Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hálapénzre kötelezett pártkatonák

2003.12.04. 13:48
A fideszes álláshalmozók, és a szocialista honatyák 10-30 ezer forint közötti összeget kénytelenek befizetni havonta a pártkasszába. A szocialistáknál a bruttó bér 15 százalékával a képviselőket sarcolja meg a párt, a Fideszben azonban minden, a párt révén elnyert megbízatásért a bruttó jövedelmek 2 százalékát kötelező átutalni az Ughy-adónak nevezett tagdíj-kiegészítés címén. Feltételezhető azonban, hogy a pártok vezető politikusai többnyire alapítványi támogatásként a kötelezően előírtnál jóval magasabb összegekkel is hozzájárulnak a működéséi költségekhez.
A Fidesz szövetséggé alakulása során ismét megerősítette, hogy a párt parlamenti képviselői, leendő EU-s honatyái, polgármesterei, megyei és helyi önkormányzati képviselői bruttó jövedelmük 2 százalékával járuljanak hozzá a szervezet működési költségeihez. Az "egy korsó sörös" tagdíj (150-300 forint) kiegészítéseként az Orbán-kormány bevezetett póttagdíj jelentősen megduzzasztotta pártkassza bevételeit.

Legális pártfinanszírozás

A fideszes fizetős kör
A Szövetség tagjai közül kötelesek tagdíj-kiegészítést fizetni: a) a Kormány tagjai, b) a politikai államtitkárok, c) az országgyűlési és Európai Parlamenti képviselők, d) a megyei közgyűlési elnökök, a főpolgármester, polgármesterek, e) a megyei közgyűlési alelnökök, főpolgármester-helyettesek, alpolgármesterek, f) helyi önkormányzati képviselők, g) a helyi önkormányzatok - Szövetség által jelölt - külső bizottsági tagjai.
Az 1999-ben bevezetett tagdíjkiegészítés egykori előterjesztője, Ughy Attlia, volt fideszes országgyűlési képviselő eredetileg 5-10 százalékos befizetési kötelezettséget javasolt. Ughy elmondta, hogy a legális pártfinanszírozási módszerek német mintára kidolgozott változatára azért volt szükség, mert így a párt számára jól tervezhető, stabil bevételi forrás alakult ki. A Fidesz országos választmánya végül a bruttó jövedelmek 2 százalékának leadása mellett döntött, amely 2001-ben segített már közel 50 millióra feltornászni a tagdíjbevételeket.

15-20 ezret adnak le

Az alapszabályban meghatározott kör tagjainak mindig az őt delegáló szervezetnek kell befizetnie az összeget, a minisztereknek, egyéni képviselőknek az országos kasszába, a megyei önkormányzati politikusoknak pedig a megyei vagy helyi szervezetek számlájára kell utalnia a párt jussát. Az olyan honatyáknak, akik önkormányzati tisztséget is elnyertek, több helyre kell fizetniük, így akár havi 15-20 ezer forintot is kénytelenek leadni. Ughy Attila szerint azonban köztudott, hogy a vezető politikusok az előírtnál jóval magasabb összegekkel járulnak hozzá pártjaik működéséhez.

Az Index információi szerint a Fideszben is vannak olyan önkormányzatok, ahol a Fideszes képviselőkenk a fizetésük 10 százalékát kell pártcélokra visszafizetnie. Az alapszabály szerint egyébként "nem gyakorolhatja a tagsági viszonyból eredő jogait az, aki a tagdíj-kiegészítés fizetési kötelezettségének, az írásbeli felszólítástól számított tizenöt napon belül, nem tesz eleget".

A szerződésben van, hova küldjék

Nem elég a ház, még ez is...
A Magyar Szocialista Párt minden egyes parlamentbe jutott képviselőjével szerződést köt, amelyben a honatya felhatalmazza a frakció titkárságát, hogy bruttó bérének 15 százalékát a képviselőcsoportnak címezzék - nyilatkozta kérdésünkre Jánosi György választmányi elnök. A fizetést a bérfejtés automatikusan a frakció számlájára küldi. A pénz működési költségeket fedez, mondta a választmányi elnök.

Önkormányzati szinten viszont magát a pártot segíti a helyi önkormányzatba kerülő szocialista képviselő, településenként változóan fizetésük 5 és 15 százaléka közötti összeget juttatnak a helyi szocialista kasszába. Jánosi szerint azért a frakció és nem a párt kapja a képviselők adományát, mert hogy az MSZP-től senkinek sincsen javadalmazása. A vezető szocialista párttagok képviselőként a parlamenttől, illetve kormánytagként a minisztériumtól kapják fizetésüket.

Más forrásból származó értesüléseink szerint a párt sem jár rosszul, az országos listáról bejutott képviselők a Köztársaság térre, a megyei listáról bejutottak a megyei pártszervezetnek, a válaszókörzetekből egyéniben bejutó képviselők pedig a helyi szervezetnek csorgatnak vissza fizetésükből valamennyit.