Kornélia
-1 °C
15 °C

Gyurcsány és Orbán a nap néma leventéi

2007.02.19. 17:10
A magyar politika mindkét nagyágyúja – vagy elszabadult hajóágyúja? – hallgatásba burkolózott a szokatlan nyugalomban telt hétfői ülésnapon. Ha már így alakult, felfedeztük Kormos Dénest, és elmerültünk az interpellációk címeiben. A nap izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet. És mi történt a másodikon?

A nap jeltolmácsa

Orbán Viktornak a Hír tévében sugárzott évértékelő beszédében feltűnő volt, hogy a jeltolmács együtt tapsolt a Millenáris közönségével. Nem emlékeztünk rá, hogy a közszolgálati tévé parlamenti közvetítésében ez hogyan is működik. Nos, a jeltolmácsok itt pártsemlegesek, a tapsot nem közvetítik.

A nap debütálása: Kormos Dénes (MSZP)

Kormos Dénes jól döntött, amikor 1990-ben belépett az MSZP-be. A pártmunka 2006-ra meghozta a gyümölcsét, a Balaton községben 1955-ben született fiúcska országgyűlési képviselővé cseperedett, mi több, hétfőn elmondhatta élete első napirend előtti felszólalását is. Kormos egyébként igen aktívan kezdett a parlamentben, a hétfői felszólalást nem számítva tizenötször szólalt meg fél év alatt, többször és hosszabban, mint Puch László 1998-tól napjainkig. Igaz, Puch az MSZP pénztárnoka, az ilyen embereknél kifejezett előny, ha tudnak hallgatni.


Tekintse meg képeinket!

A nap néma leventéje: Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A miniszterelnök ebben a ciklusban egyetlen hétfőt nem használt ki arra, hogy hazafias hevülettel elmondja véleményét a köztársaságról. Na, most ismét hallgatott, pedig megjelent a házban. Csak nem találkozott – Heltai Jenő néma leventéjéhez hasonlóan – egy nemes hölggyel, aki búcsúcsókért három évi némaságot kért? Esetleg kommunikációs trükkről van szó, netán a miniszterelnöki beszéd alatt kivonuló fideszes és KDNP-s politikusokat kímélendő nem beszélt.

A nap másik néma leventéje: Orbán Viktor (Fidesz)

A Fidesz vezetőjétől már megszokott a hallgatás, ezúttal bent sem volt az ülésteremben. Hogy a sokat vagy a keveset beszélő miniszterelnök-e a jobb, azt nem tudjuk, de tény: Orbán Viktor 1998 és 2002 között 166-szor szólalt fel a parlamentben, Gyurcsány csak az előző ciklusban – sportminisztereként és kormányfőként – 201-szer beszélt, és nyár óta már 79 felszólalásnál tart. Orbán ebben a ciklusban kilencszer beszélt a parlamentben, utoljára november 16-án a költségvetés vitájában, igaz, akkor egy huzamban több mint negyven percig nyomta.

A nap baráti tüze: Botka Lajosné (MSZP)

A parlament legviccesebb jelenetei közé tartoznak, amikor a kormánypárti képviselők napirend előtt kérdezik, vagy interpellálják a minisztert. Most két ilyen esetet jegyezhettünk fel, az egyik kérdező a már említett Kormos Dénes volt, a másik Botka Lajosné. A minisztert interpelláló MSZP-s politikus, volt szolnoki polgármester "Faluról egyetemre" című felszólalása valójában alákérdezés volt, és csak arra volt jó, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter Gyurcsány múlt heti évértékelése után tovább sulykolhassa a fejekbe: a zászlóshajóprogram megváltja a hátrányos helyzetű térségeket.

A nap kérdése: Nagy Kálmán (KDNP)

A képviselők már-már sportot űznek abból, hogy minél blikkfangosabb címet adjanak, mintha ettől többen lennének rájuk kíváncsiak. A hétfői pálmát Nagy Kálmán interpellációjának címe vitte el: "Elveszem az ágyadat, kórházadat, munkádat, életedet!". (Megjegyezzük, a túl erős címek visszaütnek, az emberek már nem tudnak kellően felháborodni a - feltételezett - nemzetrontó politika miatt, mert milyen címet adna interpellációjának Nagy Kálmán, ha – ne adj' Isten – Molnár Lajos legéppuskázna harminc, a vizitdíj miatt elégedetlenkedő nyugdíjast.) Egyébként még ennél is jobb címek voltak betárazva, de azokra az interpellációkra már nem volt idő: "Pannon puma helyett járókeretes jaguár" (Mádi László, Fidesz), és egy valódi költői bravúr: "Hadd mutyizzanak a népek, ha már nyomottak a bérek?" (Cseresnyés Péter, Fidesz).

A nap túlzó udvariassága: Hiller István (MSZP)

Ha már a tanácsadásnál tartunk. Képviselőink helyében kerülnénk a túlzottan udvarias formulákat, amikor mindenki tudja, hogy legszívesebben, minimum, gumilövedékkel lőnék egymást. Hiller miniszter most az "őszintén köszönöm, hogy meghallgattak"-cirádát eresztette el, vagyis eszerint vannak esetek, amikor csak ímmel-ámmal köszöni meg képviselőtársai figyelmét, netán köszönet közben arra gondol, hogy "törjétek ki a nyakatokat!".


Klikk!

A nap ismétlése: Herényi Károly (MDF)

Az MDF-es politikus napirend előtti felszólalásának címe, úgy érezzük, már a paleozoikum, de legalább a mezozoikum óta kísért: A demokrácia védelmében. Az MDF ezt nyilván jónak látja valamiért, de hadd kételkedjünk egy olyan párt józan ítélőképességében, amely a honlapja mottójául egy napirend előtti Herényi-idézetet választott: "Nem gondoltam volna, hogy egyszer itt a Parlament falai között egy szocialista választási nagygyűlés hallgatója leszek".