Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsányt a gazdagodásáról faggatták

2005.10.12. 15:00

Meggazdagodásáról faggatta a miniszterelnököt a Szijjártó Péter vezette parlamenti vizsgálóbizottság. Sokszor lefutott körök, meg nem értett kérdések és válaszok, és egy hirtelen APEH-közlemény. Olvassa el, mi történt a bizottság ülésén.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Megnyitotta az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság ülését Szijjártó Péter. A fideszes bizottsági elnök két napirendi pontot javasolt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghallgatását, illetve az egyebeket. Módosító indítvány ugyan nincs, de Vadai Ágnes szocialista képviselő azért kéri, hogy ne a Fittelina Kft. ügyeiről legen szó, hanem azokra a kérdésekre keressenek választ, amit az Országgyűlés határozatában elfogadott.

  Gyurcsányt kedvére gyalázhatja vagy védelmezheti fórumunkban is.

 • Az első napirendi ponthoz szükség van Gyurcsány Ferencre, aki még nem érkezett meg. Vadai Ágnes szocialista képivselő arra kérte Szijjártó Péter bizottsági elnököt, hogy kapcsolja le a klímaberendezést, mert allergiás rá. Szijjártó erre közölte, hogy a légkondit Gyurcsány Ferenc emberei kapcsoltatták be, ezért vele kell egyeztetni, "mikor fázik, mikor van melege".
 • Rövid velős kérdésekkel bombázza a kormányfőt az ellenzéki párt, amiket - talán az élő közvetítés kedvéért - a bizottsági teremben felállított óriástévékre is kiírtak. Elsőként Deutsch Tamás feszeget, 1994-ben járunk, amikor a Gyurcsány tulajdonáan álló Altus Rt. megvásárolt egy óvodát az államtól összesen 26 millió forintért.
 • A kérdés így már egészen egyszerűen hangzik, de Deutsch Tamás és Gyurcsány Ferenc hosszan pepecseltek egymással, mire mindenki megértette, miről van szó.

  A Gyurcsány-Apró érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság fideszes tagja azt próbálta megtudni Gyurcsánytól, hogy a belvárosi Szalay utca 4. alatt található ingatlan a privatizáció után, mitől értékelődöt föl háromszorosára.

  A Miniszterelnöki Hivatal az ingatlanokat eladásuk előtt a kormányfő cégével, az Altus Rt.-vel becsültette fel. Az óvodaként és bölcsődeként szolgáló emeleti és földszinti rész eszerint 16, illetve 9,8 millió forintot ért. Az ugyancsak Gyurcsány által gründolt Aldo Kft. májusban enyiért lízingelni kezdte az ingatlant, az Altus pedig még a hónapban újra felbecsültette. A korábban 16 milliós emeleti részt már 45,3 millióra taksálta.

 • A Gyurcsány-bizottság ülésének kezdése után közleményt adott ki az APEH.

  A közlemény szerint jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el a hivatal elnöke.

  "Az APEH-ben előírás szerint rendszeresen végzett belső adatvédelmi ellenőrzés kedden derített fényt arra, hogy idén szeptember közepén a hivatal egyik dolgozója adótitoknak minősülő adatokat töltött le az APEH informatikai rendszeréről. A vélhetően jogosulatlan adatkezelés egy évekkel ezelőtt megszűnt vállalkozás adótitkait érintette. Az azóta megszűnt cég korábban Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozott" - olvasható a közleményben.

  Bővebben >>>

 • Gyurcsány szerint azért értékelődött föl az ingatlan, mert értéknövelő beruházásokat végeztek az ingatlanon. Az épület ugyanis eredetileg óvoda és bölcsőde volt, amit jelentősen át kellett alkítani, hogy irodaként használható legyen. A fideszes Deutsch Tamás azzal vágott erre vissza, hogy az Altus könyvelése szerint mindössze alig több mint 968 ezer forintot fordítottak erre. Gyurcsány rekaciójában Deutsch számviteli ismereteinek hiányát hangsúlyozta.

