Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány és Orbán a nap néma leventéi

2007.02.19. 17:10
A magyar politika mindkét nagyágyúja – vagy elszabadult hajóágyúja? – hallgatásba burkolózott a szokatlan nyugalomban telt hétfői ülésnapon. Ha már így alakult, felfedeztük Kormos Dénest, és elmerültünk az interpellációk címeiben. A nap izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet. És mi történt a másodikon?

A nap jeltolmácsa

Orbán Viktornak a Hír tévében sugárzott évértékelő beszédében feltűnő volt, hogy a jeltolmács együtt tapsolt a Millenáris közönségével. Nem emlékeztünk rá, hogy a közszolgálati tévé parlamenti közvetítésében ez hogyan is működik. Nos, a jeltolmácsok itt pártsemlegesek, a tapsot nem közvetítik.

A nap debütálása: Kormos Dénes (MSZP)

Kormos Dénes jól döntött, amikor 1990-ben belépett az MSZP-be. A pártmunka 2006-ra meghozta a gyümölcsét, a Balaton községben 1955-ben született fiúcska országgyűlési képviselővé cseperedett, mi több, hétfőn elmondhatta élete első napirend előtti felszólalását is. Kormos egyébként igen aktívan kezdett a parlamentben, a hétfői felszólalást nem számítva tizenötször szólalt meg fél év alatt, többször és hosszabban, mint Puch László 1998-tól napjainkig. Igaz, Puch az MSZP pénztárnoka, az ilyen embereknél kifejezett előny, ha tudnak hallgatni.


Tekintse meg képeinket!

A nap néma leventéje: Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A miniszterelnök ebben a ciklusban egyetlen hétfőt nem használt ki arra, hogy hazafias hevülettel elmondja véleményét a köztársaságról. Na, most ismét hallgatott, pedig megjelent a házban. Csak nem találkozott – Heltai Jenő néma leventéjéhez hasonlóan – egy nemes hölggyel, aki búcsúcsókért három évi némaságot kért? Esetleg kommunikációs trükkről van szó, netán a miniszterelnöki beszéd alatt kivonuló fideszes és KDNP-s politikusokat kímélendő nem beszélt.

A nap másik néma leventéje: Orbán Viktor (Fidesz)

A Fidesz vezetőjétől már megszokott a hallgatás, ezúttal bent sem volt az ülésteremben. Hogy a sokat vagy a keveset beszélő miniszterelnök-e a jobb, azt nem tudjuk, de tény: Orbán Viktor 1998 és 2002 között 166-szor szólalt fel a parlamentben, Gyurcsány csak az előző ciklusban – sportminisztereként és kormányfőként – 201-szer beszélt, és nyár óta már 79 felszólalásnál tart. Orbán ebben a ciklusban kilencszer beszélt a parlamentben, utoljára november 16-án a költségvetés vitájában, igaz, akkor egy huzamban több mint negyven percig nyomta.

A nap baráti tüze: Botka Lajosné (MSZP)

A parlament legviccesebb jelenetei közé tartoznak, amikor a kormánypárti képviselők napirend előtt kérdezik, vagy interpellálják a minisztert. Most két ilyen esetet jegyezhettünk fel, az egyik kérdező a már említett Kormos Dénes volt, a másik Botka Lajosné. A minisztert interpelláló MSZP-s politikus, volt szolnoki polgármester "Faluról egyetemre" című felszólalása valójában alákérdezés volt, és csak arra volt jó, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter Gyurcsány múlt heti évértékelése után tovább sulykolhassa a fejekbe: a zászlóshajóprogram megváltja a hátrányos helyzetű térségeket.

A nap kérdése: Nagy Kálmán (KDNP)

A képviselők már-már sportot űznek abból, hogy minél blikkfangosabb címet adjanak, mintha ettől többen lennének rájuk kíváncsiak. A hétfői pálmát Nagy Kálmán interpellációjának címe vitte el: "Elveszem az ágyadat, kórházadat, munkádat, életedet!". (Megjegyezzük, a túl erős címek visszaütnek, az emberek már nem tudnak kellően felháborodni a - feltételezett - nemzetrontó politika miatt, mert milyen címet adna interpellációjának Nagy Kálmán, ha – ne adj' Isten – Molnár Lajos legéppuskázna harminc, a vizitdíj miatt elégedetlenkedő nyugdíjast.) Egyébként még ennél is jobb címek voltak betárazva, de azokra az interpellációkra már nem volt idő: "Pannon puma helyett járókeretes jaguár" (Mádi László, Fidesz), és egy valódi költői bravúr: "Hadd mutyizzanak a népek, ha már nyomottak a bérek?" (Cseresnyés Péter, Fidesz).

A nap túlzó udvariassága: Hiller István (MSZP)

Ha már a tanácsadásnál tartunk. Képviselőink helyében kerülnénk a túlzottan udvarias formulákat, amikor mindenki tudja, hogy legszívesebben, minimum, gumilövedékkel lőnék egymást. Hiller miniszter most az "őszintén köszönöm, hogy meghallgattak"-cirádát eresztette el, vagyis eszerint vannak esetek, amikor csak ímmel-ámmal köszöni meg képviselőtársai figyelmét, netán köszönet közben arra gondol, hogy "törjétek ki a nyakatokat!".


Klikk!

A nap ismétlése: Herényi Károly (MDF)

Az MDF-es politikus napirend előtti felszólalásának címe, úgy érezzük, már a paleozoikum, de legalább a mezozoikum óta kísért: A demokrácia védelmében. Az MDF ezt nyilván jónak látja valamiért, de hadd kételkedjünk egy olyan párt józan ítélőképességében, amely a honlapja mottójául egy napirend előtti Herényi-idézetet választott: "Nem gondoltam volna, hogy egyszer itt a Parlament falai között egy szocialista választási nagygyűlés hallgatója leszek".