak a cégeknek, akik megszegik a szabályokat.

    Filló Pál a választ elfogadta. Nem meglepő, egy párthoz tartoznak.

  • Filló Pálnak a saját bevallása szerint a kertészkedés és a horgászat a hobbija, legutóbb azonban egy XIII. kerületi művelődési ház vasútmodell-kiállításán láttuk. A képviselő tizenöt éven keresztül vízipólózott a Honvédban és a Tipográfiában. Legmagasabb iskolai végzettségét a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen szerezte. A rendszerváltás korrektor-főrevizorként érte, egy év múlva elbocsátották az Athenaeum Nyomdából.
  • Wekler Ferenc (SZDSZ) oldottan és fiatalosan a Magyar Nemzetet olvassa. Még jó hogy. Ma nem írtak arról, hogy veri-e a feleségét.
  • Fodor Gábor (SZDSZ) a nőket hiányolja a tévéhíradóból. Állítólag Pálffy István fúrta ki őket. Fodor szerint általánosan rosszabbak a nők esélyei.

    Göncz Kinga egyenlősítő-miniszter egyetért Fodorral. Elmaradt a sárdobálás.

  • Még a parlamenti ülésterem felé igyekezett Orbán Viktor Fidesz-elnök délután egy óra előtt néhány perccel, amikor lábával próbálta megakadályozni, hogy becsukódjon a liftajtó. A technika azonban túl jól működött, így mégis becsukódott az ajtó, nem kímélve az exminiszterelnöki lábat. Megfigyelőink szerint végül a liftajtó kinyílt, így Orbán lábsérülés nélkül beszállhatott a felvonóba, és Gyurcsány szokásos napirend előtti sárdobálását sem késte le.
  • A fotóról lecsúsztunk, de még láttuk, amint a Szent Korona mellett üldögélt egymás mellett Rogán Antal Fidesz-kampányfőnök és Kövér László, a párt megmondóembere. Nem tudtuk kihallgatni a beszélgetést, így csak feltételezhetjük, hogy arról eshetett szó, mivel kerüljön legközelebb a címlapokra az ellenzéki párt radikális kiszólásairól ismert választmányi elnöke.
  • Az MSZP legújabb, fiatalokhoz szóló szlogenje szerint a politika necces. Úristen, mit keresünk akkor mi itt? Micimackó legnagyobb magyar hívéhez, Lendvai Ildikóhoz fordultunk:

    - Miért tök necces a politika?

    - Arra a föliratra gondol? Hát az folytatódik. Éppen arra akarja rábeszélni azokat, akiknek elegük van a politikából, jelesül leginkább a fiatal korosztályokat, hogy az mégis csak érdekes, mégis csak róluk szól.

    - És ezzel, hogy necces a politika?

    - Az úgy folytatódik, hogy kit érdekel a politika?! Téged. Tehát nem önmagában tök necces a politika, benne az alapszöveg, az csak a képre stimmel. Ennek ellenére ha azt akarod, hogy ne olyan legyen, menj el szavazni!

    - De miért necces a politika?

    - Ezt komolyan kérdezi? A magyar közvéleményben a politikai elit tekintélye mélyponton van, ezt tudjuk. Különösen a fiatal korosztályra jellemező, hogy nem mennek el szavazni. Mert elege van a politikából, mert úgy érzi, hogy ott nem az ő problémáiról, nem az ő nyelvén nem a neki rokonszenves emberek beszélnek. Mi ezt akarjuk visszafordítani, hogy ha bele akarsz szólni, akkor gyere szavazni!

    Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke ezt nem akarta kommentálni, a tudósító könyökét arrébb lökve, tovasuhant.

    Mit mond Bozóki András, az egykori független értelmiségi?

    - Nem hallottam még róla. Necces a politika? Ez váratlanul ért. Talán éppen az Indexet akarják reklámozni, hogy a fiatalok a neten nézzék a politikát. Hogy ott olvassák a politikai híreket, és ne a hagyományos újságokban.

  • Szijjártó Péter (Fidesz) azonnali kérdésében azt firtatta, hogy a kormányfő szerint fennáll-e az adócsalás gyanúja a családi úszómedence megépítésével kapcsolatban. Gyurcsány válaszával kis híján újabb rekordot ért el: "Nem, köszönöm" - válaszolta és leült.

    Szijjártó remélte, hogy Gyurcsány önbizalma megmarad majd a szerdai vizsgálóbizottsági ülés közben is, illetve közreműködik majd az iratok beszerzésében. (Pofátlanság, tátogtuk együtt a bekiabáló szocialista képviselőkkel). Gyurcsány viszontválaszában azt mondta, nem tagja a testületnek, Szijjártó ezért egyeztessen a bizottság tagjaival arról, hogy mit akar.

    Kérem, fejezzék be a sárdobálást!

  • Nyakó István a szocialisták szóvivője ritkán szólal fel a parlamentben, de akkor érdemes rá odafigyelni. Most például a játszóterek balesetmentessé tételét, átalakítását nehezen megvalósító önkormányzatok védelmében kért szót. "Húszmilliárd forintra lenne szükségük az önkormányzatoknak az átalakításra" - mondta.

    Mesterházy Attila, a leghosszabb nevű minisztéium politikai államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy nemrégen New Yorkban volt, és hogy Magyarországon állami és önkormányzati források mellett magánforrások is megjelentek a játszótereknél. A pártszóvivő aprókat bólogatott. Mesterházy szavaira válaszul reményét fejezte ki, hogy jövőre már ő maga is ellenőrizheti a játszóterek állapotát.

    Kérem, fejezzék be a sárdobálást!

  • Ismét előkerült az álomkórt terjesztő cecelégy, és amúgy is elegünk van az árokásásból, sárdobálásból. Elhagytuk az épületet.