  A miniszterelnök egy fogorvossal példálózott, aki saját lakásában lévő rendelőjében akar egy fúrót kicserélni, de a rendelőt működtető cég vagyona csak háromszázezer forint. Gyurcsány szerint ebben az esetben a fogorvos saját vagyonából hozzáétszi a maradék négymilliót, így a könyvelésében 300 ezer forint fog szerepelni, noha nem ennyibe került a fúró. Az önök bizottságának logikája szerint akkor a fogorvos csaló?

  Deutsch Tamás Gyurcsány kritikáira érdemben nem reagált, hanem feltette a következő kérdést, azaz, hogy értesítette-e a második értékbecslésről az eladót. Gyurcsány erre azt mondta, nem tette, de erre nem is volt szüksége, mivel saját kockázatukra újították fel az ingatlant. Itt egy másik példával hozakodott elő a miniszterelnök: ha valaki kibérel egy lakást havi 110 ezer forintért, és azután felújítja saját kockázatára, akkor utána nem megy oda hozzá, hogy uram ez a lakás sokkal többet ér, adja már ki drágábban.

 • Legalább háromszor teszi fel ugyanazt a kérdést Deutsch Tamás, Gyurcsány Ferenc pedig háromszor mondja el, hogy ez így nem igaz. Vadai Ágnes (MSZP) majd kiesik a padból, úgy jelentkezik, sőt már be is kiabál: "Ügyred! Űűűgyreeeend!" - próbálja Szijjártó Péter bizottsági elnök értésére adni, hogy kapcsolja le Deutschot, és folytathassa a kérdezést a következő kérdező, a szocialista Tóth Károly.
 • Deutsch Tamás azt firtatta, bérbeadta-e a megvett földszinti ingatlant egy állami cégnek az Altus. Gyurcsány válasza, ez így nem igaz, mert a cég által megvett épületrész nem azonos a későbbi képviselői klubbal, amit kiadtak. Mert ehhez felújtásokat kellett végrehajtani, egy lakást megvásároltak, valamint továbbiakat béreltek hozzá.
 • Most aludt el mindenki: Gyurcsány Ferenc hosszan monologizál arról, hogy Magyarország milyen, hogy mi történt '90-ben stb. "Soha nem láthatnak foltot, és nem is fognak a miniszterelnöki munkában. Nem folytatom azt, aminek már sajnos van előzménye a magyar demoráciában" - mondja, majd Szijjártó kezdi a kérdezősködést.
 • A kormányfőnek délután öt órakor (negyed óra múlva) a Politikatörténeti Alapítványnál Elek István közíróval és Bauer Tamás közgazdásszal kellene vitáznia az Útközben című könyvéről.
 • Elnök: Szijjártó Péter (Fidesz)
  Alelnök: Csiha Judit (MSZP)
  Tagok:
  Faragó Péter (MSZP)
  Tóth Károly (MSZP)
  Vadai Ágnes (MSZP)
  Balsai István (Fidesz)
  Deutsch Tamás (Fidesz)
  Bőhm András (SZDSZ)
  Herényi Károly (MDF)
  Csampa Zsolt (független)
 • Deutsch Tamás kérdésében azt sugallja, hogy a kevesebb mint 7 millió forintért megvett földszinti helyiséget százmillióért felújították, és összesen százmillóért visszabérelték. Gyurcsány szerint a kérdés eleve nem valós, mert nem azonos a megvett ingatlanrész a bérbeadottal.
 • Deutsch Tamás azt panaszolja, hogy ő egyértelmű kérdéseket tett fel, de a miniszterelnök kitérő, félrebeszélő, a kérdezőt negatív színben feltüntető válaszokat adott.
 • Nagy a tömeg a bizottsági teremben, a vakuk még mindig folyamatosan villognak, pedig már több mint egy órája csak Deutsch és Gyurcsány beszél. A legtöbb újságíró kolléga már lemondott arról, hogy kövesse a párbeszédet. Most előznek a tévék.
 • Az ellenzék nagyon felkészült a mai meghallgatásra. A Fidesz sajtósa ezekben a pillanatokban osztogatja ki nyomtatott formában is Deutsch Tamás kérdéseit az álomba szenderedő sajtónak. Orosz "Ez és ennyi" József (Klubrádió) felvette a napszemüvegét.
 • "Nagyon furcsa színjátékot űznek önök" - jelentette ki a szót kapott Bőhm András (SZDSZ), aki az előtte szóló Vadai Ágessel együtt azt sérelmezte, hogy jó egy óráig nem kaptak szót.

  "Lesütötte a szemét Szijjártó Péter" - dorgálta tovább Tóth Károly (MSZ) is Szijjártót. A szocialista bizottsági tagnak az sem tetszett, hogy szerinte Deutsch olyan kérdéseket tett fel, amelyeket már korábban a bizottság megtárgyalt. Deutsch ugyanis eddig nem vett részt a bizottság munkájában.

 • Deutsh Tamás friss tagja a vizsgálóbizottságnak. A parlament fideszes alelnöke hétfő óta tagja a testületnek; Papcsák Ferenc helyére ülhetett be.
 • Tóth Károly hozzászólásában hangsúlyozta, szerinte a bizottság feladata csak annak a vizsgálata, hogy Gyurcsány Ferenc közszereplőként, visszaélve hatalmával szolgálta-e saját érdekeit. A kormánypártiak így csak a miniszterelnök 2003. május utáni tevékenységét vizsgálták/vizsgálnák.
 • "Nem tettem semmit hozzátartozóim államhoz köthető meggazdagodásáért, ezt akár eskü alatt is vallom" - jelentette ki Gyurcsány. A miniszterelnök újra elmondja: "Ez az ellenzék dolga. Nem baj, ha azt vizsgálják, hogy amit elmondtam, az megfelel-e a valósának."
 • Szijjártó Péter ragadta magához a szót a miniszterelnöki monológ után. A testület arról érdeklődött, hogy a Fittelina Kft. használatába adta-e Dobrev Klára a Szemlőhegy utcai társasház 159 négyzetméteres lakrészét. Térítésmenetesen bocsátotta rendelkezésre az ingatlant, reagált Gyurcsány.

  "Volt-e bevétele a társaságnak ingatlaneladásból, bérbeadásból '95 és 2003 között?" - kérdezett újra Szijjártó.

  A cégnek több tízmillió forintos bevétele származott ilyen tevékenységekből, válaszolt a miniszterelnök, aki megjegyezte, hogy a testület hatáskörébe nem tartozik az ügy tisztázása. "De nehogy elnök úr kielégületlensége sötét foltot jelentsen a demokrácián, ezért válaszolok."

 • A Magyar Nemzet sejtetései a Fittelina Kft. ügyeiről azt jelzik az embereknek, hogy "ne gyertek a közélet közelébe, mert úgyis kiterítenek". Ezzel a József Attila-i utalással élt Gyurcsány, majd ismét megkérte Szijjártóékat, ha van bizonyítékuk, akkor jelentsék fel őt, ne "csak fontolgassák".
 • Csiha Judit, a bizottság szocialista alelnöke most olvassa fel azt a közleményt, amely az APEH-vizsgálatról szól. Deremedt csend.
 • Csiha Judit bírálta Szijjártó Péter ülésvezetését, jelezve, hogy több mint másfél órája szeretne szólni ("Korábbi üléseken ezt nem csinálta az elnök úr."). Közölte, az APEH-elnök közleménye után azt akarta felvetni, illik-e egyáltalán a miniszterelnököt faggatni, ha a gyanúsítgatásra alapot adó információk törvénysértően kerültek ki. Csiha nem bánja, hogy végülis feltehették ezeket a kérdéseket.
 • Ezt találta mondani Gyurcsány Ferenc. Egy jó ideje morális kérdésekről van szó.
 • A kormányfő hosszan regált arra, hogy az APEH-től kilopták volt cégei adatait. Szerinte a rendőrségnél, az ügyészségnél és a titkosszolgálatnál is vannak olyanok, akik pártokat szolgálnak. Gyurcsány kiállt az árnyékállam felszámolása mellett, s mielőtt elköszönt volna még kijelentette: "Akik a cégeim titkaira kíváncsiak, legyenek velük boldogok, hozzák nyilvánosságra" - mondta, majd elrohant, valószínűleg a könyvéről szóló vitára.
 • Politikai színjáték az egész, hallhattuk a bizottsági ülésen sokadszorra, és egyet kell értenünk. A második napirendi ponttal, az "egyebek" témakörben folytatódik az ülés. Gyurcsányhoz hasonlóan inkább mi is elköszönünk.

  A viszontlátásra!